ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σταθερή πορεία

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι πολύ σημαντικές για την οικονομία της Ευρώπης εκλογές ολοκληρωθήκαν. Οι εθνικές εκλογές στη Γερμάνια διεξήχθησαν την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, και χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικές αφού σηματοδοτούσαν την μετά-Μέρκελ εποχή. Η Γερμανίδα Καγκελάριος συμπλήρωσε φέτος 16 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και, δικαίως, όλα τα βλέμματα το βράδυ της Κυριακής ήταν στραμμένα εκεί. Η Άγγελλα Μέρκελ χειρίστηκε στα χρόνια της παντοδυναμίας της δυο μεγάλες κρίσεις, μια οικονομική και μια προσφυγική, καταφέρνοντας στο τέλος να δώσει λύσεις, αν και με καθυστέρηση όπως της αποδίδουν οι επικριτές της. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κατάφερε να αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στο εσωτερικό της χώρας, επιτυγχάνοντας να θεμελιώσει την αντίληψη ότι η Γερμανία έχει απόλυτη ανάγκη την Ευρώπη για να προοδεύει και να ευημερεί.

Οι εθνικές εκλογές δεν έδωσαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, αν και υπάρχει νικητής και αυτός είναι ο μέχρι σήμερα Αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομικών Όλαφ Σόλτς, ο οποίος κατάφερε να δώσει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η κατάσταση, πάντως, είναι ιδιαίτερα μπερδεμένη αφού το εκλογικό σώμα έδωσε μια κατακερματισμένη Βουλή με πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στη συνέχεια. Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων σε σχέση με την κατανομή των εδρών «αποκαλύπτει» κάποια πιθανά σχήματα συνεργασίας. Η κατάσταση, όμως, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές είναι πολύπλοκη.

Οι επικρατέστεροι συνδυασμοί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι τέσσερεις και αφορούν στον «φωτεινό σηματοδότη» (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο), την «Τζαμάικα» (μαύρο, πράσινο, κίτρινο), τον «Μίκη Μάους» (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) και την «Κένυα» (μαύρο, κόκκινο πράσινο). Όπως είναι προφανές, τα χρώματα αφορούν σε πιθανές συνεργασίες κομμάτων που συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι δυο τελευταίοι σχηματισμοί αφορούν στη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, και αποτελούν την έσχατη επιλογή εφόσον καταρρεύσουν όλες οι άλλες προσπάθειες για να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Οι σοσιαλδημοκράτες, που έστω και οριακά κέρδισαν αυτές τις εκλογές, μίλησαν ξεκάθαρα για εντολή αλλαγής που θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις επόμενες μέρες προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα πρασίνων και φιλελευθέρων (κίτρινο) για να σχηματίσουν τριμερή συνεργασία. Εφόσον αποτύχει η προσπάθεια, η σκυτάλη πάει στους χριστιανοδημοκράτες που θα επιχειρήσουν ακριβώς το ίδιο «κατόρθωμα» πριν οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και παρουσιαστεί η ανάγκη μιας εκ νέου «μεγάλης συνεργασίας». Μόνο που αυτήν τη φορά στην καγκελαρία θα βρίσκεται ο νυν αντικαγκελάριος και ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί μια κατάσταση πραγμάτων που οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «κυβέρνηση χαμηλών προσδοκιών» για αλλαγές και μεγάλα ανοίγματα.

Το τέλος των πολύ σημαντικών γερμανικών εκλογών αφήνει πίσω του μια δυσεπίλυτη εξίσωση που σίγουρα θα επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές πολιτικές, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων και απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις ελέω κλιματικής αλλαγής. Η επόμενη περίοδος ενδεχομένως να είναι μακρά, καθώς δύσκολες και πολύπλευρες διαπραγματεύσεις αναμένεται πως θα λάβουν χώρα μεταξύ τεσσάρων τουλάχιστον πολιτικών σχηματισμών. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να μην προσφέρεται για μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική πορεία για την Γερμανία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, προκύπτει όμως αβίαστα ότι οι ψηφοφόροι την Κυριακή επέλεξαν σταθερότητα και συνέχιση μιας πορείας που προφανώς κρίνουν ως επιτυχημένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση