ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκ νέου αντιδράσεις ενόψει της Γενεύης 2

Για ανάγκη αλλαγής στρατηγικής κάνουν λόγο οι ενδιάμεσοι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η νέα διάσκεψη στη Γενεύη κατάφερε να ξεσηκώσει εκ νέου αντιδράσεις στο εσωτερικό με πολιτικές δυνάμεις να επισημαίνουν την ανάγκη για δημιουργία μίας νέας στρατηγικής στο κυπριακό. Αφορμή των αντιδράσεων ήταν και οι «συγκρατημένες» δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη την Κυριακή που πέρασε όπου θεώρησε τη συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό ως μια ευκαιρία για να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκομένων στην όλη διαδικασία.

ΔΗΚΟ: Απέτυχε η στρατηγική Αναστασιάδη

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του λαού ενώ κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αποτυχία της στρατηγικής του.

«Η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη, να διαχωρίσει τις αποφάσεις που λαμβάνει για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, από τα θέματα ουσίας του κυπριακού, αποτελεί ακόμα μια εξόφθαλμη προσπάθεια παραπλάνησης του λαού.

Είναι «αποφάσεις που λαμβάνονται προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο διάλογος», όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε:
• Η ικανοποίηση όλων των τουρκικών αξιώσεων για τη διαδικασία, με χειρότερη την ικανοποίηση της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις;
• Η αποδοχή της σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης για την Ασφάλεια, χωρίς να εκπληρωθεί ούτε μια από τις προϋποθέσεις, που διαχρονικά έθετε η πλευρά μας και με σοβαρά θέματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα;
• Η αποδοχή της παραμονής όλων των εποίκων στην Κύπρο, μετά τα λύση;
Εάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει πως θυσιάζοντας την ουσία του κυπριακού, διατηρεί την ελπίδα δήθεν «ζωντανή», τότε διαπράττει τραγικό σφάλμα.

Με την πολιτική Αναστασιάδη, η Τουρκία αποθρασύνεται, συνεχίζει να εκβιάζει, για να επιτρέπει συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και αξιώνει όλο και περισσότερα, βλέποντας ότι η πλευρά μας υποχωρεί συνεχώς.

Η στρατηγική του κ. Αναστασιάδη έχει αποτύχει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «χάραξη μιας νέας συλλογικής στρατηγικής, η οποία θα σταματήσει τον κατήφορο».
Αν πραγματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει τα όσα δήλωσε χθες, τότε πολύ αργά έχει αντιληφθεί ότι κάποιοι, εννοώντας την Τουρκία, επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, όταν μάλιστα η δική μας πλευρά απλόχερα προέβη σε σειρά επικίνδυνων υποχωρήσεων χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει οποιεσδήποτε υποχωρήσεις από την τουρκική πλευρά.

Πολύ αργά αντιλήφθηκε ο Πρόεδρος ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

«Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε την αρχική δέσμευσή του για συζήτηση με διασταυρούμενα κεφάλαια και με την διαδικασία του πάρε δώσε, η οποιαδήποτε διασύνδεση, σήμερα, της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και κυρίως τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με τα θέματα της εσωτερικής πτυχής, είναι άκρως επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει είτε σε περαιτέρω υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς είτε θα απενεχοποιήσει της τουρκικής πλευράς για τη μέχρι σήμερα άτεγκτη στάση που έχει τηρήσει» σημειώνεται στην ανακοίνωση προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί «να συνεχίσει την ίδια τακτική όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού». «Οφείλει με επιμονή να προωθήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και όχι την πενταμερή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα» όπως σημειώνεται.

Για την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής, στρατηγικής και τακτικής κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

«Δεν αρκεί απλά να συντηρούμε τις συνομιλίες με διαδικασίες που είναι αναποτελεσματικές, γιατί απλούστατα ελλοχεύει ο κίνδυνος η Τουρκία θέλοντας να προχωρήσει στο πλάνο Β, να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία οδηγώντας την σε ένα επίσημο αδιέξοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Ο Γιώργος Λιλλήκας δε δίστασε να επικρίνει την εκ των υστέρων ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου σημειώνοντας ωστόσο πως αναμένει στη νέα συνεδρία ενόψει της διάσκεψης να «αναπτυχθεί τουλάχιστον ένας γόνιμος προβληματισμός αναφορικά με τους στόχους και την τακτική της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε για μια φορά να διαμορφώσουμε προληπτική πολική και τακτική που θα ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».

«Σημειώνω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών και της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Για εμένα ήταν αναμενόμενο, κάποια στιγμή ο κ. Αναστασιάδης να βγει από τη σφαίρα των ψευδαισθήσεων και να δει την ωμή πραγματικότητα. Πιο σημαντικό όμως για τον τόπο και την εθνική μας υπόθεση, είναι ο κ. Αναστασιάδης να ξεκινήσει να διαμορφώνει ολοκληρωμένη πολιτική, στρατηγική και τακτική, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς οι οποίοι ενδεχόμενα να εξυπηρετούνται από ένα επικείμενο ναυάγιο στις συνομιλίες», κατέληξε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Για επικίνδυνες αστειότητες έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Γιάννης Σελινόπουλος για τις δηλώσεις Αναστασιάδη περί διατήρησης ζωντανού του διαλόγου σημειώνοντας ότι αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πόσο δίκαιο είχε η Αλληλεγγύη όταν έκανε λόγο για ναυάγιο των συνομιλιών στη Γενεύη σημειώνοντας πως πλέον είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία έχει μπει στον αναπνευστήρα.

«Χαιρόμαστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακάλυψε ότι υπάρχουν προσχηματικές δικαιολογίες από την πλευρά των Τούρκων» ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διερωτώμενος ωστόσο «γιατί αυτή η όψιμη ανακάλυψη».

«Δεν μπορούμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται, δημόσια τουλάχιστον, να εκτιμά με περισσότερη ακρίβεια την στάση της Τουρκίας, η οποία είναι εν γένει αρνητική στην επίλυση του Κυπριακού, στην βάση της λογικής να εξευρεθεί μια συμφωνία που να εξασφαλίζει τους Κύπριους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ένα βιώσιμο και δημοκρατικό μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Περδίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση