ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονόδρομος η εφαρμογή του ΓεΣΥ

Η ανθρωποκεντρική της πολιτική και οι προτεραιότητες για την επόμενη Βουλή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η πολιτική είναι η οικονομία, σίγουρα το εθνικό, αλλά πολιτική είναι να ασχολείσαι και με την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Να πετυχαίνεις μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές να κάνεις την καθημερινότητα του κοινωνικού συνόλου καλύτερη» αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου. Μέσα από τη χρόνια εμπλοκή της στον τομέα της Υγείας εξηγεί ότι δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ξεκαθαρίζει πως πλέον η εφαρμογή του είναι μονόδρομος.

Δεδομένων των δυσκολιών, μπορούμε τελικά να εφαρμόσουμε ένα Γενικό Σύστημα Υγείας για τον πολίτη;
–Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι μονόδρομος, καθώς οφείλουμε να δώσουμε στον πολίτη αυτά που δικαιούται. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, με την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Δεν υπήρχε ποτέ η αναγκαία πολιτική βούληση για να κάνουμε ό,τι έπρεπε και να εφαρμόσουμε ένα ΓεΣΥ. Εδώ και χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις ανέβαλλαν τον εκσυγχρονισμό της Υγείας ή της λειτουργίας των διοικητικών νοσοκομείων για την περίοδο που θα εφαρμοζόταν το ΓεΣΥ. Είκοσι χρόνια μετά παρατηρούμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν άλλο χωρίς μεταρρυθμίσεις. Μέσα στις αλλαγές, σημαντική είναι και η συμμετοχή των ίδιων των ασθενών. Πριν ένα μήνα, πέρασε από το κοινοβούλιο πρόταση νόμου που καταθέσαμε, με την οποία το υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του υποχρεώνονται σε διαβούλευση με την Ομοσπονδία των Πασχόντων. Με αυτό τον τρόπο, πέραν της διαβούλευσης για το τι θέλει η κάθε επαγγελματική ομάδα, μπαίνουν στο προσκήνιο και οι ανάγκες του ασθενή. Ο ασθενής θα είναι παρών σε όλες τις διαβουλεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, μετά και από νομική κατοχύρωση. Έχει τουλάχιστον επτά χρόνια που είχα ετοιμάσει αυτή την πρόταση, έφτανε στην Επιτροπή Υγείας, αλλά σταματούσε, καθώς το ίδιο το σύστημα δεν ήθελε να γίνει αυτή η αλλαγή. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι είναι ο νυν υπουργός Υγείας, ο Γιώργος Παμπορίδης, που πίστεψε σε αυτό και ήρθε ο ίδιος στη Βουλή και το στήριξε. Τώρα συμμετέχουν οι ίδιοι οι ασθενείς γύρω από τα ζητήματα της αυτονόμησης συζητούν και για το νομοσχέδιο του ΓεΣΥ.
Σκάνδαλα διαπλοκής εμπλέκουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Για ποιο λόγο να κατέλθει κάποιος στην κάλπη και γιατί να ψηφίσει ΔΗΣΥ;
–Αυτά τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, πάντα υπήρχαν. Το σημαντικό είναι ότι τώρα δεν υπάρχει η εύκολη συγκάλυψή τους, που υπήρχε παλιά. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει κάποιος να πάει να ψηφίσει. Ο ΔΗΣΥ δεν έδειξε ποτέ ότι δεν σέβεται τις δικαστικές διαδικασίες, έστω κι αν αφορά σε στελέχη του ΔΗΣΥ και δεν βγήκε ποτέ να πει ότι γίνεται μία συνομωσία εναντίον του κόμματος. Δυστυχώς, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας ενός κράτους που επέτρεπε να υπάρχει η διαπλοκή, ενός κράτους που κτίστηκε σε πελατειακές σχέσεις και βόλευε όλους.
–Πελατειακές σχέσεις παρατηρούνται μεταξύ βουλευτών και πολιτών όμως…
–Ισχύει. Προσωπικά προσπαθώ να αξιολογώ κάθε θέμα που έρχεται μπροστά μου όσο πιο αντικειμενικά μπορώ. Εκεί που δεν μπορώ να βοηθήσω, το λέω ξεκάθαρα. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο βάζουμε ο καθένας το λιθαράκι μας σε μία πολιτική κουλτούρα, που δεν θα εξαρτάται πάνω σε πελατειακές σχέσεις. Όταν κάποιος πολίτης μού ζητήσει να βοηθήσω κάπου που νιώθει ότι έχει αδικηθεί από το κράτος, ουδέποτε σηκώνω το τηλέφωνο, αλλά ό,τι προσπαθήσω να κάνω, το κάνω γραπτώς με επιστολή για λόγους διαφάνειας. Την ίδια στιγμή και ο πολίτης γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα που τον απασχολεί, αλλά και το ίδιο το υπουργείο που εμπλέκεται, με τις γραπτές επιστολές μπορεί να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.
–Μέχρι τώρα συνηθίσαμε η πολιτική να είναι Κυπριακό και οικονομία. Τελικά, υπάρχουν κι άλλοι τομείς;
–Η πολιτική είναι η οικονομία, σίγουρα το εθνικό, αλλά πολιτική είναι να ασχολείσαι με την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Να πετυχαίνεις μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές να κάνεις την καθημερινότητα του κοινωνικού συνόλου καλύτερη. Πολιτική είναι να δημιουργώ τις δομές και να αλλάζω τα πράγματα, ώστε η καθημερινότητα κάθε πολίτη να είναι καλύτερη και υπάρχουν πολλά περιθώρια στο τι μπορούμε να κάνουμε, που δυστυχώς όταν η Κύπρος ευημερούσε δεν τα κάναμε. Θα μου πείτε, τώρα μπορούν να γίνουν; Πρέπει να μπουν προτεραιότητες και οι προτεραιότητες αφορούν στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Είναι μεγάλο το στοίχημα, τώρα που, οικονομικά, παν καλύτερα τα πράγματα, για να κάνουμε σωστή επιλογή των προτεραιοτήτων. Κάποιος άλλος θα πει ότι οι προτεραιότητες είναι αλλού. Δεν υποβαθμίζω τη σημασία του να λύσουμε, αν μπορούμε, το Κυπριακό και σίγουρα αν η οικονομία δεν πάει καλά δεν μπορούμε να κάνουμε τα υπόλοιπα, αλλά για εμένα ο τομέας της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας με τη στήριξη ευάλωτων ομάδων είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Κόμμα πολυφωνίας ο ΔΗΣΥ

–Βρίσκεστε στην ηγεσία ενός κόμματος που εκφράζει πολλές διαφορετικές απόψεις και φωνές. Αυτό δημιουργεί πολλές φορές την εντύπωση ότι ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να ικανοποιήσει όλα τα ακροατήρια.
–Για μένα ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα πολυφωνίας, που δίνει το δικαίωμα ευελιξίας σε κάποιον αξιωματούχο για να εκφράζει και τις δικές του απόψεις. Σίγουρα, υπάρχουν βασικές θέσεις, αρχές του κόμματος, με τις οποίες όλοι συμφωνούμε για να είμαστε εκεί. Είναι ένας χώρος που δίνει την ελευθερία της έκφρασης και αυτό δεν είναι κακό. Δίνουμε την εντύπωση πολλές φορές ότι επικρατεί μία χαοτική κατάσταση, αλλά μέσα σε όλη αυτή την εικόνα είναι ένα κόμμα που παρ’ όλες τις διαφορετικές απόψεις, τα τελευταία τρία χρόνια δεν χάθηκε ούτε μία ψήφος κανενός βουλευτή σε σημαντικά νομοσχέδια. Ως αντιπρόεδρος του Συναγερμού και γυναίκα, αισθάνομαι ότι ανήκω σε έναν χώρο που μου επιτρέπει να εκφράζομαι απόλυτα ελεύθερα και σέβεται τη διαφορετική μου προσέγγιση σε κάποια ζητήματα. Ωστόσο, κι εγώ σέβομαι απόλυτα τις θέσεις και τις αρχές του κόμματός μου. Αν δεν συμφωνούσα με αυτές τις θέσεις δεν θα ήμουν εκεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση