ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το δεκάμηνο της κτηματικής ανάκαμψης

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Σήμερα θα κάνουμε μια αποτίμηση των πρώτων δέκα μηνών της φετινής χρονιάς και αυτή θα είναι η προτελευταία γενική εικόνα της χρονιάς.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σημειώθηκαν συνολικά 12.825 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων σε παγκύπρια βάση με τη συνολική αξία συναλλαγών να αγγίζει τα €2,25 δισ. Σε αυτά τα στατιστικά δεδομένα δεν περιλαμβάνονται εκείνες οι συναλλαγές που δεν έχουν ακόμη ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας και άρα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Συνεπώς οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Σημασία έχει το γεγονός ότι οι συναλλαγές ανακάμπτουν και πως παρά τις αντίξοες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς των ακινήτων

Άρα, περιπτώσεις όπως νεόδμητες μονάδες γραφείων, καταστημάτων, διαμερισμάτων, κατοικιών, οικοπέδων κλπ που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης/ κατασκευής ή που έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικώς αλλά ακόμη δεν έχουν αποκτήσει ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας, δεν περιλαμβάνονται. Η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων μπορεί να φαίνεται ως κατατεθειμένα πωλητήρια έγγραφα στο Κτηματολόγιο, αλλά τα πωλητήρια έγγραφα δεν αποτελούν την πλήρη εικόνα ή ακόμη και την ορθή εικόνα και κακώς τους δίνεται η μέγιστη σημασία που τους δίνεται από κάποιους. Αποτελούν απλά τμήμα της όλης εικόνας.

Την αντίστοιχη περίοδο των δέκα μηνών του 2020 είχαν σημειωθεί 9.820 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων σε παγκύπρια βάση και η συνολική αξία συναλλαγών είχε αγγίξει τα €2,08 δισ. Άρα σε σχέση με το 2020, η φετινή δεκαμηνία είναι ανεβασμένη κατά 30,6% σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών και κατά 8,2% σε αξία συναλλαγών. Αυτό ήταν αφενός αναμενόμενο λόγω των εκτεταμένων lockdown της περσινής χρονιάς, αλλά αφετέρου δείχνει πως η αγορά ανέκαμψε δυναμικά.

Αν κάνουμε την ίδια άσκηση για το 2019, θα δούμε πως τους πρώτους δέκα μήνες του 2019 είχαν σημειωθεί 12.398 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων σε παγκύπρια βάση και η συνολική αξία συναλλαγών είχε αγγίξει τα €2,8 δισ. περίπου. Άρα σε σχέση με το 2019, η φετινή δεκαμηνία είναι ανεβασμένη κατά σχεδόν 3,5% σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών, αλλά μειωμένη κατά σχεδόν 19,6% σε αξία συναλλαγών. Ούτε αυτό ξενίζει αφού το 2019 ήταν η τελευταία χρονιά του ΚΕΠ και άρα μειώθηκαν δραστικά οι συναλλαγές των πολύ ψηλών τιμών πώλησης που προσέθεταν με ευκολία στους όγκους αξιών.

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, για εμένα (και για την αγορά) σημασία έχει το γεγονός ότι οι συναλλαγές ανακάμπτουν και πως παρά τις αντίξοες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς των ακινήτων αδιαμφισβήτητα πουλιούνται περισσότερα ακίνητα έστω και χαμηλότερης αξίας.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση των δέκα μηνών μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία φέτος κατέγραψε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 4.414 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €693 εκ. Το μερίδιο αγοράς της επί του συνόλου ανέρχεται σχεδόν στο 34,5% επί του αριθμού πωλήσεων και περίπου στο 30,9% επί της αξίας συναλλαγών.

Η Λεμεσός φέτος κατέγραψε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 3.494 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €773 εκ. Το μερίδιο αγοράς της επί του συνόλου ανέρχεται σχεδόν στο 27,2% επί του αριθμού πωλήσεων και περίπου στο 34,5% επί της αξίας συναλλαγών.

Η Λάρνακα φέτος κατέγραψε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2.139 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €294,7 εκ. Το μερίδιο αγοράς της επί του συνόλου ανέρχεται σχεδόν στο 16,7% επί του αριθμού πωλήσεων και περίπου στο 13,2% επί της αξίας συναλλαγών.

Η Πάφος φέτος κατέγραψε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 1.994 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €355,5εκ. Το μερίδιο αγοράς της επί του συνόλου ανέρχεται σχεδόν στο 15,5% επί του αριθμού πωλήσεων και περίπου στο 15,8% επί της αξίας συναλλαγών.

Η Αμμόχωστος φέτος κατέγραψε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 784 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €125,9 εκ. Το μερίδιο αγοράς της επί του συνόλου ανέρχεται σχεδόν στο 6,1% επί του αριθμού πωλήσεων και περίπου στο 5,6% επί της αξίας συναλλαγών.

Η δυναμική που έχει η αγορά δείχνει πως για τους υπολειπόμενους δύο μήνες της χρονιάς, η αγορά θα κινηθεί αυξητικά σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών και κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει σε ψηλότερο επίπεδο από το 2019, ενώ σε αξία συναλλαγών θα πλησιάσει μεν θα υπολείπεται δε των αντίστοιχων επιδόσεων του 2019. Όσο για τη σύγκριση με το 2020, η μέχρι τώρα πορεία της φετινής χρονιάς έχει ήδη υπερκαλύψει ολόκληρο το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση