ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τεράστιες για την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνία των πληγεισών χωρών. Η πανδημία έχει πλήξει ιδιαίτερα την τουριστική βιομηχανία και τον αγροτικό κόσμο, αφού λόγω του μειωμένου αριθμού τουριστών, αρκετά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν αδιάθετα. Ο τομέας της υγείας έχει δοκιμαστεί έντονα, λόγω της μη ετοιμότητας κάποιων χωρών να αντιμετωπίσουν την ταχεία εξάπλωση του ιού με νοσηλευτήρια να κλείνουν ή να μην μπορούν να δεχτούν εξωτερικούς ασθενείς. Η δημιουργία ιατρικών κέντρων ή νοσοκομείων αναφοράς που εξυπηρετούν μόνο ασθενείς με κορωνοϊό αναγκάζει αρκετούς πολίτες να ζητούν νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή ιατρικά κέντρα σε άλλες επαρχίες.

Οι αγροτικές περιοχές πέραν του σοβαρού οικονομικού πλήγματος που δέκτηκαν, μαστίζονται επίσης από το φαινόμενο της αστικοποίησης και της εγκατάλειψής τους από τα νέα ζευγάρια. Ο πληθυσμός στις αγροτικές, απομακρυσμένες, ορεινές ή απομονωμένες περιοχές, όχι μόνο γερνάει αλλά νοσεί και πιο εύκολα.

Όταν ο πληθυσμός γερνάει και δεν μπορεί να απολαμβάνει καλές υπηρεσίες υγείας, τότε το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα ούτως ώστε, οι ηλικιωμένοι να ζουν μια καθωσπρέπει ζωή και για να παραμείνουν οι νέοι στα χωριά, στις κοινότητες και στους αγροτικούς δήμους. Αυτά τα κίνητρα αφορούν κυρίως τη συνδεσιμότητα των αγροτικών περιοχών με τα αστικά κέντρα, τη βελτίωση και δημιουργία καλού οδικού δικτύου, την προώθηση συχνών και σταθερών δρομολογίων και την εύκολη πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες υγείας, στο τραπεζικό σύστημα, στα ταχυδρομεία, στις υπηρεσίες ασφαλείας και εξυπηρέτησης του πολίτη κ.ο.κ.

Οι πολίτες έχουν εξοικειωθεί πλέον με τη χρήση της τεχνολογίας, όμως σε αρκετές αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές υπάρχει κακή ή αδύνατη πρόσβαση στο διαδίκτυο, κάτι που δυσχεραίνει περισσότερο τη διαβίωση σε απόκεντρες περιοχές. Οι εταιρείες παροχής δικτύου κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου θα πρέπει να εντάξουν στους σχεδιασμούς τους όλες τις περιοχές, μηδεμιάς εξαιρουμένης, ενισχύοντας το προσφερόμενο διαδίκτυο υπηρεσιών και αναβαθμίζοντας τις ταχύτητές του.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην παραμονή τους στις ακριτικές περιοχές είναι πολλοί, όπως η παροχή υπηρεσιών, η στέγαση, η εκπαίδευση, η προσβασιμότητα, η συνδεσιμότητα, τα συστήματα υγείας, ασφάλειας κ.ά. Το κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) οφείλει να περιορίσει την ερήμωση των αγροτικών περιοχών και να προσφέρει όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες στους κατοίκους, για να αποφευχθεί η περαιτέρω γήρανση του πληθυσμού και η αστικοποίηση.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν κονδύλια για έργα υποδομής που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά να αναβαθμίζουν τις αγροτικές περιοχές καθιστώντας τις περιβαλλοντικά καθαρές και πολιτιστικά αναπτυγμένες. Η προώθηση του αγροτουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παράδοση, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και η διαμονή σε ένα καθαρό, φυσικό γεωργικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά, θα μπορούσαν να ωθήσουν την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση των πολιτών στις αγροτικές περιοχές και η προσφορά εργασίας και ίσων ευκαιριών για εξ αποστάσεως σπουδές ή επιμόρφωση θα αναζωογονήσουν τις παραμελημένες περιοχές. Οι αγροτικές περιοχές αξίζουν να αναπτυχθούν σε ιδανικούς τόπους διαβίωσης, οι οποίοι να μην υστερούν σε υπηρεσίες, αλλά αντιθέτως να προσφέρουν στους κατοίκους τους ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μακριά από τα καυσαέρια, την ηχορύπανση και τις ατέλειωτες ουρές κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Οι αγροτικές και ημιαστικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 88% της επικράτειας της Ε.Ε., όπως αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, και φιλοξενούν το 55% του συνολικού πληθυσμού της. Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό στόχο των αγροτικών τοπικών αρχών, αφού οι περιοχές αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε πρότυπα περιβαλλοντικής ομορφιάς, εύκολης πρόσβασης στην εργασία και ιδανικών συνθηκών για δημιουργία οικογένειας.

 Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

Απόψεις: Τελευταία Ενημέρωση

Μια είδηση με καθηλώνει, σαραντατρείς προσφυγικές πολυκατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες, λέει, λέει και πως πολλοί πρόσφυγες ...
Της Ελένης Ξένου
 |  ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ
Η περίοδος από το 2008 υπήρξε χρόνος ανασύνταξης και ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κρίσεις ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΔΗΚΤΗΣ