ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οζερσάι: Το σύστημα των εγγυήσεων δεν επισκιάζει τους νόμους της ΕΕ

Υπερασπίζεται τις εγγυήσεις ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας

Με νέα τοποθέτηση του, ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπερασπίζεται την ιδέα περί διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο μετά την λύση του Κυπριακού. Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Προέδρου της Ελλάδας, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ στέλνει σημαντικά μηνύματα και καλεί την τ/κ ηγεσία και την Άγκυρα σε δράση.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ οι τουρκικές εγγυήσεις δεν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους και τις πρακτικές της Ε.Ε. Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού υπενθυμίζει στον Πρόεδρο της Ελλάδας την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Γερμανία. Επίσης, αναφέρεται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. «Μήπως όταν τίθεται ζήτημα παρουσίας των Άγγλων στρατιωτών δεν υπάρχει θέμα για παρουσία ξένων στρατιωτών;», αναρωτιέται ο κ. Όζερσαϊ.

Ο κ. Όζερσαϊ ισχυρίζεται ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν επισκιάζει τους νόμους της ΕΕ. Ο ίδιος υπενθυμίζει σχετική δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 και ισχυρίζεται ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. το 2009 δεν άλλαξε τα δεδομένα για την συνθήκη εγγυήσεων. Από την δική του σκοπιά, στην νέα περίοδο, τα «δικαιώματα» και οι «ευθύνες» της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν κατοχυρωθεί στον πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

Στην συνέχεια, ο κ. Όζερσαϊ τονίζει τα εξής: «Η ε/κ ηγεσία και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας επιστρατεύουν δημόσια διπλωματία (για το ζήτημα των εγγυήσεων). Ζητούν από εμάς (τους τ/κ) να οπισθοχωρήσουμε στα ζητήματα της διαιώνισης των εγγυήσεων και της παραμονής των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων στο νησί μετά την λύση, την οποία προέβλεπε το Σχέδιο Αννάν του 2004. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατάργηση των εγγυήσεων. Κατανοώ αυτό το αίτημα. Ωστόσο, εμείς και η Τουρκία φέρουμε την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε βήματα για να εξισορροπήσουμε αυτή την δημόσια διπλωματία».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση