ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διασφαλίσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων

Το πρόβλημα της ανεργίας, τα προγράμματα ΑΝΑΔ και το αγκάθι των ωραρίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δεν έχω κουραστεί από τη δουλειά αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Κ» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπογραμμίζοντας ότι γνώριζε από την αρχή τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε στην καυτή καρέκλα του υπουργείου της. Εξηγεί πως τα προγράμματα της ΑΝΑΔ έχουν καταφέρει να εργοδοτήσουν μέσα σε 3 χρόνια 7.000 άτομα, με το 50% των νέων να εξασφαλίζουν μόνιμη θέση εργασίας στις θέσεις που τοποθετήθηκαν. Σε ό,τι αφορά στο ωράριο καταστημάτων και στην κριτική που δέχεται για πλήγμα του κοινωνικού ιστού αναφέρει με νόημα πως εργαζόμενοι δεν είναι μόνο αυτοί των γενικών καταστημάτων.

Βγαίνουμε από το μνημόνιο, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας προκαλούν ανησυχία. Να αναμένουμε μείωση το προσεχές έτος;
–Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία μειώθηκε στο 14,7% και καταγράφεται μείωση τόσο όσον αφορά στα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσον αφορά σε κάποιες προβλέψεις ότι η ανεργία θα ξεπερνούσε το 20%. Παρόλα αυτά, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή μείωση της ανεργίας με την ανάπτυξη και τη συνεπακόλουθη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα σχέδια της ΑΝΑΔ έχουν πράγματι βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας;
–Μέσα από αυτά τα σχέδια, τα τελευταία 3 χρόνια, έχει προσφερθεί η ευκαιρία για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε 7.000 άνεργους νέους. Βάσει της έρευνας της ΑΝΑΔ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, περίπου 50% των νέων πτυχιούχων που τοποθετήθηκαν σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα εξασφάλισαν μόνιμη θέση εργασίας.

Επικρατεί η εικόνα ότι οι πλείστες επιχειρήσεις προτιμούν να εργοδοτούν νέους ανέργους με προγράμματα της ΑΝΑΔ. Πώς μπορεί αυτό να συμβάλει θετικά στην πραγματική οικονομία;

–Τα προγράμματα της ΑνΑΔ αφορούν σε προγράμματα κατάρτισης, καθώς και σχέδια τοποθέτησης άνεργων νέων για απόκτηση εργασιακής πείρας. Δεν αφορούν σε εργοδότηση και δεν έχουν στόχο την αντικατάσταση θέσεων εργασίας. Δίνουν την ευκαιρία σε άνεργους νέους χωρίς προηγούμενη εργασιακή πείρα, να την αποκτήσουν, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες εργοδότησής τους και παράλληλα αναβαθμίζοντας τα προσόντα των άνεργων νέων, μειώνοντας το ενδεχόμενο παραμονής τους στην ανεργία μακροπρόθεσμα.

Έχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους νέους ανέργους. Υπάρχει πλάνο για την κρίσιμη ηλικία των 50, που δυσκολεύονται πολύ περισσότερο στην εξεύρεση εργασίας;
–Υπάρχουν παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην επαγγελματική επανένταξη ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, όπως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εξατομικευμένης προσέγγισης (καταρτισμός προσωπικού σχεδίου δράσης για διευκόλυνση της επανένταξής τους στην αγορά εργασίας), σχέδια παροχής κινήτρων εργοδότησης (π.χ. σχέδιο παροχής κινήτρων για την απασχόληση ανέργων, σχέδιο επιδότησης της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις), καθώς επίσης και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Η οικονομική κρίση έχει πολλές φορές προκαλέσει τριγμούς στα εργασιακά κεκτημένα. Τι κάνει γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας;
–Το υπουργείο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατά την περίοδο της κρίσης, πραγματοποιώντας 23.128 επιθεωρήσεις σε εργοδότες για τα θέματα που αφορούν σε αυτά τα δικαιώματα, κατά τα έτη 2013-2015.
Παρά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, διασφαλίστηκε και διατηρήθηκε το ύψος του κατώτατου μισθού στα €870 κατά την πρόσληψη και τα €924 μετά από πάροδο έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη ως ένα σημαντικό εργατικό κεκτημένο. Επιπλέον, με Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατέθεσε τον περασμένο Μάιο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η πενθήμερη εργασία στα γενικά καταστήματα, καθώς και υποχρεωτικά δύο Κυριακές αργία για κάθε υπάλληλο με αποζημίωση 1:2 για εργασία κατά τις μέρες αυτές. Σύντομα καταθέτουμε Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενιαίου σώματος επιθεωρητών, καθώς και αυστηρότερες ποινές, διοικητικά πρόστιμα και άλλες σχετικές διατάξεις αναφορικά με τους παρανομούντες. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου που αφορά στην αδήλωτη εργασία, έπειτα από εκτενή μελέτη του όλου θέματος και τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και από το Βέλγιο. Η τροποποιημένη Νομοθεσία, η οποία θα κατατεθεί σύντομα, θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε με καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.
Επίσης, παρά τις μεγάλες πιέσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας και κυρίως οι εργαζόμενοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, έχει διατηρηθεί αυτή την κρίσιμη περίοδο η εργατική ειρήνη. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο διαμεσολαβεί μεταξύ των μερών, μετά από δική τους πρόσκληση, βοηθώντας τα να συμφωνήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις εργατικές διαφορές.

–Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα. Υπήρξαν επί της ουσίας επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο;
–Από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat και η Στατιστική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η μεγάλη μείωση στον όγκο συναλλαγών αναφορικά με το λιανικό εμπόριο αναχαιτίστηκε από τον Ιούλιο 2013, μετά από την έκδοση του πρώτου σχετικού διατάγματος για τα ωράρια. Συνολικά, κατά το 2014 ο όγκος του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 3,8%, σε μία χρονιά που η συνολική οικονομική δραστηριότητα κατέγραψε ύφεση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πρόδηλο ότι η αιτία για αυτή την ώθηση στο λιανικό εμπόριο ήταν η επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων, εφόσον τα υπόλοιπα συνεπηρεάζοντα οικονομικά στοιχεία είχαν αρνητικό πρόσημο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από τον Ιούλιο 2013, έχουν εργοδοτηθεί πέραν των 8.000 συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκονταν στην ανεργία. Σημαντική πτυχή του θέματος είναι και ότι η πολιτική αυτή συνάδει πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης για επέκταση της τουριστικής περιόδου και τους χειμερινούς μήνες, πολιτική η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν αποφασιστεί διά Νόμου ότι οι χειμερινοί μήνες δεν είναι τουριστικοί μήνες. Επίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο μέσος μισθός εργαζομένου στο λιανικό εμπόριο ακολουθούσε απότομη καθοδική πορεία από το 2011 και μετά, έχοντας μειωθεί κατά το 2012 και 2013 σε ποσοστό πέραν του 8%. Η πρώτη φορά που ο μέσος μισθός σημείωσε αύξηση στον τομέα του λιανικού εμπορίου ήταν κατά το 2014, έτος κατά το οποίο αυξήθηκε ο μέσος μισθός κατά 0,3%, παρά την ευρύτερη ύφεση της οικονομίας.

Έχετε όμως δεχτεί κριτική από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι προκαλείται πλήγμα στον κοινωνικό ιστό.
–Ας μην ξεχνούμε ότι πολλές επιχειρήσεις εργάζονταν επτά μέρες τη βδομάδα και πριν από το 2013, όπως φούρνοι, περίπτερα, εστιατόρια κ.λπ. Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνο στα γενικά καταστήματα.

–Υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία λύση με την οποία να επωφελούνται όλα τα μέρη;
–Οι κανονισμοί που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση για τα ωράρια των γενικών καταστημάτων, κατά την άποψη της κυβέρνησης, αποτελούν τον πιο ορθό χειρισμό για το θέμα αυτό. Βάσει των κανονισμών αυτών, τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίγουν τις Κυριακές μόνο μετά από τις 11:00 το πρωί και μέχρι τις 7:00 το βράδυ, ωράριο που εξυπηρετεί και τον καταναλωτή, αλλά και τους εργαζομένους. Η εισήγηση για να είναι έξι μήνες ανοικτά τα γενικά καταστήματα και έξι μήνες κλειστά, που είχε υποβληθεί ως εναλλακτική πρόταση, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί γιατί η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε όσους συμπολίτες μας βρήκαν εργασία να τους στείλει ξανά στην ανεργία. Να σημειώσω ότι η ανεργία το 2008 ήταν στο 3,7% και ακλουθώντας ανοδική πορεία έφτασε τον Μάρτιο του 2013 το 15,9%.


Δεν έχω κουραστεί από τη δουλειά
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ως άνθρωπος, κουράστηκε στο τιμόνι ενός απαιτητικού υπουργείου, όπως είναι το Εργασίας;
–Με την ανάληψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του υπουργείου αυτού γνώριζα πλήρως τις δυσκολίες οι οποίες θα υπήρχαν στον κόσμο, στον απλό πολίτη, λόγω ανεργίας, λόγω των προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει ο απλός πολίτης, που μπορώ να πω ότι ένας μεγάλος αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης ήταν σε αυτό το υπουργείο. Είτε ονομαζόταν ανεργιακό επίδομα, πλεονασμός, επιδόματα διαβίωσης. Άρα ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν απαιτητικές προσπάθειες, οι οποίες έπρεπε να γίνουν. Ήμουν πλήρως ενήμερη του τι αναλάμβανα και μην ξεχνάτε ότι ήμουν επί 34 χρόνια δημόσιος υπάλληλος σε θέσεις τις οποίες μπορούσα να αντιμετωπίσω και να καταλάβω πράγματα. Αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια και νομίζω ότι οι προσπάθειες ήταν να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε. Να πω κάποια απλά παραδείγματα: τον πλεονασμό. Όταν ήρθα στο υπουργείο το 2013, για να μπορέσει κάποιος να πάρει τον πλεονασμό του ήταν 24 μήνες. Και προσπαθήσαμε και φτάσαμε τον πλεονασμό σε 10 μήνες που αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο, κάτι που δικαιούτο να το αναμένει για 24 μήνες. Άρα δεν έχω κουραστεί από την δουλειά σε καμία περίπτωση. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά όμως εντείνουν τις προσπάθειες.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X