ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο λαός θα σταθεί απέναντι από τον Αναστασιάδη το ’18

Το πικάρισμα Ενδιάμεσου λόγω εκλογής Συλλούρη και η γνησιότητα των εγγράφων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η ιστορία των εγγράφων χρησιμοποιείται για να αποδιοργανώνονται όσοι δεν συμφωνούν με όλα όσα γίνονται στις συνομιλίες», αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Κ» η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, επισημαίνοντας ότι επικρατεί σύγχυση γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η ίδια εκτιμάει πως με την υπόσχεση του εύκολου πλουτισμού και της επιστροφής περιουσιών θα επιχειρηθεί να επιβληθεί ένα σχέδιο συνομοσπονδίας. Ασκεί αιχμηρή κριτική και προς τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, βλέποντας μικροπολιτικές αντιπαλότητες και πικαρίσματα στη στάση τους. Στην απάντηση του ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, η ίδια απαντά ο λαός, σημειώνοντας πως κάποια κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» άρχισαν να κατανοούν το ατελέσφορο της συμπεριφοράς τους.

–Μετά και από την τελευταία πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι επικρατεί συσκότιση των κομμάτων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

–Όχι, επικρατεί συσκότιση για τις θέσεις που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Επικρατεί σύγχυση, διότι άλλα περιλαμβάνουν τα έγγραφα που είδαμε ακροθιγώς, αλλά λέει ο Πρόεδρος και άλλα μας αποκαλύπτει ο Ακιντζί. Τι να σας πω; Φαίνεται ότι αυτή η ιστορία των εγγράφων χρησιμοποιείται για να αποδιοργανώνονται όσοι δεν συμφωνούν με όλα όσα γίνονται στις συνομιλίες. Γι’ αυτό εμείς δεν θέλουμε να αναχθεί αυτή η υπόθεση σε μείζον ζήτημα. Καλό θα ήταν ο Πρόεδρος να είχε την αυτοπεποίθηση που απαιτούν οι περιστάσεις. Η υπόθεση Πολυβίου, όμως, άλλα δείχνει. Προσωπικά, διαφωνώ σφόδρα τόσο με τη νομική βάση των συνομιλιών όσο και με τη στόχευση και τη μεθόδευση που ακολουθείται. Πιστεύω ότι είναι συνταγή καταστροφής του Ελληνισμού και εκτουρκισμού της Κύπρου σε βραχύ χρονικό διάστημα. Τα έγγραφα ελάχιστα προσφέρουν, γι’ αυτό προσπαθώ να αναλύω με προσοχή τις δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικάνων εμπλεκομένων στο Κυπριακό, τις δηλώσεις Αϊντε και την συμπεριφορά των Τούρκων, καθώς επίσης και των εν Κύπρω εγκάθετων της Τουρκίας. Και των ημετέρων φανατικών υποστηρικτών της άμεσης και όποιας λύσης. Σίγουρα ξέρουν πολλά. Παράλληλα, όμως, δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε κανένα. Υποψιάζομαι ότι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ένα σχέδιο συνομοσπονδίας, με πλήρη αποστέρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων κυρίως, αλλά και όλων των Ελλήνων και με την υπόσχεση του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, της επιστροφής των περιουσιών, της «επανένωσης», θα αποσπάσουν – πιστεύουν την έγκριση του λαού. Εμείς δεν θα συγκατανεύσουμε στη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, αλλά, δυστυχώς, τα σημεία αυτό δείχνουν. Μακάρι να κάνουμε λάθος.

–Έχετε ήδη μελετήσει τα έγγραφα. Τι προκύπτει που δεν σας αφήνει ικανοποιημένη;
–Μα ποια έγγραφα έχω μελετήσει; Σας έχω ήδη απαντήσει. Δεν θα πω τι διάβασα, αυτό θα ήταν ανέντιμο, αλλά αναλύοντας όλους τους παράγοντες που ανέφερα πιο πάνω και συνυπολογίζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου μας, κρίνω ότι οδηγούμαστε προς κακή, χείριστη λύση. Άλλωστε, για να μελετήσεις όλα τα έγγραφα, αν είναι τα πραγματικά, τόσο στις λεπτομέρειες όσο και στις υποσημειώσεις, πρέπει να τα έχεις στα χέρια σου και να τα αναλύσεις με ειδικούς. Εμείς τα έχουμε δει φρουρούμενοι και για να σας πω την αλήθεια δεν έχω πειστεί ότι αυτά που διάβασα είναι αυτά που λέγονται στις συνομιλίες. Δεν μπορώ να το αποδείξω φυσικά. Αλλά όλα συγκλείνουν προς την κατεύθυνση των μεγάλων συμβιβασμών από μέρους της δικής μας πλευράς, ειδικά στα ζητήματα της διακυβέρνησης που με κάνουν να πιστεύω ότι μας οδηγούν σε συνομοσπονδία με την Τουρκία. Δεν αναμένω θεαματικές παραχωρήσεις από την Τουρκία, που να ανατρέπουν το σκηνικό, εκτός ίσως από την κατάργηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων, τα οποία και δεν χρειάζεται. Ελέγχει ήδη την Κύπρο με το ρατσιστικό σύνταγμα που αποδεχθήκαμε. Αναμένω τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη.

–Ως ευρωβουλευτής έχετε κάνει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους; Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε γύρω από τις εξελίξεις και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων;

–Επαναλαμβάνω φορτικά για πολλοστή φορά. Οι κυπριακές κυβερνήσεις αγνοούν παντελώς τους ευρωβουλευτές και τους υποσκάπτουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο νέος τουρκικός εκβιασμός προς την Ε.Ε., μετά την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων –που μάλλον δεν έπιασε– είναι το Κυπριακό. Και εκεί οι ανήθικοι πολιτικοί των Βρυξελλών δεν θα διστάσουν «να μας δώσουν». Άλλωστε, από τις επαφές μου διαπιστώνω ότι στην Ε.Ε. κυριαρχούν οι τουρκικές θέσεις που οι πλείστοι θεωρούν ότι είναι και θέσεις συγκλίσεων, θέσεις αποδεκτές και από τη δική μας πλευρά. Και βεβαίως αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν διεκδικήσαμε τίποτε και όσα διεκδικήσαμε μεμονωμένα, έγιναν αιτία να μας καθυβρίζει η δική μας κυβέρνηση. Πολλοί τεχνοκράτες των Βρυξελλών θεωρούν ότι όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., αλλά στενοί συνεργάτες του Γιούνκερ που έχουν το πάνω χέρι και επαφές με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και τον Αϊντε, δίνουν εντολές για «τετραγωνισμό του κύκλου». Αντιγραφή των όσων έγιναν το 2004 με τις ευλογίες της κυβέρνησής μας.

Το χειρότερο σενάριο της τριμερούς και ο ηγετίσκος Ακιντζί

–Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο σενάριο που μπορεί να βγει από την τριμερή συνάντηση;
–Το χειρότερο σενάριο είναι να επαληθευθούν οι πληροφορίες για επάλληλες συνομιλίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και να επιβληθεί μέσω ενός χρήσιμου και βολικού πιστολιού στον κρόταφο του Προέδρου η λύση των τουρκικών προδιαγραφών. Το καλύτερο σενάριο είναι να απαιτήσει ο Πρόεδρος, ως ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατέχεται στρατιωτικά από την Τουρκία, την επιβολή κυρώσεων στην κατοχική χώρα, αν δεν αποδεχθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην περίπτωση της Κύπρου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Να μην υποβαθμιστεί σε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας και να θέσει τον ΟΗΕ προ των ευθυνών του. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μόνο ό,τι αναφέρεται στη ΔΔΟ τη στιγμή που η Τουρκία έχει καταστρατηγήσει όλα όσα κατά καιρούς της επιβλήθηκαν μέσω των ίδιων ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να μας λέει ότι η ΔΔΟ προνοείται από τα ψηφίσματα. Πλάνη μεγίστη, μεγαλυτέρα και από την εξουδετέρωση των ερεισμάτων μας στην Ε.Ε.

–Ήδη φημολογείται η πραγματοποίηση πενταμερούς μετά την τριμερή, κατόπιν πιέσεων Μουσταφά Ακιντζί. Γνωρίζετε κάτι;

–Πιέσεων του Ακιντζί… Πού καταντήσαμε, ένας παράνομος ηγετίσκος να μας πιέζει και να πιέζει και τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Αλλά, πιστεύω πως ο κ. Ακιντζί δεν μπλοφάρει και η πενταμερής θα γίνει. Ο Πρόεδρος γνωρίζει καλύτερα. Εκείνο που δεν κατανοώ είναι τι σημαίνει ακτίνα λύσης. Αν αυτές οι συγκλίσεις θεωρούνται ότι προσεγγίζουν την ακτίνα λύσης, τότε σίγουρα βαδίζουμε προς τον όλεθρο. Δεν θα συναντήσουμε τη λύση αλλά τις τουρκικές διχοτομικές θέσεις ως προστάδιο της κατάληψης της Κύπρου μέσω της εξαγωγής πληθυσμού από την Τουρκία. Όπως προειδοποιεί ο Ακιντζί δεν θα είναι έποικοι πλέον αλλά νόμιμοι εργάτες.

–Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προειδοποίησε πως το ΔΗΚΟ θα αποσύρει κάθε στήριξη στην εσωτερική διακυβέρνηση, εάν δεν έχει την ενημέρωση που θέλει από τον Πρόεδρο γύρω από το Κυπριακό. Να αναμένουμε μία ανάλογη κίνηση και από πλευράς σας;

–Εμείς δεν θέλουμε να παραλύσει το κράτος και δεν κάνουμε χάριτες στην κυβέρνηση στηρίζοντας διαδικασίες λειτουργίας του κράτους. Είτε με ενημερώσει η κυβέρνηση είτε όχι, με αληθείς ή ψευδείς πληροφορίες, την ώρα της αλήθειας θα την αντιμετωπίσουμε όλοι. Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι αφενός να λειτουργεί το κράτος και αφετέρου να αποτραπεί μια κακή λύση και να δημιουργηθούν συνθήκες για αλλαγή στρατηγικής και πολιτικής για μια δημοκρατική λύση. Βεβαίως τίθεται το ερώτημα του πώς θα δημιουργηθεί ΓΕΣΥ, πώς θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, πώς θα εκσυγχρονιστεί το κράτος, όταν όλα αυτά θα διαλυθούν εν μια νυκτί, σύντομα, όπως μας λένε στο πλαίσιο μιας λύσης με πλήρη αλλαγή δομών; Εμείς πάντως αγωνιζόμαστε για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Μιας Δημοκρατίας βεβαίως θεσμικά ανύπαρκτης στην Ε.Ε., στον ΟΗΕ, στον κόσμο ολόκληρο.

Ο μύθος του Ενδιάμεσου και το πικάρισμα

–Ενώ παρουσιάζετε συγκλίνουσες θέσεις με κάποια κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, όπως το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών, φαίνεται πως δεν συμμετέχετε σε από κοινού διακηρύξεις, είτε στο Κυπριακό είτε στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πού οφείλεται αυτό;
–Από διακηρύξεις άλλο τίποτα. Φτάνει. Είμαστε μπροστάρηδες στον Αγώνα για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διάσωση και διαφύλαξη του κράτους. Δεν θα εμπλακούμε σε μικροπολιτικές αντιπαλότητες, επειδή κάποιοι έχουν «πικαριστεί» από την εκλογή Συλλούρη στην Προεδρία της Βουλής. Εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς. Συνεχώς καταθέτουμε προτάσεις για μια νέα κοινή πρόταση, μια εναλλακτική στρατηγική, μακράν της λύσης ΔΔΟ, που θα ορίζεται από τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και όχι από τις πραγματικότητες που δημιούργησε η εισβολή. Γιατί έχει δίκαιο ο Ακιντζί που δηλώνει ότι η ΔΔΟ και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν είναι όροι συμβατοί. Το λέγαμε κι εμείς για δεκαετίες, κανείς δεν άκουγε.

Κάποιοι από τον χώρο του λεγόμενου Ενδιάμεσου, σας καταλογίζουν ότι συμπράξατε με τον ΔΗΣΥ για την προεδρία της Βουλής και θέσατε αυτόματα εαυτόν μακριά από την όποια συνεργασία μαζί τους.
–Ανοησίες. Κάνω την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και δεν έχω συμπράξει με κανένα. Όλα τούτα είναι μικροπολιτικές και μικρόψυχες ανοησίες. Εμείς ήρθαμε για να διατυπώσουμε διαφορετικό πολιτικό λόγο και πρακτικές. Δεν ασχολούμαστε με την μικροπολιτική, αλλά με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τη κοινωνία. Αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και παραγωγικότητας. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, όταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας θα ωφελήσει τον τόπο.

–Έχετε αναφέρει στο παρελθόν πως έχει καταρριφθεί ο μύθος του ενδιάμεσου χώρου και τη σύστασης μετώπου. Ποιος μπορεί να σταθεί συνεπώς απέναντι στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη και να έχει πιθανότητες εκλεξιμότητας, όταν τα κόμματα του λεγόμενου Ενδιάμεσου χώρου λειτουργούν αυτόνομα;

–Ο λαός. Ο μύθος «των απορριπτικών» καταρρίφθηκε ήδη από το 2013. Άλλωστε, το ίδιο το «κέντρο» καυχιόταν ότι χωρίς αυτό δεν γίνεται κυβέρνηση. Για ποιο μέτωπο μιλάτε; Του Ιανού; Αλλά πρέπει πρώτα να δούμε εάν θα γίνουν εκλογές. Αν προλάβουμε. Εκείνο που ενδιαφέρει εμάς δεν είναι ποιος θα γίνει Πρόεδρος αλλά αν έχει τη δύναμη και την αντοχή να αντιπαλέψει την Τουρκία χωρίς να είναι υποτακτικός κανενός. Να εφαρμόσει συγκροτημένες πολιτικές για τη σωτηρία της Κύπρου και να πιστεύει ότι αυτά που απεργάζονται οι λάτρεις της ΔΔΟ είναι το τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο. Ήδη κάποια κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου» άρχισαν να κατανοούν το ατελέσφορο της συμπεριφοράς τους.

–Μπαίνουμε ήδη σε προεκλογικές διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές. Έχετε προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα; Τι εκλογικό στόχο θέτει η Κίνηση Αλληλεγγύη;

–Θέλουμε να εκλεγούν οι καλύτεροι και αυτούς θα στηρίξουμε. Δεν έχουμε κάνει συναλλαγές με κανένα κόμμα, ή μάλλον παρακολουθήσαμε με δέος τις συναλλαγές που έγιναν και το μοίρασμα των αξιωμάτων. Θα προσπαθήσουμε να εκλέξουμε δημοτικούς συμβούλους παντού. Έχουμε έρθει σε επαφή με προσωπικότητες που κρίνουμε ότι αξίζει να εκλεγούν ως δήμαρχοι, που θα φέρουν αλλαγή σε δήμους και κοινότητες και θα είναι έτοιμοι να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Κριτήριο, λοιπόν, είναι η εντιμότητα, η προσωπικότητα, η δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων για να υπηρετήσουμε τον πολίτη, χωρίς σκοπιμότητες. Θεωρούμε σημαντική την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουμε θέσεις για τη σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση που θα απαλλαγεί από τα βάρη και τη διαφθορά του παρελθόντος. Επισημαίνω το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από καμία γυναίκα για θέση δημάρχου. Άρα οι πολιτικές μας επί του θέματος καταβαραθρώνονται.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση