ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πράσινη μετάβαση έρμαιο ενός ακήρυχτου πολέμου

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η παγκοσμιοποίηση σε πορεία κατάρρευσης και επανασύστασης. Η οικονομική συνθήκη που «ευθύνεται» για την ανάπτυξη της τελευταίας εικοσαετίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Οπως τότε, έτσι και σήμερα η πρωτοβουλία ανήκει στις ΗΠΑ. Ολα ξεκίνησαν στις αρχές του 21ού αιώνα όταν η στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ ήταν προς την κατεύθυνση ένταξης της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο, σε μια προσπάθεια να την φέρει κοντύτερα στα δυτικά πρότυπα και να της ασκεί επιρροή. Η Κίνα εκμεταλλευόμενη την σπάνια ευκαιρία ευτύχησε να δημιουργήσει την απαραίτητη εξωστρέφεια και να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Από την απελευθέρωση του εμπορίου και την ένταξη της Κίνας στον αντίστοιχο παγκόσμιο οργανισμό, η εξαγωγική της δραστηριότητα υπέρ-δεκαπλασιάστηκε σε όγκο και αξία μετατρέποντάς την σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Ολα άλλαξαν, όμως, όταν στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ανήλθε ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαινιάζοντας έναν ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από τις ΗΠΑ, εμπόδια στην παγκόσμια κινέζικη κυριαρχία ύψωσε και η Ε.Ε. προκαλώντας διάφορους πονοκεφάλους στο Πεκίνο. Ως αποτέλεσμα, το 2023 σημαδεύτηκε από πτώση των εξαγωγών κινέζικων προϊόντων θέτοντας την κινεζική οικονομία σε πρωτοφανή εσωστρέφεια. Η κατάσταση με τους εμπορικούς περιορισμούς για κινέζικα προϊόντα αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η Ε.Ε. κάνει ξεκάθαρα λόγο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που θα τύχουν απάντησης. Σε αυτόν τον ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο προφανώς και η Κίνα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αφού ετοιμάζει τη δική της απάντηση για μια παγκοσμιοποίηση νέας κοπής.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και επεκτάθηκε στην Ε.Ε. προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε κεντρικές πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. όπως είναι η πράσινη μετάβαση. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή για την Ε.Ε. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη και την σημασία τους, εκτιμάται πως μέχρι το 2030 το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Ε.Ε. θα παράγεται από τον ήλιο. Είναι συνεπώς εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι εφοδιαστικές αλυσίδες φωτοβολταϊκών συστημάτων για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται φέρνει στο προσκήνιο τις εμπορικές αντιπαραθέσεις με την Κίνα η οποία αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή και διοχέτευση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Κίνα για να υλοποιήσει τους φιλόδοξους ενεργειακούς της στόχους. Την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή πλήττεται καθώς αδυνατεί να ανταγωνιστεί τα κινέζικα προϊόντα που είναι πιο ελκυστικά από άποψη κόστους. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες η μια μετά την άλλη προσφεύγουν στους πιστωτές τους για αναδιάρθρωση και άρα διάσωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή για χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων που θα φράξουν τον δρόμο στις κινέζικες εισαγωγές.

Η ενεργειακή αυτονομία πέραν από στρατηγική επιλογή αποτελεί για την Ευρώπη και επιλογή επιβίωσης. Η υλοποίηση του στόχου περνά μέσα από την κινεζική τροφοδοσία από οικονομικό ηλικιακό εξοπλισμό. Ο εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εντείνεται. H E.E. ως πολιτικός δορυφόρος της Αμερικής, όπως εξελίσσεται η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, οφείλει να συμμορφωθεί. Την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό για να υψώσει τα τείχη του προστατευτισμού υπέρ της εγχώριας παραγωγής. Ξαφνικά, η εξίσωση της πράσινης μετάβασης δεν βγαίνει αφού διαμορφώνονται συνθήκες που δεν επιτρέπουν το αποφασιστικό και απόλυτα αναγκαίο τίναγμα προς τα εμπρός.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση