Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Τρία εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θησαυρούς της Κύπρου, στην έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», στο Ινστιτούτο Smithsonian της Ουάσιγκτον, που λειτούργησε από τις 29 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι και την 1η Μαΐου 2011.
Τα εγκαίνια είχαν γίνει στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και μελών της κυπριακής κυβέρνησης.
Παράλληλα με την έκθεση, αρκετοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τύχουν ευρύτερης ενημέρωσης για την Κύπρο και την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τις φυσικές της ομορφιές και έμμεσα για το πρόβλημά της, συμμετέχοντας στις διάφορες διαλέξεις και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης.
Η τελευταία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian στο πλαίσιο της έκθεσης έγινε στις 20 Απριλίου, με τίτλο «Αφροδίτη: Θεά της Κύπρου». Ηταν μία διάλεξη της Δρα Jennifer Webb, αρχαιολόγου του Πανεπιστημίου La Trobe της Αυστραλίας, η οποία ασχολήθηκε εκτενώς με τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών στην Κύπρο και ηγήθηκε του αρχαιολογικού προγράμματος Australian Cyprus Expedition, στο πλαίσιο των μελετών της για την εποχή του χαλκού.
Η διάλεξη είχε μεγάλη επιτυχία καθώς την παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός μελών του Smithsonian Associates, του Ινστιτούτου Smithsonian, μέλη του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, φοιτητές και άλλοι. Μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση με κυπριακά εδέσματα και κρασιά, ενώ οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» η οποία παρέμεινε ανοικτή για το κοινό κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.
Η διάλεξη της Δρα Jennifer Webb επικεντρώθηκε στην ιδιότυπη και ιδιαίτερη σχέση της Αφροδίτης με την Κύπρο, ως το σημείο προέλευσής της. Η Δρ. Webb εργάστηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες στην Κύπρο, όπου ηγήθηκε του αρχαιολογικού προγράμματος Australian Cyprus Expedition, στο πλαίσιο των μελετών της για την εποχή του χαλκού.
Η αρχαιολόγος προέβη σε μια ιστορική αναδρομή, αναλύοντας τις διάφορες απεικονίσεις της Αφροδίτης στην κυπριακή αρχαιολογική τέχνη δια μέσου των αιώνων και αντλώντας επιχειρήματα και παραδείγματα από τα εκθέματα τα οποία παρουσιάζονται στην Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών». Αναφέρθηκε στους πολλαπλούς ρόλους και ιδιότητες που διατηρούσε η θεά Αφροδίτη για τους Κυπρίους (θεά της ομορφιάς, του έρωτα, της γονιμότητας, του κυνηγιού κλπ), και στα διαφορετικά ονόματα με τα οποία οι Κύπριοι της αρχαιότητας λάτρευαν τη θεά Αφροδίτη και επεσήμανε ότι παρά τις διάφορες επιρροές που δέχθηκε η λατρεία, η απεικόνιση αλλά και η μορφή της στην αρχαία τέχνη, τόσο εξ Ανατολάς όσο και από την αρχαία Ελλάδα, η θεά Αφροδίτη των Κυπρίων διατήρησε την αυθεντικότητα και μοναδικότητά της μέχρι την έναρξη της Ελληνιστικής περιόδου και την αύξηση της παρουσίας του Ελληνικού στοιχείου στην Κύπρο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η θεά Αφροδίτη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, να διαφέρει σημαντικά από τη θεά που λάτρευαν οι Κύπριοι στην αρχαιότητα.
Υπογράμμισε τέλος τη σημασία του ρόλου της Αφροδίτης στο δυτικό και παγκόσμιο πολιτισμό, τονίζοντας ότι η Αφροδίτη, όπως και η Κύπρος, αποτελεί σύμβολο του σημείου που Ανατολή και Δύση συναντώνται.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Παύλος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Έκθεσης «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» για την ανάδειξη της πλούσιας συνεισφοράς της Κύπρου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Επεσήμανε ότι μέσω της Έκθεσης, αλλά και των διαφόρων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα, προβλήθηκαν και άλλες βασικές πτυχές της μοναδικής κυπριακής ταυτότητας και πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, όπως οι μύθοι, οι λαογραφικές παραδόσεις, η θρησκεία, η αρχιτεκτονική και ο γενικότερος τρόπος ζωής των Κυπρίων στην αρχαιότητα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, δόθηκε η ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία να ευαισθητοποιήσει το κοινό στις ΗΠΑ και για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής.