ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να προχωρήσουμε μπροστά

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτιμά η ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2022 θα ισούται με το ΑΕΠ του Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό όμως, από μόνο του, δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ θα ανασταλεί, αφού αυτό είναι κάτι που μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να αποφασίσουν και μια τέτοια συζήτηση αυτήν την περίοδο θεωρείται από όλους τους εμπλεκόμενους ως πρώιμη. Αυτήν την περίοδο οι ευρωπαϊκές οικονομίες τηρούν στάση αναμονής για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου και θα προκύψει μέσα από μια σειρά δανεισμών που διενεργεί η Κομισιόν εκ μέρους των κρατών μελών, έχοντας ως εχέγγυο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Στη συζήτηση που αναπτύσσεται για το κατά πόσο το μέγεθος του ταμείου είναι αρκετό για να επουλώσει τις πληγές και να δημιουργήσει νέα δεδομένα, η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ είναι ξεκάθαρη: Ας διανεμηθούν τα πρώτα λεφτά και ας αξιοποιηθούν σωστά και θα έρθει η ώρα να μελετηθεί και το κατάλληλο ύψος ενός τέτοιου ταμείου. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι στα υψηλά δώματα της ΕΚΤ υπάρχει ανησυχία για το αν τα πολύ φιλόδοξα πλάνα που κατατέθηκαν θα περάσουν επιτυχώς από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και οι κυβερνήσεις το αντιλαμβάνονται, όπως φάνηκε από τα σχέδια που κατατέθηκαν, δηλώνουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Βεβαίως, ελπίδα όλων είναι να διατηρηθεί μέχρι τέλους αυτή η συνθήκη.

Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες για χρόνια αναβάλλονταν και τώρα έφτασε η ώρα να γίνουν. Αυτή είναι πάντα η πιο δύσκολη περίοδος, αφού τώρα θα κάνουν την εμφάνισή τους εκείνοι που αντιτίθενται και παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα σιωπηροί, μη πιστεύοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Όταν, όμως, ξεκινήσει η διαδικασία των αλλαγών χρειάζεται επιμονή και προσήλωση στην εφαρμογή του πλάνου όπως σχεδιάστηκε, δίνοντας όμως έμφαση και στις λεπτομέρειες που πολλές φορές ευθύνονται για τις αποτυχίες.

Στη δική μας περίπτωση, το πολύ πρόσφατο παράδειγμα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πυξίδα για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και αποτελούν προϋπόθεση ομαλής εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης για την Κύπρο. Η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα, μιας και στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει έναν νευραλγικό τομέα λειτουργίας της οικονομίας που έχει παραμείνει αναλλοίωτος από ιδρύσεως της Δημοκρατίας.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα βρίσκεται πολύ ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες, γεγονός που προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και εν πολλοίς επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Η κυβερνητική πλευρά έλαβε πίστωση χρόνου για να υλοποιήσει το σχέδιο για την Κύπρο της επόμενης μέρας. Η ισορροπία στην νέα Βουλή είναι τέτοια που μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστήσει το σώμα καταλύτη για προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχουν εύκολες διαδρομές και ας είναι όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και πισωγυρίσματα. Το σημαντικό, όμως, είναι να μην επικρατήσουν για άλλη μια φορά οι δυνάμεις της αδράνειας. Το αποτέλεσμα κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία κατέγραψε τη διάθεση των ψηφοφόρων να προχωρήσουμε μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση