ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Ταυτόχρονα αυτονόμηση νοσηλευτηρίων με εφαρμογή του ΓεΣΥ

Κοινή διαπίστωση ΑΚΕΛ-ΟΑΥ για αδιέξοδο στον τομέα της υγείας

ΚΥΠΕ

Την κοινή διαπίστωση ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), εξέφρασαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς Αντωνίου.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Αντωνίου, στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “είχαμε μια πολύ ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερωθήκαμε για το που βρίσκεται το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ) και ποία είναι τα προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται”.

“Με μεγάλη μας λύπη έχουμε διαπιστώσει πως παρά τις σχετικές εξαγγελίες που γίνονται κατά διαστήματα από την πλευρά της Κυβέρνησης, δεν έχουν ουσιαστικά προωθηθεί σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Πρώτα και κύρια δεν έχει συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να ακουστούν οι απόψεις μας”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε : “Επιμένουμε ότι θα πρέπει αυτή η σύσκεψη να καθοριστεί το συντομότερο δυνατόν για να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για το ποίος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε αναφορικά με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

“Η θέση του ΑΚΕΛ”, είπε ο κ. Κυπριανού, “είναι ξεκάθαρη: Δεν πρέπει να αναμένουμε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Τα δύο πρέπει να ξεκινήσουν και να εξελιχθούν παράλληλα”.

Δηλαδή, εξήγησε, “η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας πρέπει να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Και βέβαια για να μπορέσει να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση και για να προχωρήσει η μηχανογράφηση είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις προκηρύξεις των προσφορών”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση η Κυβέρνηση σ΄ αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση” η οποία, όπως είπε, “καθυστερεί γενικότερα την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και θέτει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα”.

“Απαιτούμε λοιπόν από την Κυβέρνηση να δώσει σαφείς οδηγίες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναφορικά με τα ζητήματα της μηχανογράφησης και ταυτόχρονα να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα συνοδεύεται από την έναρξη της ταυτόχρονης εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αναμένουμε τη σύσκεψη που θα καθοριστεί στο Προεδρικό. Έχουμε θέσεις και απόψεις ως ΑΚΕΛ και αν και εφόσον συγκληθεί αυτή η σύσκεψη, θα τις διατυπώσουμε”, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου είπε ότι “είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ” κάνοντας παράλληλα λόγο για μια πολύ παραγωγική συζήτηση.

“Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα θέματα της υγείας βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, σε μια οριακή κατάσταση. Είναι κοινή διαπίστωση όχι μόνο εμάς αλλά όλης της κοινωνίας ότι τα θέματα της υγείας δεν μπορούν να επιλυθούν με επιμέρους λύσεις. Το κλειδί για να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ”, είπε ο κ. Αντωνίου.


“Είμαστε πεπεισμένοι -και είναι η θέση όλων των συμβούλων μας -ότι πρέπει η διαδικασία της αυτονόμησης να προχωρήσει ταυτόχρονα και παράλληλα με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “παραμένουμε η μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς σύστημα υγείας. Έχουμε τις πιο ψηλές προσωπικές δαπάνες, καταστροφικές δαπάνες, για την κάλυψη των αναγκών μας. Ως εκ τούτου”, κατέληξε, “θεωρούμε αναγκαία την ταυτόχρονη κατάθεση και ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, της αυτονόμησης και του ΓΕΣΥ”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση