ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ραχατλίδικο Ίδρυμα Κύπρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ραχατλίδικο Ίδρυμα Κύπρου

Ό,τι και να γίνεται, ο κόσμος να τελειώνει, σεισμοί, λοιμοί, λιμοί και καταποντισμοί, το ΡΙΚ, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου δηλαδή, δεν ξεκινάει την κανονική λειτουργία του αν δεν μπει Σεπτέμβριος. Προφανώς αυτό γίνεται για να έχει εξασφαλισμένη τηλεθέαση και ακροαματικότητα, δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση… μετά τη σιωπή της κρατικής μας ραδιοτηλεόρασης για όσα συνέβησαν στην Πύλα την περασμένη εβδομάδα, και τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, αλλά και για τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα, αν θέλουμε κάτι πιο εθνικό. Τίποτα, απλώς σιγή κεραιών, με πολλές επαναλήψεις βέβαια εκπομπών της περασμένης περιόδου. Συμφωνώ απόλυτα πως οι άδειες είναι ιερό πράγμα, αλλά δεν θα έπρεπε να είχαν κάποιους λειτουργούς για έκτακτες περιπτώσεις; Εκτός και αν όσα έγιναν στην Πύλα, στο ΡΙΚ δεν τα θεώρησαν σημαντικά, οπότε αποφάσισαν να μη δώσουν σημασία… Μη μου τις άδειες ταράσετε, λοιπόν, εκεί στο Ραχατλίδικο Ίδρυμα Κύπρου.

Οποιος δεν πονεί γοργοσυβάζεται

Έντονα αντέδρασε η ηθοποιός Νιόβη Χαραλάμπους για την αντιμετώπιση που είχε από λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, όταν επιχείρησε να ανανεώσει τις ταυτότητες των ηλικιωμένων γονιών της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, του σκηνοθέτη Νίκου Χαραλάμπους και της ηθοποιού Μαρίας Μίχα. Έψεξε την κατάσταση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και όπως καταλαβαίνετε το πράγμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, όπως και έπρεπε. Αυτό που θύμωσε την ηθοποιό ήταν η απάντηση που πήρε από λειτουργό –που ήταν το λιγότερο άκομψη… «Ε αφού είναι κλινήρης η μάμμα σου τι θέλεις την ταυτότητα;». Τραγικό και συνάμα σύμπτωμα της κοινωνίας μας και όπως έχει γράψει και η συνάδελφος Ελένη Ξένου στην εφημερίδα μας το θέμα του ηλικιακού ρατσισμού θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, αλλά και η φροντίδα της πολιτείας προς τους γηραιότερους. Φυσικά, θα πρέπει να μας απασχολήσει και η αδιαφορία μας απέναντι στον πόνο και το ζόρισμα του άλλου… και θα πρέπει να είναι στο ραντάρ εκείνων των ανθρώπων που εργάζονται σε τέτοιες υπηρεσίες ή στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Γιατί το «ξένοι πόνοι χάχαρα» δεν μας το εγγυάται κανείς.

Υπηρέτες του ανθρώπου Ι

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση της Νιόβης Χαραλάμπους, και επειδή η στήλη θέλει να αποδίδει τα εύσημα, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου έσπευσε να διερευνήσει το περιστατικό και μίλησε, όπως μαθαίνουμε, και με την ίδια την κα Χαραλάμπους. Μακάρι να μη χρειαστεί ένας υπουργός να απασχοληθεί ξανά με κάτι που θα έπρεπε αυτονόητα να μην είχε ποτέ συμβεί. Δεν ξέρω αν υπάρχει Κώδικας Καλής Συμπεριφοράς στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά αν δεν υπάρχει θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, διότι δεν μπορεί ο/η κάθε λειτουργός να νομίζει ότι κρατάει τον πάπα από την τιάρα του ή ότι έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι… Μπράβο, λοιπόν, στον κ. Ιωάννου για τα αντανακλαστικά του, και η ευθύνη από εδώ και πέρα είναι στους διευθυντές και τους προϊσταμένους να χαλιναγωγήσουν τους υφισταμένους τους και να αισθάνονται όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες αυτού του κολοβού κράτους.

Υπηρέτες του ανθρώπου ΙΙ

Θετικά αντέδρασε και το Γραφείο της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, όταν ενημερώθηκε από φίλο της στήλης για περιστατικό συνανθρώπου μας που ζούσε για κάποιες ημέρες σε πάρκο στο κέντρο της Λευκωσίας. Το γραφείο κλήθηκε να διερευνήσει το περιστατικό εκτός ωρών εργασίας, ενεργοποιώντας τον επί καθήκοντι κοινωνικό λειτουργό. Και αυτό είναι καλό και η στήλη οφείλει να το πει. Φυσικά, οι προκλήσεις του υφυπουργείου και ιδιαίτερα του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας είναι πολλές και θα πρέπει επιτέλους αυτό το ανθρωποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης που προσπαθεί να πλασάρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης να αρχίσει να λειτουργεί, αρχής γενομένης από το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, και να εξακτινωθεί προς άλλες κυβερνητικές που ασχολούνται με τον άνθρωπο. Η στήλη θα παρακολουθήσει το ζήτημα για το οποίο ενημερώθηκε και θα έχει τις κεραίες της ανοικτές για παρόμοια θέματα.

Πάλι η Χλώρακα

Και μιας και πιάσαμε τις αρμοδιότητες του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η κοινή γνώμη περιμένει σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στη Χλώρακα και πώς το χρονίζον ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα τον άνθρωπο που έχει ανάγκη και όχι την κοινή γνώμη. Η στήλη γνωρίζει ότι η προηγούμενη υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας είχε αρχίσει να προγραμματίζει λύσεις ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Είναι πολλά τα ερωτηματικά που ανακύπτουν, όπως το καθεστώς του κτιρίου και οι νομικές ευθύνες της διαχειρίστριας εταιρείας, το γιατί αφήνεται να διογκωθεί ξανά με τέτοιον τρόπο ένα περιστατικό που μόνο καινούργιο δεν είναι. Επίσης, θα ήταν καλό να γνωρίζαμε σε ποιες ενέργειες προέβη η κοινότητα της Χλώρακας προς τις αρμόδιες αρχές για το θέμα της κατάληψης του κτιρίου; Γιατί δεν εκτελέστηκαν τα προηγούμενα διατάγματα από τις αρμόδιες αρχές… Τα προβλήματα είναι σοβαρά και χρειάζονται σοβαρή αντιμετώπιση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση