ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι ο κ. Στιούαρτ «εκπρόσωπος όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, σύμφωνα με τη τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», φέρεται να είπε σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά στην Τουρκία» και ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει η κατάσταση, όμως (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν και κατηγορούν». Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια πρωτοφανή κίνηση, κάλεσε τον ίδιο τον Κόλιν Στιούαρτ, μέσω twitter να ξεκαθαρίσει τη θέση του, απαντώντας σε ανάρτηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που είχε προηγουμένως «απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας ως λανθασμένους και αβάσιμους». Προφανώς η τοποθέτηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ικανοποίησε τη Λευκωσία, η οποία διά του Προέδρου Αναστασιάδη, επανήλθε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχει προκληθεί ο κ. Στιούαρτ για να αποκαταστήσει την πραγματικότητα. Αν όντως ελέχθησαν κάτι ανάλογα, το ελάχιστο που θα μπορούσε να λεχθεί είναι ότι δεν μιλούμε πια για εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά για εκπρόσωπο όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Είναι λοιπόν ο κ. Στιούαρτ «εκπρόσωπος όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», άρα και της Τουρκίας;

Η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει πράξει ο Κόλιν Στιούαρτ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Είναι σε θέση να ξέρουν, όπως γνωρίζει και η «Κ», ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ επεχείρησε να ανακινήσει το ζήτημα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και της ταϊβανοποίησης του ψευδοκράτους. Είναι επίσης γνωστό στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Στιούαρτ εισηγήθηκε προς τη Λευκωσία να ανάψει πράσινο φως στη νομιμοποίηση του «αεροδρομίου» Τύμπου, ως επίσης και του λιμανιού της Αμμοχώστου, ξεχνώντας το αντάλλαγμα επιστροφής της περίκλειστης πόλης και «αγοράζοντας ελπίδα» ότι η τουρκική πλευρά ίσως ξανακοιτάξει δήθεν το ζήτημα της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Λαμβάνοντας απάντηση από τον ΥΠΕΞ ότι «δεν είμαστε ανόητοι να πέσουμε σε μια τέτοια παγίδα», στην οποία παγίδα είχε συμμετοχή ο κ. Στιούαρτ.

Όπως είναι επίσης γνωστό στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο Κόλιν Στιούαρτ διαδραματίζει ρόλο για να εξευρεθεί «πρακτική διευθέτηση» μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ψευδοκράτους, το οποίο απαιτεί χωριστή συμφωνία στρατιωτικού καθεστώτος (SOFA), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο «αναβάθμισης». Και ότι έφτασε σε σημείο να ενεργοποιήσει και τη νομική υπηρεσία του ΟΗΕ για να μη χαλάσει το χατίρι της τουρκικής πλευράς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ακόμη ότι ο κ. Κόλιν Στιούαρτ «εκχώρησε» καθ’ υπέρβαση εξουσίας, τμήμα της νεκρής ζώνης, το «γήπεδο Τσετίν Καγιά», προς την κατοχική Τουρκία, παρά τις ενστάσεις του ΥΠΕΞ. Ως επίσης και ότι όταν τον κάλεσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης για διάβημα, δεν πήγε προφασιζόμενος ότι ήταν αδιάθετος, αν και το προηγούμενο βράδυ ήταν ευδιάθετος και είχε συμφάγει με επίσημο της Ε.Ε., ενώ την επόμενη μέρα ήταν σε θέση να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Θεωρώ επίσης ότι όλοι θυμούνται ότι ο κ. Στιούαρτ είχε πρωτοστατήσει (ευτυχώς ανεπιτυχώς) το περασμένο καλοκαίρι ώστε το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να «καλωσορίζει την παρουσίαση των νέων ιδεών των δύο ηγετών», στις οποίες εντασσόταν βεβαίως και αυτή που απέστειλε ο Τατάρ ανήμερα της τουρκικής εισβολής στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αξιώνοντας λύση δύο χωριστών κρατών.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει από την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, εάν δηλαδή ο Κόλιν Στιούαρτ «είναι εκπρόσωπος όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είναι ξεπερασμένο από τα ίδια τα γεγονότα. Εκ της πολιτικής συμπεριφοράς του κ. Στιούαρτ, εδώ και πολύ καιρό. Και δεν χρειαζόταν το δημοσίευμα της «Γενί Ντουζέν» (το οποίο διέψευσε ο κ. Στιούαρτ σε συνάντηση με γ.δ. ΥΠΕΞ) για να κριθεί ο ρόλος που διαδραματίζει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το μοναδικό ερώτημα που ενδεχομένως παραμένει αναπάντητο και θα έπρεπε να απευθύνει καταρχάς στον ίδιο του τον εαυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι γιατί θυμήθηκε ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του να επικρίνει σε τέτοιο βαθμό τον κ. Στιούαρτ, ενώ τόσο καιρό τον άφηνε να αλωνίζει, διαστρεβλώνοντας τη βάση λύσης του Κυπριακού, χωρίς να ζητάει την αντικατάστασή του; Και ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτά που δρομολογούνται στο Κυπριακό; Ένας Καναδός διπλωμάτης του ΟΗΕ; Ή τα συντεταγμένα όργανα ενός κράτους, τα οποία επέτρεψαν στον Κόλιν Στιούαρτ να δημιουργήσει συνθήκες κατάργησης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση