ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναλλαγές Ακινήτων: πώς χάραξε το 2021

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πώς θα οδεύσει το 2021. Παρόλο που η κατάσταση δεν είναι ένα video game όπου κάποιος αναμένει να δει τι θα γίνει, όταν το green dot συναντήσει το red dot, εντούτοις η ακτινογραφία του άμεσου παρελθόντος προκαλεί ενδιαφέρον. Ο πρώτος μήνας του 2021 ολοκληρώθηκε με 756 συναλλαγές παγκύπρια βάσει των οποίων αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας περίπου €127 εκατ. Αν συγκρίνουμε αυτή την επίδοση με τον αντίστοιχο Ιανουάριο του 2020 (προ της πανδημίας), ο πρώτος μήνας του 2020 είχε πετύχει 871 συναλλαγές όπου αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας περίπου €154 εκατ. Άρα ο φετινός Ιανουάριος είναι μειωμένος κατά 13% σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών και κατά 17,5% σε επίπεδο συνολικής αξίας, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή, όμως, είναι η συνολική εικόνα.

Ας δούμε τώρα την κάθε επαρχία ξεχωριστά όπου φαίνονται ενδιαφέροντα πράγματα. Η Λευκωσία φέτος συνεισέφερε με 305 συναλλαγές (ή 40,3% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €44 εκατ. (ή 34,6% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 233 συναλλαγές (ή 26,8% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €37 εκατ. (ή 24% της συνολικής αξίας). Με άλλα λόγια, παρά τη συνολική αρνητική παγκύπρια εικόνα, ο φετινός Ιανουάριος είδε τη Λευκωσία να απογειώνεται με αύξηση 31% στον αριθμό συναλλαγών και αύξηση 19% στη συνολική αξία.

Η Λεμεσός φέτος συνεισέφερε με 177 συναλλαγές (ή 23,4% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €41,5 εκατ. (ή 32,6% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 241 συναλλαγές (ή 27,7% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €49,5 εκατ. (ή 32,1% της συνολικής αξίας). Η Λεμεσός σμικρύνθηκε κατά 26,5% στον αριθμό συναλλαγών και κατά 16% στη συνολική αξία.

Η Λάρνακα φέτος συνεισέφερε με 118 συναλλαγές (ή 15,6% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €17,7 εκατ. (ή 13,9% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 171 συναλλαγές (ή 19,6% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €27,9 εκατ. (ή 18,1% της συνολικής αξίας). Η Λάρνακα έκανε βουτιά 31% στον αριθμό συναλλαγών και 36,6% στη συνολική αξία

Η Αμμόχωστος φέτος συνεισέφερε με 37 συναλλαγές (ή 4,9% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €7,3 εκατ. (ή 5,7% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 52 συναλλαγές (ή 6% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €7,8 εκατ. (ή 5% της συνολικής αξίας).

Η Αμμόχωστος έκανε βουτιά σχεδόν 29% στον αριθμό συναλλαγών, αλλά η μείωση στην αξία των ακινήτων που αντάλλαξαν χέρια ήταν πολύ μικρότερη, δηλαδή 6,4%.

Η Πάφος φέτος συνεισέφερε με 119 συναλλαγές (ή 15,7% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας περίπου €17 εκατ. (ή 13,4% της συνολικής αξίας). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο συνεισέφερε με 174 συναλλαγές (ή 20% του συνολικού όγκου) συνολικής αξίας σχεδόν €32,4 εκατ. (ή 21% της συνολικής αξίας). Η Πάφος έκανε βουτιά 31,6% στον αριθμό συναλλαγών και βύθιση 47,5% στη συνολική αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με απλή ανάγνωση των πιο πάνω στοιχείων είναι φανερό πως ο αρνητικός επηρεασμός των παραλιακών πόλεων είναι ιδιαίτερα αισθητός εξαιτίας του παρατεταμένου αποκλεισμού τους από την αγορά των ξένων. Ας μην ξεχνάμε πως οι αγορές των παραλιακών περιοχών ιστορικά βασίζονται κατά 40% με 60% στην αγορά των ξένων. Η στέρηση της αγοράς των ξένων δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάργηση του ΚΕΠ –από το οποίο η Λεμεσός είχε το μεγαλύτερο όφελος ακολουθούμενη από τις υπόλοιπες επαρχίες– αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Αυτό την ίδια ώρα δίνει μια ελπίδα ότι η αγορά των παραλιακών πόλεων μπορεί να ανακτήσει σοβαρό μέρος από το χαμένο έδαφος όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Την ίδια ώρα για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η αξία της πιο σύνθετης αγοράς της Λευκωσίας και η μικρότερη εξάρτηση της από την αγορά των ξένων. Συνάμα φαίνεται πως το ενδιαφέρον των Λευκωσιατών για επενδύσεις στην Αμμόχωστο ωφέλησε και την Αμμόχωστο, η οποία συγκριτικά ήταν η λιγότερο αρνητικά επηρεαζόμενη παραλιακή πόλη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια, καθώς οι συνθήκες είναι πραγματικά πρωτόγνωρες και οι μεταβλητές εξαιρετικά αστάθμητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση