ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για Μπόμπολα

Μούδιασμα προκάλεσε η απόρριψη του αιτήματος αναμένεται επίσημη ενημέρωση από Αθήνα.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόρριψη του κυπριακού αιτήματος για δικαστική συνδρομή που αφορούσε τον Λεωνίδα Μπόμπολα από το Συμβούλιο Εφετών επιβεβαίωσε τις νομικές απόψεις εκείνες που υπήρχαν για αρνητική κατάληξη της όλης διαδικασίας. Νομικές εκτιμήσεις που εμφανίσθηκαν μετά την ακύρωση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος από τις κυπριακές αρχές και την έκδοση νέου. Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ήταν ομόφωνη προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.

Πρώτα για την πορεία του δικαστικού σκέλους της υπόθεσης με τους 13 κατηγορούμενους και το κατά πόσο θα επηρεαστεί από την απόφαση του Συμβουλίου και δεύτερον για τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο το αίτημα για έκδοση του Μπόμπολα στην Κύπρο. Η γνωστοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου την Τετάρτη του μεσημέρι αν ληφθεί υπόψη η απουσία άμεσης αντίδρασης φαίνεται να προκάλεσε μούδιασμα στην Λευκωσία.

Τις πρώτες ώρες ουδείς αρμόδιος γνώριζε τι δέον γενέσθαι. Αργά το απόγευμα της ιδίας μέρας σημειώθηκαν οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις. Στην Λευκωσία θεωρούν ότι η όλη υπόθεση δεν έχει κλείσει οριστικά παρά την απόφαση του Συμβουλίου. Αυτό το οποίο αφηνόταν ξεκάθαρα ήταν ότι η αρχή στην Ελλάδα που ζητούσε την έκδοση Μπόμπολα θα εφεσιβάλει την απόφαση και ως εκ τούτου το κυπριακό αίτημα θα κριθεί τελεσίδικα στο Β Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το άρθρο 451 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ελλάδας επιτρέπεται η άσκηση έφεσης κατά της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών σ’ αυτόν για τον οποίο ζητείται η έκδοση και στον εισαγγελέα μέσα σε 24 ώρες από τη δημοσίευση της απόφασης.Τις επόμενες ώρες η Λευκωσία θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις αρχές στις οποίες είχε υποβάλει το αίτημα για δικαστική συνδρομή και στην συνέχεια θεωρείται βέβαιο όπως μας λέχθηκε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Τεράστια ερωτηματικά

Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες η όλη κατάληξη της υπόθεσης προκαλεί ερωτηματικά. Οι πάντες παραπέμπουν στην Νομική Υπηρεσία για απαντήσεις η οποία όπως υποστηρίζουν χειριζόταν το όλο θέμα. Ως μια πρώτη ανεπίσημη αντίδραση από την πλευρά των αρχών που είχαν εμπλοκή στην συλλογή στοιχείων αυτό το οποίο λεγόταν ήταν ότι η απόφαση του Συμβούλιο μπορεί να μην ικανοποίησε το κυπριακό αίτημα πλην όμως ο ελλαδίτης επιχειρηματίας θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη στην Ελλάδα. 

O γενικός εισαγγελέας πάντως δήλωσε τα επόμενα βήματα της Νομικής Υπηρεσίας θα καθοριστούν όταν έχουν στα χέρια τους το πλήρες κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου των Εφετών.

Ωστόσο δεν γινόταν σαφές αν η μη έκδοση Μπόμπολα στην Κύπρο θα έχει επιδράσεις στην εν εξελίξει ποινική υπόθεση που έχει παραπεμφθεί για απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Το άλλο κομμάτι που επίσης έχει προκαλέσει ερωτηματικά σε νομικούς κύκλους ήταν η κίνηση ακύρωσης του πρώτου εντάλματος και η υποβολή νέου. Ειδικότερα στην Ελλάδα υποστηριζόταν ότι με την κίνηση αυτή επλήγη η αξιοπιστία του αιτήματος. Η ακύρωση του πρώτου εντάλματος από κυπριακής πλευράς είχε γίνει όταν επίσης το Συμβούλιο Εφετών είχε ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία από την Κύπρο.

Τότε αντί να προσκομιστούν τα στοιχεία ακυρώθηκε το ένταλμα και υποβλήθηκε νέος αίτημα με επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία είχαν προκύψει από τις ανακρίσεις στην Κύπρο και όπως υποστηριζόταν τεκμηρίωναν ότι τα αδικήματα τα οποία αποδίδονταν στο κ. Μπόμπολα τελέσθηκαν στην κυπριακή επικράτεια. Εντούτοις όμως το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα δέχθηκε το σκεπτικό της πλευράς Μπόμπολα ότι τα φερόμενα αδικήματα τελέσθηκαν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου αρμόδια να επιλυφθεί είναι η ελληνική δικαιοσύνη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση