ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επίσκεψη της Νούλαντ και η «πίεση» των ΗΠΑ

Θέλουν να δουν πρόοδο οι Αμερικανοί στο κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Άμεσα συνυφασμένες με το κυπριακό και με τις από εδώ και πέρα και εξελίξεις, θεωρούνται δυο δεδομένα. Το μεν πρώτο είναι οι αμερικανικές εκλογές, το μεν δεύτερο η αλλαγή στο τιμόνι των ΗΕ.

Αναφορικά με το πρώτο, αν και οι Αμερικανοί δεν έχουν παρέμβει προς τη Λευκωσία, εντούτοις διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στην «Κ» ότι υπάρχει «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση και πριν την αλλαγή στο λεγόμενο administration, έχουν ήδη ενημερώσει την πλευρά Αναστασιάδη πως η επιρροή της παρούσας διακυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι ανεξάντλητη και πως ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα μετά τις εκλογές.

Τονίζεται πάντως από αρμόδιες πηγές, ότι υπάρχει διοικητική συνέχεια στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ και δεν αναμένεται να υπάρξει κενό ως προς την πορεία του κυπριακού.

Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να κινηθεί και η ατζέντα στην προκείμενη άφιξη της Βικτώρια Νούλαντ στη Λευκωσία, τις επόμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη το πρωί. Από την πλευρά Αναστασιάδη πάντως, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, οι θέσεις για επιστροφή της Μόρφου και μη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, παρά την πρόταση των ΗΠΑ για βάση της Τουρκίας και της Ελλάδας όπως έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», παραμένουν.

Η αλλαγή σκυτάλης στο ΗΕ

Από την άλλη πλευρά, τη δική της σημασία έχει και η κατάληψη της θέσης του νέου ΓΓ των ΗΕ από τον κ. Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγές, μοιραία λόγω της αλλαγής, επέρχεται και μια αναστάτωση στη μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων εφόσον αλλάζουν τα πρόσωπα. Από την πλευρά του όμως, και μέχρι να παραδώσει επισήμως τη σκυτάλη, ο Μπαν Κι Μουν έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση των Αναστασιάδη και Ακιντζί σε περίπτωση που υπάρξει πρόσφορο έδαφος για τριμερή αναφορικά με το κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X