ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβος για επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών

Σοβαρο ειναι το ενδεχομενο αναταραχης ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μεταναστές

Kathimerini.gr

Σοβαρο ειναι το ενδεχομενο αναταραχης και επεισοδίων ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής και βίαιων επεισοδίων ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μετά την οριστικοποίηση του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου. «Οπως φανερώνουν τα επεισόδια του τελευταίου διημέρου, στον Πειραιά και στην Ειδομένη επικρατεί ένταση στον προσφυγικό πληθυσμό που παραμένει στη χώρα. Εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι αντιπαραθέσεις να μην πάρουν τη μορφή εθνικών διενέξεων», δηλώνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο βαθμός επιτήρησης στις δομές φιλοξενίας και όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα όπως στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

Δυνάμεις του λιμενικού παραμένουν στον Πειραιά όλο το 24ωρο. Οπως αναφέρει εθελόντρια στο λιμάνι, «τις τελευταίες ημέρες πολλοί που είχαν φύγει, επιστρέφουν. Κάποιοι τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους πάνε στην Ειδομένη, ή ακόμα περισσότερο ότι θα τους περάσουν από τα σύνορα αλλά τους εγκατέλειψαν στον δρόμο. Ερχονται και πάλι εδώ, αλλά είναι περισσότερο εξαντλημένοι και βέβαια θυμωμένοι».

Διαχωρισμός

Στην Ειδομένη από την Παρασκευή μεταφέρονται κοντέινερ για να στεγαστούν αρχές και υπηρεσίες, προκειμένου να καταγραφεί και να διαχωριστεί ο πληθυσμός. «Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά αλλά και άνθρωποι μόνοι, διαφορετικής εθνικότητας, που έχουν διαφορετικές ανάγκες. Σε περίπτωση μεταφοράς σε κάποιο άλλο μέρος είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος διαχωρισμός», αναφέρει εκπρόσωπος ΜΚΟ που βρίσκεται στην Ειδομένη την τελευταία εβδομάδα. Συμπληρώνει πάντως ότι το κλίμα πολλές φορές είναι τόσο τεταμένο που «φοβάσαι για τη σωματική σου ακεραιότητα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μπουν οι άνθρωποι σε σειρά για να τους δει ο γιατρός».

«Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι;» αναρωτιέται Αφγανός που βρίσκεται στον Πειραιά εδώ και 10 ημέρες. «Γιατί εμείς πρέπει να γυρίσουμε πίσω;» επιμένει. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες πολύ δύσκολα πείθονται από οποιονδήποτε αρμόδιο. Επικοινωνούν μέσω φίλων, συγγενών ή απλών γνωστών μέσω κοινωνικών δικτύων και έτσι μια πληροφορία που ταξιδεύει από ανάρτηση σε ανάρτηση, αποκτά ισχύ αναντίρρητης αλήθειας. Κάποιος που έφτασε στη Γερμανία γράφει για το πώς τα κατάφερε, ένας άλλος δίνει συμβουλές για το πώς να περάσεις τα σύνορα ή με ποιον να έρθεις σε επαφή για να σου βρει άκρη.

Ο Τζαμάλ Σαγιέτ, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλάδας - Πακιστάν και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, εξηγεί ότι πολλοί συμπατριώτες του αποφάσισαν το ταξίδι προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας παρά το ότι εκείνος προσπάθησε να τους αποτρέψει. «Πολλοί από αυτούς που ήρθαν και είδαν με τα μάτια τους πώς είναι τα πράγματα, τώρα θέλουν να γυρίσουν πίσω», τονίζει.

Πολλοί επίσης πουλάνε ως «πληροφορία» σε πρόσφυγες και μετανάστες το τηλέφωνο μιας ΜΚΟ βγάζοντας φωτοτυπία μια ανακοίνωση στο Ιντερνετ. Στα γραφεία της PRAKSIS πριν από πέντε ημέρες συγκεντρώθηκαν ξαφνικά 50 άτομα που ζητούσαν να δουν τους υπεύθυνους. Ζητούσαν επίμονα να μείνουν και αυτοί σε ξενοδοχείο. Η PRAKSIS υλοποιεί σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ξενοδοχείο όσων μπαίνουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Χρειάστηκε όμως μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουν σε όσους έφταναν στα γραφεία ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μόνο για τους Σύρους, τους Ιρακινούς και τους Ερυθραίους και ότι επιβάλλεται πρώτα να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση