ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καθυστερεί βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στην Αθηένου

ΚΥΠΕ

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει και την Κύπρο έχει αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση αρκετών έργων υποδομής μεταξύ των οποίων και ο Βιολογικός Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων της Αθηένου.

Παρά το γεγονός ότι η διασωλήνωση του αποχετευτικού συστήματος της Αθηένου έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούλιο εντούτοις φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καθυστερήσει για ένα με δύο χρόνια να λάβει απόφαση για προκήρυξη προσφορών για υλοποίηση του βιολογικού σταθμού.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Σπύρος Παπουής ανέφερε ότι το αποχετευτικό σύστημα του Δήμου συγχρηματοδοτείται «από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ταμείου Συνοχής και των Διαρθρωτικών Ταμείων. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 13 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ και θα πληρωθεί από κυβερνητική χορηγία, από το μερίδιο του Δήμου που είναι καθορισμένο και από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε.

Πρόσθεσε πως «το δίκτυο συλλογής των λυμάτων (σωλήνες κ.λ.π.) άρχισε πριν από 16 μήνες και έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2011 και τώρα αναμένουμε να προκηρυχθούν οι προσφορές για το βιολογικό σταθμό επεξεργασίας των λυμάτων. Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να πάρει σύντομα την απόφαση του για να προκηρυχθούν οι προσφορές για υλοποίηση του βιολογικού σταθμού» είπε και σημείωσε πως λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα καθυστερήσει να πάρει αυτή την απόφαση.

Ο κ. Παπουής ανέφερε ακόμα ότι από την ημέρα που θα αρχίσει το έργο θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για ολοκλήρωση του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αθηένου είπε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει υπολογίσει το κόστος του βιολογικού σταθμού στα έξι περίπου εκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης ότι «το όλο έργο υλοποιείται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εκ μέρους του Δήμου Αθηένου δεδομένου ότι ο Δήμος δεν είχε το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναθέσει το έργο στο ΤΑΥ».

Ο κ. Παπουής αναφέρθηκε και στη Κλεάνθειο Στέγη Ηλικωμένων η οποία όπως είπε «λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια περίπου. Ωστόσο λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ανεγερθεί νέα Στέγη. Το 2008 ύστερα από προσφορές βρέθηκε ο μελετητής για το έργο ο οποίος χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να κατασκευάσει τα σχέδια» είπε και πρόσθεσε πως χρειάστηκε ακόμα ένας χρόνος μέχρις ότου να τροχοδρομηθεί το θέμα της εξεύρεσης χρημάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανέφερε πως «το έργο έχει αρχίσει εδώ και εννέα περίπου μήνες και υπολογίζεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2012. Η νέα Στέγη Ηλικιωμένων θα επιτρέπει την διαμονή σε 35 άτομα από 22 που είναι μέχρι σήμερα, καλύπτει όλες τις προδιαγραφές του Γραφείου Ευημερίας και όλα τα μέτρα ασφάλειας διέπονται από τους διάφορους Κανονισμούς και Νομοθεσίες της Δημοκρατίας. Η χρηματοδότηση της Στέγης γίνεται από χορηγίες εθελοντών Αθηενιτών και από την αναμενόμενη συγχρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε πως το «έργο θα στοιχίσει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ».

www.kathimerini.com.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση