ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ειδικό ομόλογο για πολιτογραφήσεις

Tο Υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να εκδίδει από τις 3 Οκτωβρίου

Ειδικά ομόλογα που θα εκδίδονται μία φορά κάθε μήνα και τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε ξένους που θέλουν να πολιτογραφηθούν Κύπριοι, θα ξεκινήσει να εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών από τις 3 Οκτωβρίου.

Μετά την τροποποίηση των κινήτρων για πολιτογραφήσεις και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως από ομάδα ευρωβουλευτών, το Υπουργείο φαίνεται πως επιχειρεί να κάνει το συγκεκριμένο προϊόν λιγότερο ελκυστικό ή έστω να αποδίδει λιγότερα σε όσους επιλέξουν να επενδύσουν σ’ αυτό.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τα τροποποιημένα κίνητρα που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο η επένδυση από μόνη της σε κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά δεν είναι αρκετή για να αποκτήσει ένας ξένος κυπριακή υπηκοότητα. Μπορεί όμως να συνδυάσει άλλες επενδύσεις με την αγορά αυτών των ειδικών κρατικών ομολόγων μέχρι ποσού 500 χιλ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει να έχει στην κατοχή του για περίοδο 20 ετών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τα εν λόγω ειδικά ομόλογα θα είναι μεσοπρόθεσμης έως μακροπρόθεσμης διάρκειας και η πρώτη έκδοση θα έχει διάρκεια επτά ετών χωρίς την δυνατότητα οποιασδήποτε πρόωρης αποπληρωμής. Μετά το πέρας τριών ετών από την μέρα έκδοσης τους υπάρχει η δυνατότητα για εισαγωγή τους στο ΧΑΚ. Με την εισαγωγή τους στο ΧΑΚ δεν θα υπόκεινται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς για την μεταβίβαση ή αγοραπωλησία τους. Το επιτόκιο που θα λαμβάνουν τα εν λόγω ειδικά ομόλογα θα είναι σταθερό 0,75% και θα υπόκειται στην υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία.

Τα επιτόκια στα οποία επένδυαν προηγουμένως ξένοι που ενδιαφέρονταν για κυπριακή υπηκοότητα, έφεραν επιτόκιο από 2,5% -3,5% (το επιτόκιο της τελευταίας σειράς) ανάλογα με τον χρόνο που τα είχαν στην κατοχή τους. Στα νέα ομόλογα, το επιτόκιο μπορεί να διαφοροποιείται για κάθε νέα σειρά. Το ελάχιστο ποσό αίτησης για αγορά των ειδικών ομολόγων είναι 1.000 ευρώ. Η έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων θα πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα, εκτός εάν ανάλογα με τις εκάστοτε ειδικότερες εξελίξεις της αγοράς αποφασιστεί διαφορετικά. Διευκρινίζεται ότι το σύνηθες 6ετές ομόλογο προς φυσικά πρόσωπα θα συνεχίσει να εκδίδεται κανονικά.

Σημειώνεται πως από τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, το κυπριακό κράτος άντλησε από ξένους επενδυτές ποσό πέραν των 400 εκατ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα και την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές η ανάγκη για νέα ρευστότητα στα κρατικά ταμεία περιορίζεται και γι’ αυτό και το μειωμένο επιτόκιο που προσφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση