ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρματα από ΗΠΑ, Γαλλία στην Ξάνθη

Παρουσία του Νίκου Δένδια θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση διεθνούς άσκησης

Του Βασίλη Νέδου

Τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στη θωράκιση κρίσιμων παραμεθόριων περιοχών όπως η Θράκη με την παρουσία των πιο στενών συμμάχων της Ελλάδας αντικατοπτρίζει η σημερινή παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στην τελική φάση της Τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Olympic Cooperation-23» («Ολυμπιακή Συνεργασία-23»), στο πεδίο βολής του Πετροχωρίου Ξάνθης. Ο κ. Δένδιας επέλεξε να μεταβεί στην Ξάνθη παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) όπου θα τον εκπροσωπήσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Βασικός λόγος που υπαγόρευσε την απόφαση του κ. Δένδια είναι το γεγονός ότι στην άσκηση θα συμμετάσχουν –πέρα από τις ελληνικές– χερσαίες δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τη Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία. Η ταυτόχρονη παρουσία αμερικανικών και γαλλικών κυρίων αρμάτων μάχης στην Ξάνθη καταγράφεται για πρώτη φορά και αποτελεί καρπό προσπαθειών αρκετών ετών. Σημειώνεται ότι τη συμφωνία, η οποία υλοποιείται σήμερα, είχε κάνει ο τέως αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης. Αποτέλεσμα, η παρουσία αθροιστικά σχεδόν 800 στρατιωτικών από ΗΠΑ και Γαλλία στην Ξάνθη. Η παρουσία του κ. Δένδια στο Πετροχώρι αποτελεί, βεβαίως, και μια έμμεση πλην σαφή τοποθέτηση πάνω σε όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες από την τουρκική πλευρά περί μειονότητας. Στην άσκηση θα παραστούν παρατηρητές από συνολικά εννέα χώρες (Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία και Σαουδική Αραβία).

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πάντως, πως παρά την ουσιαστική ανυπαρξία οποιασδήποτε κίνησης στο πεδίο και χθες καταγράφηκαν κάποιες παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών (4) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από ελικοφόρο αεροσκάφος ATR-72. Αν και τέτοιου είδους περιστατικά δεν αξιολογούνται, η μηδενική κίνηση εντός FIR Αθηνών και εθνικού εναέριου χώρου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα καθιστά πιο αξιοπρόσεκτα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, στην Αγκυρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ φαίνεται να έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών και δη Eurofighter, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η υπόθεση των αμερικανικών F-16. Πάντως, οι δημόσιες αυτές τοποθετήσεις πριν από λίγες ημέρες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τώρα του κ. Γκιουλέρ, αλλά και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία κύρωσης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνουν την –μάλλον μέτρια– ποιότητα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στη παρούσα φάση. Τα Eurofighter κατασκευάζονται από κοινοπραξία τεσσάρων χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία) και αυτή τη στιγμή πιθανή πώλησή τους στην Τουρκία «μπλοκάρεται» από το Βερολίνο.

Συνάντηση

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο κ. Γκιουλέρ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκραντ Σαπς. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ο κ. Γκιουλέρ υπογράμμισε πως «ενώ συνεχίζεται η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε είναι το Eurofighter. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε άλλη εργασία. Το θέμα της προμήθειας του Eurofighter είναι επίσης στην ατζέντα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο υπουργών σήμερα. Αντιμετωπίζουμε το θέμα των προμηθειών μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι θα βοηθήσει στην άρση των αντιρρήσεων της Γερμανίας γι’ αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη φάση. Το αεροσκάφος που θα αγοράσουμε σίγουρα δεν θα είναι μεταχειρισμένο. Εχουμε ζητήσει να αγοράσουμε το κορυφαίο μοντέλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση