ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πατριωτισμός σημαίνει ανάληψη ευθύνης

Το όραμα της Ελίτας Μιχαηλίδου για πιο ανθρωποκεντρική Βουλή και η σχέση της με τον ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μετά και από την πολύχρονη ενασχόλησή της με την ανθρωποκεντρική δημοσιογραφία, η γνωστή παρουσιάστρια διεκδικεί θέση στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Στόχος της κ. Μιχαηλίδου είναι να επανέλθει ο διάλογος μεταξύ βάσης και Βουλής, αλλά κυρίως η παραγωγή πολιτικής που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια το συμφέρον του πολίτη. Η Ελίτα Μιχαηλίδου μιλά για τις σχέσεις της με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, οι οποίες χρονολογούνται, αλλά απαντά και για την πρόκληση τη δεδομένη στιγμή να εμπλακεί με την πολιτική.

–Από τη δημοσιογραφία κτυπάτε την πόρτα της νομοθετικής εξουσίας. Με ποιο όραμα και με ποιο στόχο;
–Με ένα ξεκάθαρο όραμα, την υπηρεσία του συμφέροντος του πολίτη. Ο στόχος μου είναι καθαρός και υπαγορεύεται από όλα όσα έζησα μέσα από την εμπειρία μου σε σχέση με τον άνθρωπο του τόπου μας, άλλωστε και ως μέλος του ΔΗΣΥ από τη δημιουργία του, εκλεγμένο μέλος του ανωτάτου και διορισμένη στο πολιτικό γραφείο, ήμουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ένας άνθρωπος που είδε και έζησε την οικονομική κρίση από το πλαίσιο της ηθικής του υπόστασης. Από την άλλη, ακριβώς ως δημοσιογράφος, έχω γνώση του τι δεν ξέρω, αλλά ερευνώ, διαβάζω και μαζί με ειδικούς μπορώ να ορθώσω ένα πλαίσιο νόμου για την εξυπηρέτηση των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν διαχρονικά στον τόπο μας. Φύσει αλλά και θέσει, αναγνωρίζω τη σημασία που έχει ο διάλογος με τη βάση και η νομοθετική εξουσία είναι κυρίως η επικοινωνία, αλλά και η απάντηση στη βάση.
–Μπορεί δημοσιογραφία και άσκηση εξουσίας να συνυπάρξουν;
–Εάν μπορεί η δικηγορική ή άλλα επαγγέλματα, που μάλιστα έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, τότε μπορεί και η δημοσιογραφία, εάν ο άνθρωπος είναι αδιάφθορος. Παρόλα αυτά, εάν εκλεγώ, θα υπηρετήσω αποκλειστικά ως βουλευτής.
–Γιατί να επιλέξει κάποιος να πολιτευθεί σε μία εποχή πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος;
–Επειδή ακριβώς πρέπει να δίνουμε περιεχόμενο στις έννοιες που δεν είναι αυτόνομες ούτε ανεξάρτητες από εμάς, αλλά ούτε και αποκτούν ηθική βάση με την απαξίωση. Αντίθετα, η αποχή, η απουσία, καθιερώνει το σύστημα που απαξιώνουμε και λειτουργεί ερήμην μας. Περισσότερο από ποτέ, αισθάνθηκα τώρα ακριβώς την ανάγκη να δηλώσω παρούσα επειδή μαζί με άλλους μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή στην πολιτική μας κουλτούρα και να δώσουμε ένα σύγχρονο νόημα στις αξίες του πατριωτισμού, της υπηρεσίας, του οράματος, της συνέπειας, της δουλειάς και του διαλόγου, του επαγγελματισμού, του σεβασμού και της δικαιοσύνης. Πάντα ως υπηρεσία στο συμφέρον του πολίτη.
–Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο πολιτικός χώρος που σας εκφράζει στην οικονομική πολιτική που ασκεί;
–Ο ΔΗΣΥ είναι μία παράταξη που έκανε αγώνες για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία και όχι ένα κόμμα προνομιούχων, διαχρονικά και από τη βάση του. Αντίθετα, υπήρξε και είναι ακόμα μία παράταξη ιδεολογίας που απαντά στην ανεπάρκεια, την ολιγωρία και την ανευθυνότητα με παρουσία και μεστό λόγο, πραγματιστικό λόγο και έργα. Η οικονομική πολιτική δίνει έμφαση στα προβλήματα που προέκυψαν με υπευθυνότητα και δίχως άλλο, ακόμα περισσότερο μεριμνώντας για διευκολύνσεις στους ανθρώπους που πλήρωσαν και πληρώνουν το μεγάλο κόστος της προϋπάρχουσας ανευθυνότητας. Η τιμωρία και η εξάρθρωση φαινομένων όπως και αυτή που προϋπήρξε, είναι απαραίτητα για την επιστροφή σε ένα αξιατό σύστημα από όπου δεν θα απουσιάζουν κυρίως οι νέοι.
–Στο Κυπριακό;
–Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, το εθνικό μας ζήτημα, πατριωτισμός σήμερα σημαίνει ανάληψη ευθύνης μπροστά στις ευκαιρίες με κόκκινη γραμμή τα θέματα ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές ελευθερίες και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιστροφή εδαφών μας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θέσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Εμείς ως βάση δίνουμε περιεχόμενο στην έννοια του κόμματος ανάλογα με ποιους επιλέγουμε να μας αντιπροσωπεύουν ως ήθος, ως σκεπτικό, ως συνέπεια και εργασία. Ως όραμα.
Σε ποιους τομείς θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε στο ενδεχόμενο εκλογής σας;
–Θα είμαι παρούσα, σε μία ενδεχόμενη εκλογή μου, όπου καλεστώ να είμαι, με τη συνέπεια και τη σοβαρότητα που με διακρίνουν αλλά δίχως άλλο, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό κομμάτι που αφορά στον άνθρωπο, όχι μόνο στις ευαίσθητες ομάδες αλλά και στους νέους μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X