ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίσιμη η Δευτέρα για τους μισθούς Ιανουαρίου

Nα μην προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών μέχρι τέλος Ιουνίου ζήτησε η υπ. Εργασίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

Για την Δευτέρα μετατίθεται η απόφαση της ΟΕΒ για το αν θα ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, για μη μείωση των μισθών μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου για την ΑΤΑ, τέλος Ιουνίου.

Σήμερα συνήλθε το Προεδρείο της ομοσπονδίας όπως είχε δημοσιευτεί και στην Οικονομική Καθημερινή, τα πέντε μέλη της οποίας δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για το ποια στάση θα τηρήσουν.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου έκανε λόγο για δύο αντικρουόμενες σχολές σκέψης.

Οι δύο προσεγγίσεις της ΟΕΒ

Η πρώτη, λαμβάνει υπόψη τις δημόσιες δηλώσεις συντεχνιακών, βάσει των οποίων δεν θα γίνει κατορθωτό να βρεθεί λύση στη μεταρρύμθιηση της ΑΤΑ για τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα αρνητικά αποτιμώνται και οι διεκδικήσεις προσαυξήσεων της τάξης του 3% για τους ημικρατικούς.

«Δηλώσεις όπως δεν θα δεχτούμε κουτσούρεμα της ΑΤΑ, δεν μας δεσμεύει το τι έγινε στον δημόσιο τομέα, και το γεγονός δηλώνουν δημόσια ότι για την ΑΤΑ οι θέσεις τους είναι ακραίες, η μια σχολή σκέψης δηλώνει ότι φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συναινετική λύση για την μεταρρύθμιση της ΑΤΑ για τον ιδιωτικό τομέα και αυτό σημαίνει ότι πάμε σε σύγκρουση».

Μάλιστα τα μέλη της ΟΕΒ που υιοθετούν αυτή την θέση, θεωρούν ότι είναι προτιμώτερο η αναπόφευκτη σύγκρουση να γίνει τώρα παρά στο δεύτερο εξάμηνο τυ 2017 ή ακόμα στις αρχές του 2018.


Η άλλη σχολή σκέψης δεν μπορεί να παραγνωρίσει την έκκληση της Υπουργού, αναφέροντας ότι αν και φαίνεται παρα πολύ δύσκολο να βρεθεί φιλική μεταρρύθμιση «έχουμε μπροστά μας την έκκληση της Υπουργού Εργασίας και στο παρελθόν με την βοήθεια της Υπουργού βρήκαμε λύσεις σε πάρα πολλά δύσκολα προβλήματα και δεν είναι σύμφωνο με την ιστορία της ΟΒΕ να περιφρονά εκκλήσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση της ΟΕΒ θα επιφέρει επιπτώσεις, κάτι που κατανοεί η Ομοσπονδία έτσι μεταφέρουν το θέμα την Δευτέρα και ενώπιον των είκοσι μελών της εκτελεστικής επιτροπής. Η όποια απόφαση ληφθεί την Δευτέρα θα είναι και τελεσίδικη, αναφέρει ο κ. Αντωνίου.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι η ΟΕΒ δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τον διάλογο για την ΑΤΑ, ακόμα και αν αποφασίσει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών όπως προνοείται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της συνδικαλιστικής πλευράς σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ είναι δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν επιπτώσεις στην εργατική ειρήνη.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση