ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Από την Apple στο αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας & το drone καμικάζι

Ο Δημήτρης Κώττας άφησε την καριέρα του στις ΗΠΑ και σήμερα ηγείται μιας startup που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στην κατασκευή αυτόνομων αμυντικών συστημάτων

Kathimerini.gr

Aφησε μια αξιοζήλευτη καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα 34 του μετακόμισε στην Αθήνα με τη σύζυγό και τα τρία παιδιά του για να χτίσει από το μηδέν μια εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας.  

Ο Δημήτρης Κώττας είναι μάλλον αντισυμβατικός επιχειρηματίας καθώς λίγοι στη θέση του θα προτιμούσαν το ρίσκο της επιστροφής στην Ελλάδα από τον ήλιο και επαγγελματικές προοπτικές της Καλιφόρvια και του τεχνολογικού κολοσσού που ακούει στο όνομα Apple.

Ο 38χρονος σήμερα ιδρυτής της Delian τονίζει στην «Κ» ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει για την απόφασή του να επιστρέψει αλλά έχοντας ξεπεράσει τα ηθικά διλήμματα, καθοδηγούμενος από την αγάπη και την αίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα, ηγείται μιας startup που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στην κατασκευή αυτόνομων αμυντικών συστημάτων.

Φονικά ρομπότ σε λάθος χέρια

«Το 2021 βλέποντας αναθεωρητικά καθεστώτα να κατασκευάζουν φονικά ρομπότ σε βιομηχανική κλίμακα, όπως περιπλανώμενα πυρομαχικά, βαλλιστικούς πυραύλους με αυτόνομη τερματική καθοδήγηση ή πυραύλους κρουζ κ.λπ., ενώ η Ευρώπη τότε δεν είχε τη δυνατότητα κατασκευής οπλισμένων drone, και γνωρίζοντας τι έπαθαν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποφάσισα να δράσω».

Η απόφαση αυτή δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, λέει ο Δημήτρης Κώττας στην «Κ». Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Πάτρα και κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του πάνω σε αλγόριθμος πλοήγησης χωρίς GPS στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, διαπίστωσε ότι οι εμπορικές εταιρείες, όπως η Google, η Apple και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης της ακαδημαϊκής του έρευνας.

Το 2016 άφησε την ακαδημαϊκή καριέρα και μεταπήδησε στην Apple, στο Special Projects Group, όπου εργάστηκε στη βαθμονόμηση αισθητήρων και διηύθυνε ομάδες με αντικείμενο την αυτονομία και την αντίληψη των ρομπότ και συγκεκριμένα την ικανότητά τους να εντοπίζουν αντικείμενα και να προβλέπουν την τροχιά τους. «Την περίοδο 2017-18, αν μου έλεγε κάποιος ότι θα εργάζομαι σε εταιρείες άμυνας, θα έλεγα ότι είναι τρελός», απαντά.

«Εκείνη την εποχή στην Αμερική, επικρατούσε η άποψη ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα και άλλες) υιοθετούν νέες τεχνολογίες με δραματικά μεγαλύτερη ταχύτητα και αυτό προκαλούσε ανησυχία. Μετά γίνεται ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ύστερα η κρίση στο Αιγαίο.

»Στην περίπτωση της Αρμενίας έβλεπες έναν στρατό, σχετικά μοντέρνο για τα σοβιετικά δεδομένα, να αντιπαρατίθεται με έναν στρατό, τον αζέρικο, που είχε υιοθετήσει νέες τεχνολογίες όπως η χρήση drone και αυτόνομων συστημάτων, και με δεδομένο ότι γνωρίζω αυτές τις τεχνολογίες, τρόμαξα. Σκέφτηκα ότι αν η Αμερική έχει μείνει πίσω, πόσο πιο πίσω είναι η Ευρώπη και η Ελλάδα;

»Επίσης, κατάγομαι από τη Χίο και εκείνη την εποχή (σ.σ. της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο) ο αδερφός μου υπηρετούσε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Οπότε όλα αυτά διέλυσαν οποιοδήποτε ηθικό ζήτημα είχα μέσα μου. Μου ήταν ξεκάθαρο πως η απραξία ήταν ό,τι χειρότερο.

»Το καλοκαίρι του 202 παραιτήθηκα από την Apple, επέστρεψα στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου και ξεκίνησα την εταιρεία».

Κόντρα στο ρεύμα

«Το 2021, το “textbook” για τις νέες εταιρείες υψηλού ρίσκου (startups) έλεγε: κάνε κάτι που είναι αμιγώς software, μην πουλάς σε κυβερνήσεις, μην εμπλακείς σε συντηρητική ή υπερβολικά ρυθμισμένη αγορά και μην αναλάβεις ο ίδιος την παραγωγή. Εμείς κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Εχουμε ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής, πουλάμε στην πιο ρυθμισμένη και “κλειστή” αγορά, έχουμε απέναντί μας εταιρείες με παράδοση άνω των 150 ετών και από όλες τις χώρες του κόσμου επιλέξαμε μία που δεν είναι και η πιο ανοιχτή σε νέες ιδέες. Κάναμε check κάθε red flag. Και όλα αυτά πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει ο Δημήτρης Κώττας.

Ωστόσο, με μια αρχική χρηματοδότηση έξι εκατομμυρίων ευρώ και ένα πρωτότυπο επιχειρηματικό πλάνο, κατάφερε να πείσει και άλλους Ελληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να εργαστούν στην εταιρεία.

Αυτόνομο παρατηρητήριο

Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη «επιβίωσης» σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. «Εψαξα να βρω πιο είναι το πιο απλό ρομπότ, αντιλαμβανόμενος ότι το μέλλον στην αμυντική βιομηχανία είναι τα αυτόνομα συστήματα. Σκέφτηκα το αυτόνομο παρατηρητήριο. Αντί, δηλαδή, να κάθεται κάποιος με κιάλια ή με θερμική κάμερα και ραντάρ, η δουλειά αυτή να γίνεται αυτόματα από κάποιο ρομποτικό σύστημα. Να εντοπίζει στόχους, να τους κατηγοριοποιεί, να βρίσκει τη θέση τους και είτε να την επικοινωνεί σε άλλο σύστημα ή να μπορεί το ίδιο να επιτεθεί. Αυτό είναι το “ιερό δισκοπότηρο” για όλα τα οπλικά συστήματα», αναφέρει στην «Κ».

Η πρώτη εκδοχή του συστήματος αφορούσε στην πρόληψη πυρκαγιών μέσω του εντοπισμού εστιών καπνού και τοποθετήθηκε σε βουνά της δυτικής Ελλάδας. «Στη συνέχεια φτιάξαμε τη στρατιωτική έκδοση του συστήματος που τώρα είναι εγκατεστημένο σε νησιά του Αιγαίου σε συνεργασία με το ΓΕΣ. Σε ιδιαίτερα δύσβατα σημεία. Το σύστημα έχει προστασία από κεραυνούς και ακραίες καιρικές συνθήκες, λειτουργεί με μπαταρίες που φορτίζουν με φωτοβολταϊκά, έρχεται σε κιβώτια κάτω των 80 κιλών ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν τέσσερα άτομα, κανένα εξάρτημα δεν ζυγίζει πάνω από 20 κιλά και για την εγκατάστασή του δεν απαιτούνται βαριά εργαλεία. Εχει πολλαπλές επικοινωνίες, αισθητήρες όπως οπτική και θερμική κάμερα, ραντάρ ναυτιλίας και ραντάρ αέρος τύπου AESA. Τα συστήματα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος εξ αποστάσεως μέσω της απομακρυσμένης λειτουργίας. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την περιοχή που θέλει να παρακολουθεί και ο υπολογιστής κάνει τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, επιλέγει πώς θα χρησιμοποιήσει την κάμερα ή όταν εντοπίσει κάτι σε ενημερώνει. Τώρα ολοκληρώνουμε το κομμάτι του εντοπισμού των drones από μικρά διαστάσεων κινητού τηλεφώνου έως μεγαλύτερα μεγέθους μονοκινητήριου αεροσκάφους».

Διδάγματα από το πεδίο

Η ομάδα ταξιδεύει τακτικά στην Ουκρανία όπου ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Εξάλλου, χαρακτηριστικό της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης είναι η εκτεταμένη χρήση drones διαφόρων τύπων, εμπορικών και στρατιωτικών.

Με βάση τα συμπεράσματα, το ερευνητικό τμήμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της εταιρείας. «Για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αποτροπής, πρέπει στην περιοχή ευθύνης σου, είτε είναι τα σύνορα είτε η ΑΟΖ, να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερη επιτήρηση αλλά και συστήματα κρούσης.

»Με βάση αυτό δοκιμάζουμε προϊόντα που είναι σε στάδιο δοκιμών και θέλουμε να τα ολοκληρώσουμε μέσα στην επόμενη χρονιά. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι η πλοήγηση χωρίς GPS, η ενσωμάτωση συστημάτων soft kill, δηλαδή η αδρανοποίηση ενός εχθρικού drone μέσω παρεμβολών και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι συχνότητες των drones στην Ουκρανία αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση, οπότε οτιδήποτε λιγότερο θεωρείται πλέον παρωχημένο τέλος, η ενσωμάτωση συστημάτων κρούσης. Σε αυτόν τον τομέα σχεδιάζουμε αυτοκτονικά drones ή σκάφη με αυτόνομη τερματική καθοδήγηση και χαμηλό κόστος ανά μονάδα. Aλλωστε, για να επιβάλεις άρνηση πρόσβασης σε μια περιοχή, ένας αντιπλοϊκός πύραυλος Exocet μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός αν τον στείλεις μαζί με 20 εναέρια και θαλάσσια drones. Oπως συνέβη με τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα, του Μόσκβα».  

Ενα από τα συστήματα που αναπτύσσουν αυτή την εποχή είναι η εκτόξευση UAV ή USV από κρυμμένες θέσεις. «Για μια σειρά από λόγους, αυτά τα συστήματα πρέπει να είναι κεκαλυμμένα. Το αυτοκτονικό μας drone το κάνει, έρχεται σε ένα κάνιστρο που τοποθετείται στον βυθό, άρα δεν φαίνεται από δορυφορικές φωτογραφίες. Αντίστοιχη δυνατότητα θα έχει και το UAV μας».

Η εταιρεία συμμετέχει στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που έχει ανακοινώσει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας (ΕΛΚΑΚ) για την ανάπτυξη συστημάτων με τελικό χρήστη τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η Delian είναι μια από τις εταιρείες του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος που παρουσίασε τα προϊόντα της στη νατοϊκή άσκηση Immediate Response 25.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση