ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είμαστε ακόμα ζωντανοί

Του ΠΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΠΑΡΡΑ

Σ ε πρόσφατο άρθρο μου έγραψα για την ανάγκη μιας υπερκομματικής Προοδευτικής Συμμαχίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε αλλαγή διακυβέρνησης στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. H συμμαχία αυτή δεν αφορά σε κλασικού τύπου συνεργασίες ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, στις οποίες έχουμε συνηθίσει τόσες δεκαετίες, αλλά σε συμμαχία απλών πολιτών που αγαπούν και νοιάζονται αυτόν τον τόπο. Άνθρωποι που αγανακτούν να βλέπουν τον ξεπεσμό μιας ολόκληρης χώρας και που θα συμμαχήσουν παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, σε μια προσπάθεια να σηκώσουμε κεφάλι από τον βούρκο. Επειδή όμως κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ρομαντικός, θα ήθελα να παραθέσω τις σκέψεις μου, για το πώς ακριβώς βλέπω αυτή τη συμμαχία να σχηματίζεται.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να αναγνωρίσουμε το πλαίσιο στο οποίο διαβιούμε. Είμαστε στη δεύτερη θητεία μιας κυβέρνησης, της οποίας ο πρόεδρος βρέθηκε μπλεγμένος σε αμέ τρητα σκάνδαλα διαπλοκής και σύγκρουσης συμφερόντων, έλαβε επανειλημμένα διευκολύνσεις από ανθρώπους που ευεργετήθηκαν από τις αποφάσεις του και που χωρίς αιδώ ψηφίζει νομοσχέδια από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρήσεις του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη καμπή, η ακρίβεια μειώνει το βιοτικό μας επίπεδο και οι ακροβατισμοί στο Κυπριακό το έχουν ρίξει στα βράχια.

Στον πρόεδρο και στην κυβέρνηση παρέχουν κάλυψη όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ελάχιστες φορές διαφοροποιήθηκαν, κυρίως σε ήπια ζητήματα και μάλλον εκ του ασφαλούς. Τη μεγαλύτερη στήριξη παρείχε ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συμπρωταγωνιστούσε στη «Συμμορία» του Μ. Δρουσιώτη, ενώ συνεισέφερε τα μέγιστα στο κλίμα πόλωσης και λαϊκισμού μέσα από τις προεκλογικές καμπάνιες του κόμματός του (π.χ. κατηγορίες προς Κιζιλγιουρέκ). Είναι καλά γνωστό ότι ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε ήδη προεκλογική για το 2023, αλλά αν σκεφτεί κανείς από ποιες πολιτικές ομάδες και χώρους επιδιώκει στήριξη, εύκολα θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί με ψήφους του ΕΛΑΜ, της λαϊκής δεξιάς και του συντηρητικού κέντρου και έπειτα να μας βγει φιλελεύθερος. Ούτε αδιάφθορος μπορεί να μας βγει, ο άνθρωπος που εδώ και οκτώ χρόνια έχει κανονικοποιήσει την πολιτική του παρασκηνίου. Για όλους τους πιο πάνω λόγους και άλλους τόσους που δεν χωράνε εδώ, η χώρα δεν αντέχει ακόμα μια πενταετία με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία. Η ξενοφοβία, η διαπλοκή, ο διεθνής ξεπεσμός και οι στρεβλώσεις στην οικονομία που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές αθέμιτου πλουτισμού όσων πρόσκεινται στην αυλή των Αναστασιάδη-Αβέρωφ δεν μπορούν να είναι το δικό μας μέλλον.

Πώς αλλάζουν λοιπόν τα πράγματα; Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, οι συνταγές του παρελθόντος, κυρίως όχι για τα συστατικά τους μέρη, αλλά για τη βάση συνεργασίας τους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα. Με απλά λόγια, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν έχουν καμία κοινή συνισταμένη, δεν μοιράζονται κάποιο κοινό όραμα κάτι που δυσκολεύει εξαιρετικά την εξεύρεση κοινού, εκλέξιμου υποψηφίου. ΕΔΕΚ-Οικολόγοι έχουν τις δικές τους παθογένειες και αν ακόμα συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Παράλληλα, οι εποχές που περιμέναμε τον ένα και μοναδικό σωτήρα να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός, για να μας σώσει από τα δεινά των προηγούμενων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και το πρόσωπο να βρεθεί, με τον ΔΗΣΥ ήδη σε θέση μάχης, θα ξεκινήσει δεύτερος και καταϊδρωμένος, παλεύοντας να περάσει το αφήγημά του στην κοινωνία, χωρίς την κοινωνία.

Τι μένει λοιπόν; Εμείς! Ποιοι είμαστε εμείς; Ο καθένας. Ο αόρατος κανένας, που μετριέται στις δημο σκοπήσεις κάποτε στην αποχή και άλλοτε στις «επιλογές» που δεν επέλεξε. Απλοί πολίτες, καθοδηγητές γνώμης (opinion leaders),influencers, σημαίνουσες προσωπικότητες που χαίρουν εκτίμησης στην κοινωνία, επιστήμονες διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Άνθρωποι νέοι, άφθαρτοι από το σύστημα, ομάδες και πρωτοβουλίες που θα συμμαχήσουν σε μια συνειδητή προσπάθεια να ξε κολλήσει η χώρα από τον πάτο. Όλοι εμείς μπορούμε σιγά σιγά να οργανωθούμε με ένα μίνιμουμ πλαίσιο βασικών θέσεων, με χαλαρές δομές και ομάδες εργασίας. Απώτερος στόχος θα είναι η παραγωγή πολιτικής και ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με ρεαλιστικές εισηγήσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία. Αν αντιλαμβανόμαστε όλοι την κατηφόρα, θεσμών, αρχών, αξιών και της ίδιας της δημοκρατίας μας που νοσεί, τότε την ευθύνη για τη σωτηρία της χώρας, έχουμε όλοι εμείς μαζί και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Η εγγύηση για την αλλαγή πλεύσης δεν μπορεί να είναι ένα και μόνο πρόσωπο, αλλά μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με τις γνώσεις της και τις εμπειρίες τους. Στην πορεία και αναλόγως των εξελίξεων θα επιλεγεί και το πρόσωπο που φυσικά θα πλαισιώνει η δυναμική της ομάδας, στην οποία μπορούν να συμπαραταχθούν επίσημα όποιοι πολιτικοί χώροι συναινούν στο πλαίσιο θέσεων και αρχών. Αν θέλουμε να πάει η χώρα μας μπροστά, θαρρώ πως πρέπει πρώτα να την πάρουμε στα χέρια μας.

Ο κ. Πάνος Λοΐζου Παρράς είναι οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση