ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επίσκεψη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Η διήμερη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αρχίζει σήμερα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την εξέλιξη των δυναμικών τριγώνων στα οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες και για να δούμε εάν η Ελλάδα, ύστερα από παλαιότερες απογοητεύσεις, είναι σε θέση να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις απ’ αυτή τη μεγάλη οικονομική δύναμη. Οι ήδη καλές σχέσεις έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς η χώρα μας επιδιώκει τη διπλωματική της θωράκιση έναντι της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ανάγκη από διεθνείς επαφές, για να «εξομαλυνθεί» η εικόνα του ιδίου και της χώρας του μετά την υπόθεση Κασόγκι. Αυτή η επίσκεψη θα είναι η πρώτη σε ευρωπαϊκή χώρα από το 2018. Προηγήθηκαν εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ πέρυσι, η ανταλλαγή επισκέψεων του διαδόχου με τον Ερντογάν και η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σ. Αραβία πριν από λίγες ημέρες (η οποία δεν φαίνεται να προσκόμισε πολλά, ούτε για τη μία χώρα ούτε για την άλλη).

Οσον αφορά το τρίγωνο Ελλάδας – Τουρκίας – Σ. Αραβίας, το κοινό μέτωπο της Αθήνας με το Ριάντ εναντίον της Αγκυρας ίσως «χαλαρώνει» λόγω της ανάγκης του Ερντογάν να βελτιώσει τη σχέση του με έναν άνθρωπο τον οποίο «χόρευε στο ταψί» με τις αποκαλύψεις των τουρκικών υπηρεσιών για το τι συνέβη στον αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Το ότι ο Μπιν Σαλμάν αποδέχθηκε την πρόταση του Ερντογάν δείχνει πόσο επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με άλλες χώρες. Ομως, το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση, μένει να φανεί.

Αυτές τις ημέρες θα φανεί, επίσης, τι προσφέρει η Ελλάδα, πέρα από τις αμοιβαίες επισκέψεις. Ο διάδοχος θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Στο πρόγραμμα είναι η υπογραφή συμφωνιών στις επενδύσεις, στον πολιτισμό και στην άμυνα, ενισχύοντας έτσι τις ήδη καλές σχέσεις σε αυτόν τον τομέα. Μία από τις συμφωνίες θα αφορά υποβρύχιο καλώδιο για τη μεταφορά δεδομένων από τη Σ. Αραβία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Αναμένεται μνημόνιο και στον τομέα της ενέργειας. Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει και για τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η Σ. Αραβία είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για να παραμείνει «εκτός» διεθνών σχέσεων για μεγάλο διάστημα. Γι’ αυτό, εξάλλου, την επισκέφθηκε ο Μπάιντεν – για να ενισχύσει το μέτωπο με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν και για να αποσπάσει την υπόσχεση για αύξηση της εξαγωγής πετρελαίου. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο συμμάχους εναντίον της Τουρκίας αλλά και επενδύσεις, για να θωρακιστεί και μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Αφού η διάθεση υπάρχει, και η κεκτημένη ταχύτητα, η επιτυχία εξαρτάται από το τι έχει να προτείνει η Ελλάδα και με πόση συνέπεια θα προωθήσει ό,τι συμφωνείται αυτό τον καιρό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση