ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος στο 107.4%

Αποπληρώθηκαν ομόλογα 400 εκατ.

Στα 19 δισ. ευρώ μειώθηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του Απρίλη σε σύγκριση με 19.4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

Αν και ο μακροχρόνιος δανεισμός παρέμεινε σταθερός στα 13.2 δισ. ευρώ, εντούτοις, μειώθηκε το μακροχρόνιο χρέος σε σχέση με κρατικά χρεόγραφα από 6.2 δισ. τον Γενάρη σε 5.8 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, η κυβέρνηση κατέβαλε έξοδα σε τόκους της τάξης των 105 εκατ. ευρώ, πλείστα εκ των οποίων αφορούσαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Με δεδομένο ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογίζεται σε 17.7 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σε 107.4%.

 Αυξημένα έσοδα

Την ίδια ώρα, στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία καταδεικνύουν μία σημαντική αύξηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με πέρσι στα κρατικά έσοδα για το πρώτο τετράμηνο τα οποία ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 1.9 δισ. ευρώ πέρσι την ίδια περιοδο. Αντίστοιχα, τα κρατικά έξοδοα αυξήθηκαν κατά μόλις 29 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σχεδόν σε 2 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 177.6 εκατ. ευρώ και το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 72.6 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά για το περσινό πρώτο τετράμηνο ήταν 105.3 εκατ. ευρώ ενώ καταγράφηκε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 24.5 εκατ. ευρώ.  

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση