ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:32
 

Ευθύνες, όχι μόνο στα λόγια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι έρευνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Συνεργατισμός, ξεκινούν με προσδοκίες παρά την δυσπιστία της κοινής γνώμης ένεκα του αποτελέσματος της επιτροπής Πικκή. Κάτι που γνωρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρέστη καθώς και τα δυο άλλα μέλη της Επιτροπής.

Το έργο που έχουν κληθεί να επιτελέσουν οι τρείς είναι περίπλοκο, αλλά και δύσκολο. Ωστόσο η κατάληξη θα είναι μια. Όταν λέμε ευθύνες δεν εννοούμε μόνο πολιτικές. Γιατί πολιτικές ευθύνες εντόπισε και η Επιτροπή Πικκή, πριν πέντε χρόνια και είδαμε την ευαισθησία όσων τις έφεραν. Άσχετα αν κάποιοι πολιτικοί, κυρίως, το παίζουν κινέζοι με τα όσα συνέβαιναν στο Συνεργατισμό, η Επιτροπή Αρέστη αναμένεται να ανακαλύψει πράγματα και θάματα. Θα αποδειχθεί, με στοιχεία, πως ο Συνεργατισμός είχε μετατραπεί σε μαγαζί κάποιον κομμάτων, όπως ημικρατικοί οργανισμοί αλλά και κρατικές εταιρείες ( Κυπριακές Αερογραμμές).

Η έρευνα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιοριστεί. Θα πρέπει να ανοίξει και να πάει πίσω για να φανεί ποιοι εκτροχίασαν ένα κίνημα, γιατί ο Συνεργατισμός δεν οδηγήθηκε στον γκρεμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Υπάρχει βάθος και αυτό είναι που πρέπει να φωτίσει η Επιτροπή. Από την παρούσα κυβέρνηση, η Επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει πειστικές απαντήσεις για τις παλινωδίες στο Συνεργατισμό, από την κρίση και μετά. Πέρα από πολιτικές ευθύνες στο Συνεργατισμό υπάρχουν πρόσωπα που φέρονται να έχουν διαπράξει και ποινικά αδικήματα. Η Επιτροπή που ξεκινά το έργο της Αυγουστιάτικα, θα πρέπει να αποδείξει πως η σύσταση μιας Επιτροπής ή η διεξαγωγή μιας έρευνας δεν είναι εργαλείο εκτόνωσης της λαϊκής οργής.

Η Επιτροπή δεν συστάθηκε για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα αλλά για να εντοπίσει και να αποδώσει ευθύνες, εκεί που υπάρχουν. Η Επιτροπή Αρέστη ξεκινά το έργο της στις 3ης Αυγούστου 2018 με βαρύ φορτίο στην πλάτη και με ένα κοινό το οποίο, όχι τυχαία είναι δύσπιστο. Ό,τι και αν συνέβη στο κοντινό παρελθόν η Επιτροπή Αρέστη δικαιούται να κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Μέχρι τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει το έργο που θα επιτελέσει. Για την ιστορία απέναντι στην κάθε μορφής εξουσία, πολιτική ή τεχνοκρατική, θα τεθούν ο Γιώργιος Αρέστη, Γεώργιος Χαραλάμπους και Γιώργος Γεωργίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Αλιμονο στους φορολογουμενους που πληρωνουν τον νεποτισμο των κυβερνωντων!!!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:16

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X