ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβιώνει η τριμερής στις δημοτικές

Δίδυμο ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και στενές επαφές με ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να προχώρησαν σε διαβουλεύσεις, επαφές, ακόμη και σε κοινές εκδηλώσεις και διακηρύξεις, αλλά το αποτέλεσμα των συνεργασιών για τις δημοτικές μέχρι τώρα, καταδεικνύει πως η δημιουργία μετώπου στον ενδιάμεσο χώρο αναβάλλεται για άλλη μια φορά. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πορεύονται και διαβουλεύονται μόνοι, ενώ στο κάδρο μπαίνει σε αρκετούς δήμους το ΑΚΕΛ οδηγώντας στο συμπέρασμα πως η τριμερής-τουλάχιστον στις δημοτικές εκλογές- αναβιώνει για τα καλά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα και σημειολογικό της αναβίωσης της τριμερούς συνεργασίας ο Δήμος Λεμεσού, ωστόσο και σε άλλους κρίσιμους δήμους, αναμένεται να υπάρξει στενή συνεργασία και διαβούλευση των τριών κομμάτων.

Προαναγγελθείσα στήριξη

Η παρουσία στελεχών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του Ανδρέα Χρίστου, πριν δηλαδή τα δύο κόμματα λάβουν τις επίσημες αποφάσεις τους για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα στηρίξουν, προδιαγράφει πως οι αποφάσεις είναι λίγο πολύ προειλημμένες και οι συνεδρίες τόσο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ την Τετάρτη όσο και του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ την Πέμπτη, μάλλον τυπικές . Άλλωστε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ προχώρησαν σε προσωπικές επαφές με τον νυν δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου ούτως ώστε να μεταπειστεί και να διεκδικήσει επανεκλογή του για τρίτη θητεία.

Μία κίνηση, που σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές αναταράξεις στον ΔΗΣΥ, αλλά και την κρίση που βιώνει το ΑΚΕΛ, φαίνεται να λειτούργησαν θετικά ως προς το να μεταπειστεί και να διεκδικήσει. Ο Δήμος Λεμεσού και η στήριξη προς την υποψηφιότητα Ανδρέα Χρίστου ανοίγει τον δρόμο της τριμερούς, ωστόσο δεν είναι η μόνη συμφωνία των τριών. Το ΑΚΕΛ αναμένεται να στηρίξουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για τους δήμους Γερίου, Τσερίου και Λατσιών. Στο Γέρι συγκεκριμένα αναμένεται να στηριχθεί η υποψηφιότητα Νεόφυτου Παπαλαζάρου και στα Λατσιά του Κυριάκου Παρπούνα. Το ΑΚΕΛ με τη στήριξη ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προσβλέπει να επανακτήσει τον Δήμο Αμμοχώστου, με τον νυν αντιδήμαρχο Σίμο Ιωάννου.

Τρεις δήμους για ΕΔΕΚ

Στον Δήμο Πάφου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ αναμένεται να στηρίξουν τελικώς την υποψηφιότητα του ΕΔΕΚίτη Άκη Χρυσόμηλου, ο οποίος θα σταθεί απέναντι από τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ Φαίδωνα Φαίδωνος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Δήμο Πάφου διεκδικούσε αρχικά το ΔΗΚΟ, στρέφοντας το βλέμμα προς τον πρώην βουλευτή Αντώνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Χρίστο Πατσαλίδη, ωστόσο τα δύο δηκοϊκά στελέχη έκαναν πίσω τελικώς.

Η υποψηφιότητα του Άκη Χρυσόμηλου ενδεχομένως να οδηγήσει τελικώς και στην απόσυρση της υποψηφιότητας του αντιδημάρχου Μάκη Ρουσσή. Η ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει με τη στήριξη ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και τους δήμους Κάτω Πολεμιδιών, Λευκάρων και Αθηαίνου. Μάλιστα τον Δήμο Λευκάρων φαίνεται να βλέπει θετικά ο πρώην ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους ενώ στα Κάτω Πολεμίδια τον Νίκο Αναστασίου. Στόχος της ΕΔΕΚ είναι να καταφέρει να καταλάβει με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ τρείς δήμους. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα ενισχύσει πολιτικά το κόμμα στην κρίσιμη περίοδο που διάγει.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, φαίνεται να διεκδικεί με τη στήριξη ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ τον Δήμο Αγλαντζιάς, με τον Κώστα Κόρτα και την Έγκωμη με τον Σπύρο Παναγή. Στήριξη ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ θα έχει το κόμμα όπως όλα δείχνουν, στον Ύψωνα, τη Μέσα Γειτονιά, τη Σωτήρα, τη Μόρφου και την Πέγεια.

Τα ανοικτά θέματα

Υπάρχουν ωστόσο και οι δήμοι που προκαλούν ακόμα προβληματισμό μεταξύ της τριμερούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Λάρνακας, Λακατάμειας και Στροβόλου. Η πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ να στηρίξει τον δηκοϊκό Αλέξη Μιχαηλίδη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πέριξ του ΔΗΚΟ, καθώς το κόμμα δεν είχε ακόμη αποφασίσει για το αν θα στηρίξει τελικώς ή όχι τον κ. Μιχαηλίδη. Και μία τέτοια κίνηση κρίθηκε μάλλον εκβιαστική τόσο από τον Αλέξη Μιχαηλίδη όσο και από τον ΔΗΣΥ. Ήδη στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ την Τετάρτη, με δεδομένο ότι υπάρχουν 8 ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, το εκλεκτορικό σώμα του κόμματος θα καταλήξει για το ποιον θα στηρίξει τελικώς. Πάντως, εντός της Λάρνακας προκαλούνται αντιδράσεις στο ενδεχόμενο στήριξης Αλέξη Μιχαηλίδη καθώς όπως αναφέρουν ο κ. Μιχαηλίδης είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη και όχι τον Νίκο Κλεάνθους στις εκλογές του 2011.

Συνεπώς το αν θα περάσει από το εκλεκτορικό σώμα η υποψηφιότητα Μιχαηλίδη είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. Πάντως, αν το ΔΗΚΟ επιλέξει να προχωρήσει με δικό του υποψήφιο, αναμένεται πως θα διασπαστεί η τριμερής, καθώς το ΑΚΕΛ θα στηρίξει για τη δημαρχία τον Ανδρέα Βύρα. Από πλευράς της ΕΔΕΚ, φαίνεται να υπάρχουν έντονες πιέσεις για τη στήριξη του δημαρχεύοντα Πέτρου Χριστοδούλου, του οποίου το μέχρι τώρα έργο κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο. Μάλιστα σοσιαλιστικοί κύκλοι βλέπουν ότι η εν λόγω υποψηφιότητα αναμένεται να έχει μεγάλο έρεισμα, με αποτέλεσμα η ηγεσία να προβληματίζεται για το πώς θα προχωρήσει.
Ζήτημα τίθεται και για τον Δήμο Στροβόλου.

Το ΔΗΚΟ όπως όλα δείχνουν προχωρά με την υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη την οποία θα στηρίξει και η ΕΔΕΚ. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσίγκης αποτελεί κόκκινο πανί για το ΑΚΕΛ, με αποτέλεσμα το κόμμα της Αριστεράς να ανοίγει τις πόρτες διαβουλεύσεων και με άλλα κόμματα. Ζήτημα αποτελεί και ο Δήμος Λακατάμειας, καθώς τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το ΑΚΕΛ διεκδικούν τον εν λόγω δήμο. Η ΕΔΕΚ έχει ήδη ενώπιόν της τις υποψηφιότητες Γιάννη Πιερίδη και Παυλίδη, ενώ το ΑΚΕΛ θέλει να κερδίσει τον Δήμο με την υποψηφιότητα της Φωτούλας Χατζήπαπα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X