ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιστορική μέρα

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει αναλάβει από ιδρύσεώς της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, αφού το νομισματικό σκέλος έχει αναλάβει η ΕΚΤ με την εισαγωγή και υιοθέτηση του ευρώ από τα κράτη μέλη. Αυτήν την περίοδο, η προσοχή εστιάζεται στη διαδικασία έγκρισης των σχεδίων που ήδη βρίσκονται ενώπιον των ευρωπαϊκών σωμάτων, ενώ κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας αποτελεί η ευθυγράμμιση των στόχων και επιδιώξεων μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο μερών πιθανόν να καθυστερήσουν τις πρώτες εκταμιεύσεις που, εκτός απροόπτου, αναμένονται προς το τέλος Ιουλίου.

Μόλις ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες επικύρωσης στα εθνικά Κοινοβούλια, όσων χωρών δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα, η Κομισιόν θα ξεκινήσει αρχές Ιουλίου τον δανεισμό και την ταυτόχρονη διοχέτευση των πόρων στα κράτη μέλη. Η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων αναμένεται να συμβεί χρονικά την ίδια περίπου περίοδο με την επέτειο έγκρισης του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα κατέθεσαν τα πλάνα τους, όπως ορίζει η διαδικασία έγκρισης των κονδυλίων, και θα πρέπει τώρα να περάσουν από δίμηνη αξιολόγηση προτού θεωρήσουν τα σχέδιά τους εγκεκριμένα.

Με βάση τη συμφωνημένη διαδικασία, που είναι και μέρος της φιλοσοφίας του ταμείου, τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να τύχουν θετικής αξιολόγησης, περιλαμβανομένων μετρήσιμων στόχων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, δεσμεύσεις για έναν ελάχιστο αριθμό μεταρρυθμίσεων και πρόνοια για τη δημιουργία ανεξάρτητων δομών με αποκλειστική ευθύνη την παρακολούθηση της πορείας των εξόδων του προγράμματος. Ειδικά το τελευταίο θεωρείται πολύ σημαντικό μιας και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζονται τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ που θα τροφοδοτεί τα κονδύλια. Πολιτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης κάποιου σχεδίου, εκτός από περιπτώσεις εξόφθαλμων παραβιάσεων των αρχών του ταμείου.

Σε αντίθεση με την Κομισιόν, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρύβει ανταγωνισμούς και παγίδες εφόσον αναμένεται πως οι ‘σκληροί’ του Βορρά θα ασκήσουν έντονη κριτική στα προγράμματα των χωρών του Νότου. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, η πρώτη δόση θα αφορά στο 13% των συνολικών κονδυλίων, σύμφωνα με την εθνική κατανομή. Στην περίπτωση της Κύπρου, για όλη τη διάρκεια ζωής του ταμείου προβλέπονται 1 δισ. ευρώ σε χορηγίες και 1,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ενώ σε όλες τις χώρες έχουν κατανεμηθεί ποσά για χαμηλότοκο δανεισμό, χώρες όπως η Γερμανία δεν αναμένεται να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας.

Η Κύπρος κατέθεσε το πρόγραμμά της την περασμένη Δευτέρα, ενεργοποιώντας ουσιαστικά την προβλεπόμενη δίμηνη περίοδο αξιολόγησης. Στο τέλος αυτής της περιόδου θα γνωρίζουμε ποια θα είναι η τεχνοκρατική και πολιτική άποψη των ευρωπαϊκών σωμάτων αναφορικά με την καταλληλότητα του πλάνου για τη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην κυπριακή οικονομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του πλάνου χαρακτήρισε τη μέρα υποβολής του προγράμματος ιστορική, όπως ιστορική είναι και η ευκαιρία που μας προσφέρει η ευρωπαϊκή μας ιδιότητα να προσδιορίσουμε τη χώρα βάσει ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση