ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Hourican: Θετικές οι προοπτικές από την επίλυση του Κυπριακού

Σημείωσε ότι ευελπιστεί σε εισαγωγή σε premium κατηγορία στο LSE, στο μέλλον

Παρόλο που αναλόγως της μέρας οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού μπορεί να είναι από αρκετά θετικές, έως και αρκετά αρνητικές, τα οικονομικά οφέλη είναι σίγουρα ένας παράγοντας που προκαλεί αισιοδοξία στις τάξεις της Τράπεζας Κύπρου, λόγω των ευκαιριών που θα παρουσιαστούν. Αυτό δήλωσε ο John Hourican σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. «Υπάρχουν βέβαια κίνδυνοι, αλλά θα το προσεγγίσουμε θετικά το ζήτημα», τόνισε.  

Αναμφισβήτητα, η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του  Λονδίνου είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς δεν υπάρχει πλέον επιχειρηματικό ενδιαφέρον για να παραμείνει η τράπεζα στην Αθήνα, σημείωσε ο επικεφαλής της τράπεζας. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και η Κύπρος τώρα διανύει το έβδομο τρίμηνο ανάπτυξης, άρα θα ήταν προτιμότερο να διαχωριστεί το νησί από την προβληματική εκείνη αγορά και να συμβληθεί με μια πολύ καλύτερη, όπως είναι του Λονδίνου. Όσον αφορά στο Brexit, ο κ. Hourican διαχώρισε την πόλη του Λονδίνου και τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος από την ΕΕ πάνω της, με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου γενικότερα.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα εισαχθεί η τράπεζα σε premium κατηγορία με συμπερίληψη στον δείκτη του LSE, ο κ. Hourican απάντησε ότι πρώτα επείγουν τα βασικά της εισαγωγής. Ευελπιστεί, παρόλα αυτά, ότι στο εγγύς μέλλον θα είναι δυνατή η premium εισαγωγή, και μελλοντικότερα η συμπερίληψη στον δείκτη.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο η τράπεζα έχει ξεπεράσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος (δ.σ) της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε το ιστορικό της τράπεζας. Έχουμε κάνει άλματα προόδου από το σημείο όπου είχαμε χρειαστεί άμεση χρηματική βοήθεια της τάξης των 11,4 δισ. ευρώ – που ήταν το 70% του ΑΕΠ της Κύπρου», τονίζοντας ότι έχουν απομείνει μόνο 300 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθεί η εν λόγω βοήθεια που είχε δεχτεί η τράπεζα. Όσον αφορά στα ΜΕΔ, ο κ. Hourican τόνισε ότι «βρισκόμαστε τώρα στο 6ο τρίμηνο μείωσης τους, από το σημείο που βρισκόντουσαν κάποτε» και ότι υπάρχει το κατάλληλο μομέντουμ.

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας ήταν ιστορικά πολύ στενές και διερωτήθηκε πως θα εκλάβει ο κόσμος μια τέτοια εξέλιξη αποκοπής των τραπεζικών δεσμών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει το όποιο μεσοπρόθεσμο όφελος, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και ότι είναι προς οικονομικό όφελος για την Κύπρο να κοιτάξει προς το Η.Β. «Οι σχέσεις των Κυπρίων με τους Έλληνες είναι και θα παραμείνουν στενότατες, αλλά τόσο το νομικό σύστημα της Κύπρου, όσο και η οικονομία είναι πολύ περισσότερο Αγγλοσαξονικές από ότι είναι Ελληνικές». Κλείνοντας ο κ. Hourican άφησε σαφείς αιχμές προς παλαιότερες αποφάσεις, και ίσως νοοτροπίες εντός της τράπεζας, καθώς χαρακτήρισε τα ανοίγματα της Τρ. Κύπρου σε Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκάνια (κ.ο.κ), ως «διευθυντικό τουρισμό» (managerial tourism).     

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση