ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία ΣΥΚΑΛΑ για ανάκληση άδειας θυγατρικής της Λαϊκής στη Ρωσία

Ζητούν εξηγήσεις από Τράπεζα Κύπρου και Ειδικό διαχειριστή για τους λόγους

ΚΥΠΕ

Ανησυχία για την ανάκληση της άδειας της θυγατρικής τράπεζας της Λαϊκής στη Ρωσία, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εκφράζει ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), με τον Πρόεδρό του Άδωνη Παπακωνσταντίνου να ζητά παράλληλα εξηγήσεις από την Αρχή Εξυγίανσης, δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και τον Ειδικό Διαχειριστή, σχετικά με τους λόγους.

Σε επιστολή του Συνδέσμου προς την Αρχή Εξυγίανσης, ημερομηνίας 19 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει ότι οι λόγοι της ανάκλησης παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, σε παράτυπα δάνεια, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας που αφορούν τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της θυγατρικής στη Ρωσία, ενώ «η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στο δελτίο Τύπου της μιλά για επανειλημμένες παραβιάσεις τον τελευταίο χρόνο».

«Ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της Λαϊκής (πιστωτές), ανησυχούμε για τέτοιες εξελίξεις και κατηγορίες για μια τράπεζα που είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Αρχής Εξυγίανσης (ΚΤΚ) και του Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος είναι επίσης κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Αρχής Εξυγίανσης / ΚΤΚ» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι κατηγορίες «αντανακλούν κατ’ ευθείαν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία υπό την ιδιότητα της σαν Αρχή Εξυγίανσης, έχει τον πλήρη έλεγχο της Λαϊκής και των εργασιών των θυγατρικών της».

Επίσης, στην επιστολή, που κοινοποιείται επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Θεσμών και Οικονομικών, αναφέρεται ακόμη το αίτημα να μην πουληθούν τρία συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG), η LOMBARD BANK στην Μάλτα και οι μετοχές που κατέχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

Προστίθεται ακολούθως ότι έχουν περιέλθει ανεπίσημα σε γνώση του ΣΥΚΑΛΑ ενέργειες στις οποίες προβαίνουν η Αρχή Εξυγίανσης και ο Διαχειριστής, για την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, μια ενέργεια που όπως αναφέρεται «θα σημαίνει περαιτέρω απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτών και επομένως θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια».

Ο ΣΥΚΑΛΑ ζητά καταληκτικά πλήρη ενημέρωση επί όλων των θεμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση