ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία: Ένοχος για υπεξαίρεση κεφαλαίων ο Ναβάλνι

Αποκλείστηκε από τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2018

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ένοχο για υπεξαίρεση κεφαλαίων έκρινε χθες δικαστήριο της Μόσχας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Ρωσία.

Η συνήγορος του Ναβάλνι, Ολγα Μιχαήλοβα, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι η καταδίκη δεν επιτρέπει στον Ναβάλνι να παρουσιασθεί στις εκλογές του 2018, παρότι έχει καταθέσει υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η υποψηφιότητα του οποίου το 2018 θεωρείται βέβαιη, απολαμβάνει ποσοστό δημοτικότητας της τάξης του 85%.

Σε μία δίκη, την οποία οι παρατηρητές χαρακτήρισαν πολιτική παρωδία, ο Ναβάλνι κηρύχθηκε ένοχος για υπεξαίρεση κεφαλαίων από κρατική ξυλουργική εταιρεία στην πόλη Κίροφ το 2013.

Η καταδικαστική απόφαση της χρονιάς εκείνης εις βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης είχε ακυρωθεί ύστερα από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι το δικαστήριο είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Η αναψηλάφηση της δίκης οδήγησε στη χθεσινή καταδίκη.

Στο διάλειμμα

Πριν ακόμη το δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του, ο Ναβάλνι είπε μιλώντας με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαλείμματος στη διαδικασία: «Ο δικαστής θα επανέλθει στην αίθουσα και θα ανακοινώσει την ίδια ακριβώς απόφαση. Αυτό λέει πολλά για τη δίκη αυτή».

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης, ο Ναβάλνι έστελνε μηνύματα στο Twitter, συγκρίνοντας την απόφαση του 2013 με τη χθεσινή, για να δείξει ότι η πρόσφατη απόφαση αποτελεί ακριβές αντίγραφο της παλαιάς.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει ως μοναδικό στόχο να δυσχεράνει το πολιτικό μου έργο, αλλά και αυτό άλλων ανεξάρτητων πολιτικών και ακτιβιστών. Μία ακόμη πράξη εκφοβισμού, όμως, δεν θα επηρεάσει και δεν θα πείσει την πλειοψηφία του κοινού. Κάποιοι ίσως σταθούν και σκεφτούν τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας. Αυτό θα είναι αρκετό για μένα», έγραψε ο Ναβάλνι. Ερωτηθείς πριν από την ανακοίνωση της απόφασης αν το ενδεχόμενο αθώωσης του Ναβάλνι προκαλεί την ανησυχία της ρωσικής προεδρίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Δεν θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ανησυχίες είναι πρέπουσες».

Η σύντομη προεκλογική εκστρατεία του Ναβάλνι για τη δημαρχία της Μόσχας το 2013 εξασφάλισε ποσοστό 30% των ψήφων. Ο Ναβάλνι έχασε, όμως, από τον «εκλεκτό» του Κρεμλίνου.

Η παρουσία του Ναβάλνι στην αναμέτρηση προσέφερε την αναγκαία νομιμοποίηση στην εκλογική διαδικασία, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για ατασθαλίες.

Ο αναλυτής Στανισλάβ Μπελκόφσκι εκτιμά ότι ο Ναβάλνι, ίσως και άλλος ανεξάρτητος υποψήφιος, μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές για πρόεδρος το 2018.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα χρειασθεί έναν “εικονικό” αντίπαλο. Αυτός θα μπορούσε να εξασφαλίσει ποσοστό γύρω στο 10% της ψήφου, προσφέροντας νομιμοποίηση στη διαδικασία και στην επανεκλογή Πούτιν», λέει ο Μπελκόφσκι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ