ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι τελευταίοι Σαμουράι… επιστρέφουν

Γνωρίστε τους στην έκθεση «Last Samurai -Tokugawa Shogun Missions Overseas»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy


Στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, η Ιαπωνία θέλοντας να αναπτύξει περισσότερο και με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις σχέσεις της με τη Δύση, ξεκίνησε να στέλνει αποστολές σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ολλανδία. Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 1860, η αποστολή του Masaoki Shinmi με 77μελή ομάδα –ως ειδικοί απεσταλμένοι του Shogun Tokugawa–,στις ΗΠΑ για να επικυρώσουν νέο Σύμφωνο Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοΐας. Αυτή ήταν και η αρχή, κατά κάποιο τρόπο, της Μεταρρύθμισης Meiji, που οδήγησε στο τέλος της διακυβέρνησης της Ιαπωνίας από τους πολεμάρχους Tokugawa. Συγκεκριμένα, το 1862 η κυβέρνηση Tokugawa έστειλε τους πρώτους Ιάπωνες στην Ευρώπη για να μυηθούν στη δυτική τέχνη, τις επιστήμες και την τεχνολογία. Τον ίδιο χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών επισκέφθηκε την Ολλανδία. Το 1863, η δεύτερη ιαπωνική αποστολή της κυβέρνησης Tokugawa αναχώρησε για την Ευρώπη, όπου μελέτησε ναυτικές τεχνικές, κοινωνικές επιστήμες και ιατρική τεχνολογία, πριν να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων, τα μέλη των αποστολών κατά τη διαμονή τους άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον για την τέχνη της φωτογραφίας, μιας και δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή. Επιστρέφοντας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έφεραν μαζί τους και γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, με φωτογραφικά πορτρέτα του Γάλλου φωτογράφου Nadar, Αμερικανών και Ευρωπαίων φωτογράφων, καθώς και απλών ανθρώπων από τις ΗΠΑ. Οι φωτογραφίες από τη Γαλλία δεν είχαν μόνο καλλιτεχνικό χαρακτήρα, αλλά τραβήχτηκαν και για τους σκοπούς ανθρωπολογικής έρευνας πάνω στη μελέτη του προσώπου και της σωματικής διάπλασης των ανθρώπων της Ανατολής.


Οι Σαμουράι

Οι Σαμουράι (Samurai=αυτός που υπηρετεί) ήταν πολεμιστές υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και ικανοτήτων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν σταδιακά στην Ιαπωνία μετά από τις μεταρρυθμίσεις του Taika, το 646 μ.Χ. Οι μεταρρυθμίσεις που περιελάμβαναν αναδιανομή της γης και βαρείς φόρους, είχαν ως σκοπό την ίδρυση μιας αυτοκρατορίας «κινεζικού τύπου». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί μικροί αγρότες να αναγκασθούν να πουλήσουν τη γη και να εργάζονται ως αγρότες – ενοικιαστές. Από τον 10ο αιώνα έως το 1100, εξαιτίας εμφύλιων σπαραγμών στην Ιαπωνία οι Σαμουράι κατάφεραν να αποκτήσουν στρατιωτική και πολιτική εξουσία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Ανά τους αιώνες, η ισχύς των Σαμουράι στην ιαπωνική κοινωνία ολοένα και αυξανόταν, και δεν έλειψαν ούτε οι αντιπαραθέσεις μεταξύ οικογενειών Σαμουράι. Το 1868 η αποκατάσταση Meiji σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τους Σαμουράι. Στο σύστημα συνταγματικής μοναρχίας Meiji περιλαμβάνονταν μεταρρυθμίσεις όπως οι προϋποθέσεις για την ανάληψη δημόσιου αξιώματος. Ο αυτοκράτορας Meiji απομάκρυνε τους Samurai, μείωσε τη δύναμη των Daimyo (φεουδαρχών) και μετέφερε την πρωτεύουσα από το Κιότο στο Τόκιο. Η νέα κυβέρνηση δημιούργησε στρατό κληρωτών το 1873, στον οποίο οι περισσότεροι αξιωματικοί προέρχονταν κατά βάση από τις τάξεις των πρώην Σαμουράι. Το οριστικό τέλος τους ήρθε το 1877, όταν πρώην Σαμουράι επαναστάτησαν εναντίον του Meiji στην εξέγερση Satsuma. Έχασαν τη μάχη της Shiroyama και η εποχή των Σαμουράι έλαβε τέλος.

Οι Σαμουράι έφεραν δύο ξίφη μαζί (μακρύ και κοντό) που ονομάζονταν Daisho. Το katana, μία κυρτή λεπίδα μήκους 24 εκατοστών, ενώ το Wakizashi μήκους 12-24 εκατοστών, χρησιμοποιείτο για μαχαίρωμα. Στα τέλη του 16ου αιώνα, όσοι δεν ήταν Σαμουράι απαγορευόταν να φορούν Daisho.

Η Έκθεση

Η έκθεση φωτογραφίας «Last Samurai» που συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR), σε συνεργασία με το Japan Camera Industry Institute (JCII), που παρουσιάζεται στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR) αποτίνει φόρο τιμής σε όλους αυτούς που πριν από 150 χρόνια μέσω της γνώσης που αποκόμισαν από τον δυτικό κόσμο συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της Ιαπωνίας. Πρόκειται για μία μοναδική συλλογή του Japan Camera Industry Institute, που περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες προσώπων που συμμετείχαν στις ιαπωνικές αποστολές προς τον δυτικό κόσμο, πριν από 150 χρόνια, κατά την περίοδο εκσυγχρονισμού της Ιαπωνίας. 

Ενδιαφέρουν

Η ταινία του Akira Kurosawa «Οι επτά Σαμουράι» του 1954 περιγράφει την κουλτούρα των Σαμουράι, τον τρόπο ζωής των χωρικών και μία Ιαπωνία όπου το φεουδαρχικό κράτος, έχοντας φτάσει σε πλήρη διάλυση, αφήνει ολόκληρες αγροτικές περιοχές να μαστίζονται από ληστές, οι οποίοι λυμαίνονται ολόκληρα χωριά, κλέβοντας και βιαιοπραγώντας ενάντια στους φτωχούς. Τότε επτά σαμουράι αναλαμβάνουν δράση.
Πιο πρόσφατη είναι η ταινία του Έντουαρντ Ζουίκ «Ο τελευταίος Σαμουράι» του 2003, με τον Τομ Κρουζ. Η ταινία διηγείται τη γέννηση της σύγχρονης Ιαπωνίας, όταν πια η τάξη των Σαμουράι αρχίζει να φθίνει.
Διαβάστε τα έργα του Λευκάδιου Χερν, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη ενός από τους τελευταίους Σαμουράι, «Η Χώρα των Χρυσανθέμων» (εκδόσεις Κέδρος), «Ιαπωνικοί Θρύλοι» (εκδόσεις Σιδέρη), «Κείμενα από την Ιαπωνία» (εκδόσεις Ίνδικτος).

 

Πού/πότε: 

Έκθεση «Οι Τελευταίοι Samurai». Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR), Ερμού 285, Λευκωσία. 

Από Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, έως Σάββατο, 5 Μαρτίου, 2016. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 9:30-17:00. Παρασκευή 9:30-20:00. 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X