ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ώρα της σωστής λύσης είναι τώρα

Αν αποτύχουμε αυτή τη φορά, το επόμενο στάδιο είναι η διχοτόμηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η ώρα της σωστής λύσης είναι τώρα» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης εξηγώντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει το κατάλληλο μομέντουμ. Ο ίδιος εξηγεί πως αν αποτύχουμε αυτή τη φορά, το επόμενο στάδιο είναι η διαχείριση της διχοτόμησης. Ο Νίκος Τορναρίτης αναλύει τους λόγους που είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να εγκαταλείψει την Κύπρο και σημειώνει πως σε αντίθεση με το 2004, αυτή τη φορά αν θα οδηγηθεί για ψήφιση μία λύση, θα είναι μία συμφωνημένη λύση.

–Με δεδομένες τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή αλλά και το γεγονός ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο, πιστεύετε ότι η λύση αυτή τη φορά είναι εφικτή;
–Προσωπικά πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα της σωστής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
–Γιατί;
Επειδή συνηγόρησαν πολλά για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για να υπάρχει το συγκεκριμένο μομέντουμ. Πρώτο, οι ηγέτες στις δύο πλευρές είναι άνθρωποι που απέδειξαν μέσα από τη ζωή τους και την πολιτική τους πορεία ότι πιστεύουν στην επίλυση του κυπριακού. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει εάν επιλύσει το Κυπριακό, παρά εάν επιμείνει στη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Δηλαδή;
–Εάν η Τουρκία επιλύσει το Κυπριακό στην παρούσα συγκυρία, θα έχει και η ίδια πολλαπλά οφέλη. Κατά κύριο λόγο στο ενεργειακό. Οι ανάγκες της Τουρκίας για ενέργεια τα επόμενα χρόνια θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις σημερινές. Παράλληλα, η Τουρκία θέλει να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή χαρτογράφηση της περιοχής μας. Βλέπουμε την Τουρκία που ουσιαστικά βρισκόταν στα όρια πολέμου με το Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις της και να γίνονται ανακοινώσεις ότι προχωρούν στην κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το ισραηλινό αέριο με την Τουρκία και θα έχει τελικό προορισμό την Ευρώπη. Αυτός ο αγωγός κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να περάσει από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, όμως, θα είναι εφικτό μόνο μέσα από μια λειτουργική και διαχρονικά βιώσιμη λύση του Κυπριακού και αυτό είναι κάτι που η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά τα οφέλη της Τουρκίας από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού επεκτείνονται και πέραν του ενεργειακού. Η Τουρκία σήμερα πληρώνει υψηλότατο πολιτικό και οικονομικό κόστος με την κατοχή της στην Κύπρο. Υπάρχουν τα στρατεύματά της που εδρεύουν εδώ και θέλει να τα μεταφέρει πίσω για να τα αξιοποιήσει στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Υπάρχει και η ευρωπαϊκή της πορεία που θα αρχίσει αργά ή γρήγορα να αναθερμαίνεται.
Μπορούμε να εμπιστευθούμε τον «απρόβλεπτο» Ερντογάν;
–Πίστευε κανένας ότι ο Ερντογάν θα τα έβρισκε με το Ισραήλ, τη στιγμή που οι σχέσεις τους είχαν επιδεινωθεί τόσο πολύ; Πίστευε κανείς ότι θα τα έβρισκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τη Ρωσία, όταν μόλις πριν από λίγους μήνες οι δύο χώρες βρίσκονταν ουσιαστικά στα πρόθυρα πολέμου; Ναι, πολύ εύκολα ο απρόβλεπτος Ερντογάν μπορεί να υπογράψει σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με τον ελληνισμό, με την Ελλάδα και την Κύπρο, φτάνει να προχωρήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι σημερινές συνθήκες πιστεύω ότι διευκολύνουν την πορεία προς μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Πρέπει, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε τη συγκεκριμένη συγκυρία και να μην αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν. Τέτοιες συγκυρίες μπορεί να έρχονται μία – δυο φορές κάθε 30 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα της επίλυσης του Κυπριακού. Η επίλυση, δεν σημαίνει ότι θα διαπραγματευτούμε μεταξύ μας οι Ελληνοκύπριοι και θα κατασκευάσουμε μια λύση. Θα είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που θα βασίζεται στις παραμέτρους των συμφωνιών κορυφής από το 1977 μέχρι σήμερα και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χρειάζεται επομένως πολιτικό θάρρος και μη υπολογισμός του πολιτικού κόστους για να προχωρήσουμε μπροστά.
–Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια;
–Αν αποτύχει κι αυτή η προσπάθεια, και να μην με κατηγορήσουν κάποιοι ότι καλλιεργώ τον φόβο, ειδικά αυτοί που από πρωίας μέχρι νυκτός χρησιμοποιούν τον φόβο, λέω ότι το επόμενο στάδιο θα είναι απλά η διαχείριση της διχοτόμησης. Αν αποτύχουμε και σήμερα, έχω την εντύπωση πως η επιδίωξη λύσης βασισμένης στην ομοσπονδία τελειώνει άπαξ και διά παντός. Να προσθέσω πως τώρα είναι η ώρα της λύσης, γιατί πολύ σύντομα αλλάζει η διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ο γ.γ. του ΟΗΕ αποχωρεί και βεβαίως η Κύπρος εισέρχεται σε περίοδο προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, λέω ότι υπάρχουν άτυπα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, μέσα στα οποία, εάν λειτουργήσουμε μεθοδικά και συντονισμένα, μπορούμε να πετύχουμε τη σωστή επίλυση του Κυπριακού που για 42 χρόνια επιδιώκουμε.
–Λόγω των προεδρικών, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και ο Νίκος Αναστασιάδης θα χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για προεκλογικές σκοπιμότητες;
–Αντίθετα. Εγώ θα έλεγα ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθετε ως κεντρικό στόχο την επανεκλογή του θα φορούσε και αυτός μια φουστανέλα και θα έβγαινε στα μπαλκόνια με διαφόρων ειδών πατριωτικές κορώνες και ρητορείες. Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε τον δρόμο του πραγματισμού, του πατριωτικού ρεαλισμού. Το εθνικό συμφέρον των Ελλήνων της Κύπρου σήμερα υπαγορεύει τη λύση του Κυπριακού.
–Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένα σημεία που συζητούνται που προκαλούν ανησυχία στην κοινή γνώμη. Κάποιοι παρομοιάζουν την κατάσταση με το 2004.
–Μα και έμενα το 2004 το Σχέδιο εκείνο μου προκάλεσε ανησυχία. Δεν υποστήριξα ποτέ δημόσια το Σχέδιο Ανάν. Στο κόμμα μου τότε προσωπικά είχα καταθέσει την κατά συνείδηση ψήφο. Δεν υποστήριξα τότε το Σχέδιο Ανάν διότι πίστεψα ότι δεν το διαπραγματευτήκαμε επαρκώς. Και σήμερα, και εγώ προσωπικά και ο ΔΗΣΥ, δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την όποια λύση του κυπριακού προβλήματος, όμως, λέω ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης. Άρα οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις με στόχο την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή της Τουρκίας.
Ακούγονται πολλά για εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων. Πώς τις σχολιάζετε;
–Δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας δεν μπορούμε να αποδεχτούμε. Αν με ρωτούσατε σε προσωπικό επίπεδο, θα σας απαντούσα ότι εγώ δεν θα είχα πρόβλημα με εγγύηση της Κύπρου από το ΝΑΤΟ και ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ και γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα μορφή ασφάλειας, η οποία στρατηγικά θα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Λύση χωρίς Μόρφου δέχεστε;
–Η Μόρφου έχει καταστεί σύμβολο επιστροφής. Ως τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να επιστρέψουν οι κάτοικοι της Μόρφου στα σπίτια τους.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης γύρω από τη λύση. Η μία μιλά για επιδείνωση της οικονομίας και η άλλη για την απαρχή της οικονομικής ανάπτυξης. Εσείς πού ανήκετε;
–Εγώ ενστερνίζομαι αυτό που είπε και ο Κυριάκος Μάτσης ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα». Από εκεί και πέρα να προσθέσω ότι όταν γίνονταν οι συζητήσεις για επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, υπήρχαν τότε εγνωσμένου κύρους οικονομολόγοι που έλεγαν ότι αν προχωρούσε η Δυτική Γερμανία σε ένωση με την Ανατολική το γερμανικό κράτος θα χρεοκοπούσε. Πού βρίσκεται άραγε η Δυτική Γερμανία σήμερα και πού βρίσκονται άλλες χώρες; Πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει ένα πρώτο μούδιασμα, όπως σε κάθε αλλαγή, αλλά την ίδια ώρα θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη – είναι αυταπόδεικτο το συγκεκριμένο – και θα λειτουργήσουν όλοι οι τομείς της οικονομίας. Μόνο και μόνο η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου θα προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες των συμπολιτών μας. Δεν αναφέρομαι στις υπόλοιπες περιοχές, ούτε στο εύκρατο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον που θα επικρατήσει με τη λύση, ούτε στο γεγονός ότι η Κύπρος θα καταστεί προνομιακός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.
–Υπάρχει ζήτημα τριμερούς στη Νέα Υόρκη. Ποιοι κίνδυνοι ενδεχομένως να υπάρχουν;
–Δεν είναι τριμερής, είναι συνάντηση του Ε/κ διαπραγματευτή και του Τ/κ διαπραγματευτή με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Τέτοιες συναντήσεις έγιναν πολλές φορές στο παρελθόν. Εύχομαι κι ελπίζω να προχωρήσουν καλά τα πράγματα παρά τις συγχορδίες που ακούγονται και από την πλευρά μας και στα κατεχόμενα. Ακούτε την TMT και τον Ντενκτάς καθημερινά. Δυστυχώς τα επίθετα που χρησιμοποιούν και η κριτική που ασκούν στον Τ/κ ηγέτη προσομοιάζουν με την κριτική που ασκείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από κάποια ε/κ κόμματα. Εγώ αναμένω ότι θα δυναμώσει η προσπάθεια για λύση και θα οδηγήσει σε αίσιο αποτέλεσμα. Κριτής όλων μας θα είναι ο κυρίαρχος λαός. Ποια είναι η διαφορά σήμερα με το 2004; Το 2004 οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα μία μη συμφωνημένη λύση. Αυτή τη φορά θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα μια συμφωνημένη λύση.
–Η πλειοψηφία των κομμάτων αντιδρά στα όσα συζητούνται πάντως.
–Κάποια κόμματα δεν αποδέχονται ούτε καν το πλαίσιο λύσης, το οποίο αποδεχτήκαμε επίσημα ως ε/κ πλευρά από το 1977. Αυτούς τους δικαιολογώ που αντιδρούν διότι βγήκαν ευθέως και είπαν στον λαό τι πραγματικά πιστεύουν. Τους άλλους ας τους κρίνει ο λαός. Έχουμε και εκλογές βέβαια τον Δεκέμβρη και προφανώς κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό για να γεμίσουν τις εκλογικές τους κάλπες. Εμάς δε μας αφορά το συγκεκριμένο. Εμάς μας αφορά η σωστή επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Οι εκλογές έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση