ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θ. Αριστοδήμου: Δεν ήξερα το κεφαλαιακό κενό της ΤΚ πριν από 14/6/2012

Kατά τη σημερινή αντεξέταση του από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι δεν γνώριζε το ακριβές ποσό του κεφαλαιακού ελλείμματος της Τράπεζας πριν από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 14/6/2012, εξέφρασε ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, κατά τη σημερινή αντεξέταση του από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της απολογίας του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Αριστοδήμου, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς, υποστήριξε, επίσης, ότι υπήρχε μεν ανησυχία αλλά και ελπίδα για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος της τράπεζας μέχρι τις 31/6/2012, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ευθύνη για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούσαν τότε την τράπεζα, όπως ήταν η κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, δεν ήταν προσωπική αλλά συλλογική και αφορούσε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατά την αντεξέταση του και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση στο γραφείο του στις 14/6/2012 πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας,ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι κύριοι Ηλιάδης, Χατζημιτσής και Κυπρή και του ζήτησαν άδεια ούτως ώστε ο κ. Χατζημιτσής να παρουσιάσει «κάποια δεδομένα» στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου για ενημέρωση των μελών του.

Ερωτηθείς να πει εάν θυμάται ποίος ζήτησε αυτή την άδεια, είπε ότι «νομίζω ο κ. Ηλιάδης».

Κληθείς να διευκρινίσει σε τι αφορούσαν αυτά τα δεδομένα και αν τον είχαν ενημερώσει εάν αφορούσαν το ζήτημα του κεφαλαιακού ελλείμματος της τράπεζας, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι δεν θυμόταν. Είπε ότι αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας όταν άρχισε η παρουσίαση του κ. Χατζημιτσή.

Η κα. Ευθυβούλου του υπέβαλε ότι στη κύρια εξέταση του είχε πει ότι το μόνο που συνέβηκε κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του ήταν ότι του ζητήθηκε να δοθεί η έγκριση του, εφόσον ήταν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ώστε ο κ. Χατζημιτσής να παρουσιάσει τις μέχρι τότε εξελίξεις και τις εκκρεμότητες σε σχέση με τις προσπάθειες της τράπεζας να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα του €1,560 δις.

Η κα. Ευθυβούλου υπέβαλε επίσης τη θέση ότι σε εκείνη τη συνάντηση στην παρουσία των Αρτέμη, Κυπρή, Ηλιάδη και Χατζημιτσή είχε αντιληφθεί το πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα για την κάλυψη του κεφαλαιακού κενού μέχρι 30/6/2012 γι’ αυτό και έδωσε άδεια να γίνει η σχετική παρουσίαση για ενημέρωση του ΔΣ.
Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι πριν από τη συνεδρία του ΔΣ στις 14/6/2012 δεν γνώριζε το συγκεκριμένο ποσό του κεφαλαιακού ελλείμματος που θα έπρεπε να καλύψει η Τράπεζα μέχρι τις 30/6/2012. Αυτό που γνώριζε, πρόσθεσε, ήταν το ποσό που ανακοινώθηκε στις 10/5/2012 των €200 εκ. το οποίο ήταν μεταβαλλόμενο.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος πίστευε ότι με τις διάφορες ενέργειες στις οποίες προέβαινε η τράπεζα το ποσό του κεφαλαιακού ελλείμματος που ανακοινώθηκε στις 10/5 θα μεταβαλλόταν και θα καλυπτόταν.

Ερωτηθείς πότε περίμενε να ενημερωθεί γι’ αυτό το θέμα, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι αυτό εναπόκειτο στους αρμόδιους της τράπεζας πότε θα έκριναν οι ίδιοι ότι θα έπρεπε να ενημερώσουν το ΔΣ. Είπε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει ενημέρωση από τον οποιονδήποτε γιατί δεν ήθελε, όπως είπε, να υποσκελίσει τους διευθυντές και το προσωπικό της τράπεζας που ήταν αρμόδιοι γ’ αυτό το ζήτημα. Είπε επίσης ότι ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ίσο με όλα τα μέλη του ΔΣ.

Ερωτηθείς γιατί στις 13/6/2012 η τράπεζα σε συνάντηση με τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία ήταν παρών, εξέφραζε ανησυχία για την προθεσμία της 30/6 λόγω του κεφαλαιακού ελλείμματος των €200 εκ. ενώ ο ίδιος λέει ότι δεν γνώριζε το συγκεκριμένο ποσό του κεφαλαιακού ελλείμματος, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι το ποσό αυτό αφορούσε την ανακοίνωση της 10/5.

Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι υπήρχε μεν ανησυχία αλλά και ελπίδα για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ευθύνη για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούσαν τότε την τράπεζα, όπως ήταν η κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, δεν ήταν προσωπική αλλά συλλογική και αφορούσε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η αντεξέταση του κ. Αριστοδήμου θα συνεχιστεί την επόμενη δικάσιμο που έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 27/1 στις 9 το πρωί.

Το Δικαστήριο όρισε επίσης ως δικασίμους για ακρόαση της υπόθεσης τις ημερομηνίες 2/2,9/2, 10/2, 14/2, 20/2,21/2, 2/3 και 3/3. Όλες οι δικάσιμοι αρχίζουν στις 9 το πρωί.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης οι Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η απολογία του κ. Αρτέμη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση