ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε καλό δρόμο η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων

Διαφαίνεται και προδιαγράφεται μια θετική τάση, αναφέρει ο γ.γ. της ΣΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διεργασίες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων. Λίγους μήνες μετά την έξοδο της οικονομίας από τη βαθιά οικονομική ύφεση, Συντεχνίες και Εργοδότες προχωρούν στην υπογραφή νέων συλλογικών συμφωνιών με παραχωρήσεις μισθολογικών αυξήσεων και παρεμφερών ωφελημάτων σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται υπό τις περιστάσεις ικανοποιητική καθώς επιτυγχάνεται ο συντεχνιακός στόχος για σταδιακή επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων που απωλέσθηκαν μεσούσης της οικονομικής κρίσης των τελευταίων πέντε ετών.

«Ειμαστε ικανοποιημένοι στη βάση του γεγονότος ότι διαφαίνεται και προδιαγράφεται μια θετική τάση στη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, πέραν από την αποπαγοποίηση και επαναφορά μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων, έχουμε πετύχει, εκεί όπου τεκμηριώνεται η οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη των επιχειρήσεων την παροχή μισθολογικών αυξήσεων», σημείωσε. Στο τελευταίο δωδεκάμηνο εκρεμμούσαν για ανανέωση 147 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν 54,243 εργαζόμενους. Από αυτές μέχρι τώρα έχουν ανανεωθεί 131. Στις πλείστες επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν αλλοιωθεί ως αποτέλεσμα των ειδικών συμφωνιών που έγιναν για περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης. Σε ορισμένες επιτεύχθηκε ολική επαναφορά μισθών και εισφορών σε ταμεία προνοίας.

Εκκρεμούν, γύρω στις 20 συλλογικές συμβάσεις, ανάμεσα τους οι συλλογικές συμβάσεις της οικοδομικής βιομηχανίας, του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, των εργαζομένων στον ημιδημόσιο τομέα και τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X