ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μουσική του σήμερα μέσα από ακούσματα αιώνων

Amagalmation Choir ένα επιτυχημένο μουσικό πείραμα που ενώνει ήχους και αισθήσεις

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Amalgamation Choir, με επικεφαλής τη Βασιλική Αναστασίου, πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Live at the Library, που παρουσιάζει η Λουβάνα Δίσκοι, ηχογράφησε και βιντεοσκόπησε ζωντανά τέσσερα τραγούδια (τρία παραδοσιακά και ένα σε στίχους και μουσική του Γιώργου Καλογήρου), τη «Βρύση των Πεγειώτισσων», το «Της Τρίχας το γεφύρι», ένα κατωιταλιώτικο «Νανούρισμα» και το «Ξενιτιά του έρωτα», του Γιώργου Καλογήρου, σε έναν πανέμορφο χώρο, αυτόν της Βιβλιοθήκης της Φανερωμένης (αναγνωστήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης). Μιλήσαμε με τη Βασιλική για την παραδοσιακή μουσική, τα φεστιβάλ και πώς προέκυψε το Amalgamation Choir.

–Βασιλική, μίλησέ μου για το Amalgamation Choir, πώς προέκυψε;
–Η ιδέα για τη σύσταση του γυναικείου αυτού φωνητικού συνόλου
προέκυψε με αφορμή τη συμμετοχή μου ως εμψυχώτρια του εργαστηρίου φωνής «Η δύναμη της φωνής σου», στο πρώτο μουσικό χωριό Φέγγαρος (2014). Η ομάδα ενδυναμώθηκε με το δεύτερο εργαστήρι το 2015, και φέτος αδημονώ για το τρίτο.
Το τραγούδι λειτουργεί θεραπευτικά και προσδίδει εσωτερική δύναμη, ενεργοποιεί τον συναισθηματικό μας κόσμο. Τραγουδώντας σε ένα σύνολο, προκύπτουν αβίαστα νέες δυναμικές ανθρώπινες σχέσεις, αναπτύσσεται το αίσθημα του ανήκειν, καθώς η ομάδα αυτή αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, ένα είδος κοινότητας. Το ομαδικό τραγούδι εμπεριέχει στοιχεία μαγικά. Έχει τη δυνατότητα να σου αλλάξει τη ζωή. Το έχω δει να συμβαίνει πολλές φορές.
–Η τελευταία σας δουλειά «Live at the Library», με τα τέσσερα τραγούδια είναι εξαιρετική και μετρημένη. Τι άλλο να περιμένουμε;
–Ευχαριστούμε! Η επιτυχία της σειράς των τεσσάρων βίντεο που δημιουργήθηκε δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη βοήθεια και καθοδήγηση της ομάδας Λουβάνα Δίσκοι και χωρίς την πολύτιμή μας συνεργασία με τον μουσικό Γιώργο Καλογήρου και Ανδρέα Παντελή. Πραγματικά, τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Η χορωδία ετοιμάζει καινούριο υλικό για τις εμφανίσεις της το καλοκαίρι. Σε προσωπικό επίπεδο, θα είμαι στο στούντιο για ηχογραφήσεις σε δύο εβδομάδες για τον καινούριο μου δίσκο.
–Με τρία παραδοσιακά τραγούδια και ένα πρωτότυπο, ενώνετε ήχους και πολιτισμό. Υπάρχει μουσικό σχέδιο;
–Υπάρχει ιδέα. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πορεία αισθητικής. Η Amalgamation Choir δεν βρίσκεται τυχαία κάτω από την ομπρέλα Amalgamation Project. Η λέξη αμάλγαμα είναι ένα προϊόν ανάμιξης, στην περίπτωσή μας στοιχείων που με ενδιαφέρουν, με εκφράζουν και βρίσκω ενδιαφέροντα αρχικά ως άτομο, για να γίνει η διαλογή, και έπειτα βάσει με το τι μας ταιριάζει ως ομάδα.
–Πώς σε τράβηξε αυτό το είδος μουσικής, τι άλλο κάνεις;
Ανέκαθεν η αγάπη μου για το τραγούδι είχε ηχόχρωμα παράδοσης. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό (η λέξη «παράδοση» είναι παρεξηγημένη έννοια, πιστεύω). Καταπιάνομαι κατά καιρούς με διάφορα είδη μουσικής, παραδοσιακή και μοντέρνα, αλλά ο στόχος μου είναι να εμπνευστώ και να απορροφήσω στη μουσική μου στοιχεία που νιώθω ότι με εκφράζουν. Αυτό τον καιρό συμμετέχω σε δύο θεατρικές παραγωγές της oμάδας Fresh Target Theatre, που θα παρουσιαστούν στον καινούριο χώρο Σπούτνικ. Η πρώτη παράσταση, «Νίτσα», του Γιώργου Τριλλίδη, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου, ανεβαίνει στις 31 Μαρτίου. Ο ρόλος μου περιλαμβάνει τον συντονισμό και την καθοδήγηση ενός μικρού γυναικείου φωνητικού συνόλου, που θα συμμετέχει ζωντανά επί σκηνής. Η δεύτερη παράσταση ονομάζεται «Ένα άλμπουμ ιστορίες», του Αντώνη Γεωργίου, σε σκηνοθεσία του Μάριου Κακουλλή και ανεβαίνει τον Μάιο. Σε αυτήν έχω τη μουσική επιμέλεια και συμμετέχω επί σκηνής με τις λούπες μου. Η συνεργασία μου με το θέατρο έχει ανοίξει ένα ολοκαίνουριο κόσμο έκφρασης και δημιουργικότητας για μένα. Επίσης, τον Μάιο συμμετέχω σ’ένα υπέροχο πρότζεκτ που ονομάζεται «Femena» και περιλαμβάνει γυναίκες μουσικούς από διάφορα μέρη του κόσμου, που θα συναντηθούν και θα δημιουργήσουν σε μορφή εργαστηρίου στη Βηρυτό. Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί σε συναυλίες στη Βηρυτό και στη Λευκωσία.
–Το μουσικό χωριό Φέγγαρος αρχίζει και επιβάλλεται στα μουσικά πράγματα. Πώς βλέπεις τα φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια;
–Δεν είμαι και πολλά χρόνια στην Κύπρο, όμως νιώθω ότι υπάρχει ενέργεια, κίνητρο, προσπάθεια και δημιουργικότητα από νέα άτομα και έτσι φυτρώνουν συνεχώς καινούρια ενδιαφέροντα πράγματα. Το μουσικό χωριό Φέγγαρος (η εβδομάδα μουσικών εργαστηρίων που οδηγεί στο φεστιβάλ Φέγγαρος) είναι μια υπέροχη διοργάνωση που δίνει χώρο σε καινούριες συνεργασίες, εκμάθηση και δημιουργία. Κάτι που τον υπόλοιπο χρόνο ίσως να μην είναι τόσο εύκολο.
–Η πολυφωνία έχει παράδοση στην Κύπρο; Η «Βρύση των Πεγειώτισσων» πάντως είναι εξαιρετική εκτέλεση.
–Η πολυφωνία εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση στην Κύπρο ή τουλάχιστον δεν διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Στόχος μας δεν είναι η αποτύπωση της κυπριακής ή άλλης παράδοσης, νιώθω ότι θα ήταν άλλωστε αδύνατον, γιατί πιστεύω ότι καταντά φολκλόρ και επιτηδευμένο. Στόχος είναι η παροντική έκφραση μέσα από αυτά τα ακούσματα αιώνων που έχουν παραδοθεί σε εμάς. Για τη «Βρύση των Πεγειώτισσων» έχουμε δουλέψει ως ομάδα με τη συνεργασία και του εκπληκτικού μουσικού Ανδρέα Παντελή.
–Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες στην Ευρώπη σήμερα;
–Δεν έχω κάποια αφιέρωση για την Ευρώπη ως οντότητα. Εξάλλου, πιστεύω ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι καθαρά οικονομικά. Εμένα με ενδιαφέρει ο άνθρωπος και τα συναισθήματά του, η μουσική, οι συνήθειες και τα έθιμα της περιοχής του. Αυτό με εμπνέει και όχι η ομοιογένεια, η εξίσωση και η εξαφάνιση της διαφορετικότητας.

«Live at the Library»
Στη 2η σειρά «Live at the Library» που παρουσιάζει η Λουβάνα Δίσκοι (προηγήθηκε το J.Kriste, Master of Disguise – «Live at the Library»), ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν ζωντανά, τέσσερα τραγούδια. Τα βίντεο είναι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλοπέδη και η παραγωγή του Αντρέα Τραχωνίτη. Στη χορωδία συμμετέχουν οι: Άντρια Αυγουστή, Ραφαέλλα Αντωνίου, Δήμητρα Χατζηγιάννη, Νάταλι Καλλή, Μαριάννα Μουμτζή, Ευγενία-Ευαγγελία Χατζάκη, Εύρη Δημητρίου, Αργυρώ Χριστοδούλου, Αναστασία Τάκη, Gaia Zaccagni, Μαργαρίτα Γκριτζέλα, Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους, Έλενα Αρτεμίου και Μαρία Βασιλείου. Στο τραγούδι «Της Τρίχας το γεφύρι» συμμετέχει και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου. Τα βίντεο είναι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλοπέδη (Zedem Media), ηχογραφήθηκαν από τον Αντρέα Τραχωνίτη και τη Μικαέλα Τσαγγάρη. Τις μίξεις επιμελήθηκε το στούντιο eleven63 στη Λευκωσία.

Γνωρίστε τους καλύτερα στο: www.theamalgamationproject.com, www.louvana.com.cy, www.femenaproject.com.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση