ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Σλότσερ: Η Ευρώπη πρέπει να πουλήσει καλύτερα την επιτυχία της

Το νέο όραμα της E.E. και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Γερμανία μετά το Brexit

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι καιρός η Ευρώπη να αποκτήσει νέο όραμα αναφέρει στην «Κ» η αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung Κριστιάνε Σλότσερ. Ένα όραμα που όπως αναφέρει θα πρέπει να διαμορφωθεί και από τους πολίτες, όχι μόνο τους Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνει πως μετά το Brexit εισερχόμαστε σε περίοδο αβεβαιότητας αλλά και ανόδου των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων. Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, εκτιμά πως η Άνγκελα Μέρκελ θα παίξει καίριο ρόλο τους επόμενους μήνες στη σχέση που θα διαμορφώσει η Ε.Ε. με τη Βρετανία, ωστόσο επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει την κρίση και τον διχασμό που υπάρχει εντός της Ε.Ε.

–To Brexit είναι αποτέλεσμα της ανόδου του λαϊκισμού και του εθνικισμού παγκοσμίως;

–Το μεγάλο κύμα του λαϊκισμού ακόμη και του εθνικισμού διεφάνη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Με την εμφάνιση ενός ενδεχόμενου Grexit, παλιές προκαταλήψεις και στερεότυπα επανεμφανίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο στην πολιτική διαμάχη. Το ναζιστικό παρελθόν των Γερμανών μετετράπη σε παρόν στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και το αντίστροφο στη Γερμανία. Κάθε ανθελληνικό στερεότυπο και στοιχείο, χρησιμοποιήθηκε στα γερμανικά τάμπλοιντ. Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη. Σε Ιταλία και Ισπανία, τη λεγόμενη Ευρώπη του Νότου, η Γερμανία απέκτησε την εικόνα του κακού της Ευρώπης, εξαιτίας του ότι το Βερολίνο επέμενε σε πολιτικές αυστηρής λιτότητας. Κατά τη μεταναστευτική κρίση, αυτή η εικόνα διαφοροποιήθηκε, με την Άνγκελα Μέρκελ, από «σιδηρά κυρία της Ευρώπης», να αποκτά τον ρόλο της γυναίκας που παρουσιάζει ευαισθησίες. Αυτό βέβαια δεν κράτησε πολύ, καθώς με το Brexit επανέρχονται πλέον οι κατηγορίες εναντίον της Μέρκελ, αυτή τη φορά από τη Γαλλία, ισχυριζόμενη ότι η κίνηση της Μέρκελ να καλωσορίσει τους μετανάστες, ενίσχυσε την επιχειρηματολογία των οπαδών του Brexit.
–Μπαίνουμε σε εποχή αβεβαιότητας;
–Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής αβεβαιότητας. Υπάρχει άνοδος εθνικιστικών κινημάτων σε άλλες χώρες ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, τα οποία θα εξεγερθούν ενάντια στην Ευρώπη και θα βασιστούν σε ψευδή επιχειρηματολογία, όπως και στη Βρετανία, για να μαζέψουν ψήφους.
–Το Brexit θα αποτελέσει σημάδι αφύπνισης για την Ε.Ε. ή δύση του ευρωπαϊκού οράματος;
–Θα έπρεπε να είναι σημάδι αφύπνισης. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη αν θα καταλήξει έτσι, καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη για το τι θα αποτελέσει την αφύπνιση της Ε.Ε. Αν δηλαδή θα καταλήξουν να εμβαθύνουν τις αξίες ενότητας ή αν θα επικεντρωθούν στα εθνικά τους συμφέροντα. Έχω την εντύπωση πως δεν θα ενισχύσουν τις Βρυξέλλες, επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό τους. Άλλωστε, πολλοί ενεργοποιούν τον αντιευρωπαϊσμό για καθαρά εθνικά μικροπολιτικά συμφέροντα.
–Τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ευρώπη;
–Οι αξίες της θα μπορούσαν να επεξηγηθούν καλύτερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πουλήσει καλύτερα την επιτυχία της.
–Είναι καιρός για νέο όραμα στην Ευρώπη;
–Σίγουρα. Αλλά αυτό το όραμα θα πρέπει να διαμορφωθεί και από τους πολίτες της Ε.Ε., όχι μόνο από τους ηγέτες. Η Ένωση πρέπει να συμπεριλάβει τους πολίτες στην καμπάνια της. Θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη ανταλλαγή απόψεων, διάλογος νέων ιδεών.

–Αναλυτές αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι η Ευρωπαία πολιτικός, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης τους επόμενους μήνες.
–Ισχύει πως η Μέρκελ μπορεί να φανεί ενισχυμένη από την όλη διαδικασία και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες να φανούν αδύναμοι. Αυτό ωστόσο δεν θα βοηθήσει να ξεπεράσει η Ε.Ε. την κρίση στην οποία έχει εισέλθει και τον διχασμό που παρατηρείται. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει ή να δώσει περισσότερο έδαφος στα κινήματα που πρεσβεύουν τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.
–Η Βρετανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Υπάρχουν ανησυχίες για οικονομικό αντίκτυπο λόγω του Brexit;
–Σίγουρα υπάρχει ανησυχία, υπάρχει όμως και η εκτίμηση από κάποιους κύκλους πως η Γερμανία θα μπορούσε να επωφεληθεί ώστε τράπεζες και Hedge Funds να μεταφερθούν από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη. Δεν είναι σίγουρο όμως αν η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα προτιμούσε την Φρανκφούρτη. Μπορούν να πάνε στο Δουβλίνο που είναι πιο κοντά και είναι αγγλόφωνοι ή, γιατί όχι, και στη Λευκωσία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X