
Σοφία Σπίγγου
Με την κατάθεση της ψυχίατρου Μυρτούς Σαμαρά, που διορίστηκε ως πραγματογνώμονας από τον πατέρα της Κυριακής Γρίβα για να εξετάσει τον 40χρονο κατηγορούμενο και να σχηματίσει άποψη για την κατάστασή του, συνεχίστηκε η δίκη. Η μάρτυρας ξεκαθάρισε πως η περίπτωση του κατηγορούμενου δεν μπορεί να υπαχθεί στην περίπτωση του νόμου που προβλέπει μειωμένο καταλογισμό.
«Ηταν συνεργάσιμος, αν εξαιρέσουμε το κενό μνήμης, που κάλυπτε το έγκλημα. Στη δική μας συνέντευξη είπε ότι δεν θυμάται από το σημείο που πήρε το μαχαίρι μέχρι και πέντε ημέρες μετά. Αυτά τα κενά μνήμης δεν δικαιολογούνται ιατρικά, με τέλεια αρχή έναρξης και τέλειο σημείο λήξης. Ολη η περιγραφή αυτού του κενού μνήμης συναντάται στα δικαστήρια. Είναι κατά πάσα πιθανότητα ψέματα. Ακόμα κι αν έκανε αλκοολικό μπλακάουτ, με τον καιρό έρχονται αναμνήσεις. Ιατρικά και ψυχιατρικά όλο αυτό δεν έχει λογική. Το κενό μνήμης βολεύει. Δεν απαντώ σε ερωτήσεις και δεν πέφτω σε αντιφάσεις», είπε η ψυχίατρος.
Αναφερόμενη στο διάστημα πριν από το περιστατικό, σημείωσε ότι ο 40χρονος είχε διαταραχές λόγω της χρήσης του ουσιών που έκανε. «Ολοι οι ψυχίατροι στα δημόσια νοσοκομεία τoν είχαν με διαταραχή συμπεριφοράς λόγω χρήσης ουσιών», είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το ιστορικό με τάσεις σχιζοφρένειας να το έγραψε γιατρός που ξέρει. Ολα τα στοιχεία αλληλοαποκλείονται. Αρχικά το “τάσεις σχιζοφρένειας δεν υπάρχει”, είναι σαν να λέμε “τάση για καρκίνο”».
Η μάρτυρας επέμεινε ότι η ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει δεν δικαιολογεί την πράξη. «Το αλκοόλ ήταν μικρή ποσότητα. Είναι άνθρωπος που ήταν σε συστηματική αγωγή, άρα αντέχει και περισσότερο αλκοόλ. Ηταν μια χαρά σε όλες τις εξετάσεις. Δεν σχετίζεται το ψυχιατρικό εδώ πέρα, με την έννοια του παραλογισμού», είπε και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται μεγάλη ποσότητα στεντόν ή ζάναξ για να υπάρχει άρση αναστολών».
Η ψυχίατρος χαρακτήρισε «χειριστική απόπειρα» την απόπειρα αυτοκτονίας του κατηγορούμενου μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. «Συνειδητοποίηση της πράξης του είχε σίγουρα. Ειχε και πριν δηλαδή. Ηταν εσκεμμένο, την παρακολούθησε», επέμεινε η μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Γιατί να μην πάσχει από διπολική διαταραχή;
Μάρτυρας: Για να πάσχει αρκεί να έχει στη ζωή του ένα μανιακό ή υπομανιακό επεισόδιο. Μέχρι τη στιγμή που τον είδα εγώ, δεν υπήρχε κανένα τέτοιο επεισόδιο.
Εισαγγελέας: Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μανιακό επεισόδιο;
Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση. Δεν έχει οργανωμένη συμπεριφορά το μανιακό επεισόδιο. Χρειάζεται μία διάρκεια τουλάχιστον 7 ημερών για να διαγνωστεί. Η περιγραφή της προηγούμενης ημέρας δεν έχει τίποτα το μανιακό. Δεν υπάρχει μανιακό να κρατάει μια μέρα. Είναι αδύνατο να συμβεί μια φορά μόνο στη ζωή του και μάλιστα την ημέρα που έγινε το έγκλημα.
«Η διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι νόσος, είναι ένα πλαίσιο για να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Το 80% των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή έχουν διαταραχή προσωπικότητας, δηλαδή παραβαίνουν κανόνες για παράδειγμα», ανέφερε και συνέχισε εξηγώντας πως «η τέλεια έναρξη, η λήξη, η τέλεια αμνησία, που δεν υπάρχουν νησίδες και δεν μεταβάλλεται στον χρόνο είναι ένδειξη σοβαρή ότι είναι ψέμα. Εκείνη τη στιγμή θεωρώ ότι ήξερε σε ποια θέση βρίσκεται, ήξερε τι έκανε κι αυτό όλο με την απόπειρα ήταν ένας χειρισμός. Εννιά στις δέκα περιπτώσεις όταν κρατούμενος θέλει να πάει στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού κάνει απόπειρα».
«Παρόρμηση»
Χαρακτηρίζοντας «παρόρμηση» τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων συνέχισε την κατάθεσή του ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, καταθέτοντας για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Ο μάρτυρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο να αποδώσει την πράξη σε μανιακό επεισόδιο, αν και δεν το απέκλεισε: «Δεν προσυπογράφω ότι το έγκλημα διαπράχθηκε εν μέσω μανιακού επεισοδίου, όμως υπάρχει πιθανότητα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ενεργούσε έτσι, έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Μιλάμε για άρρωστο μυαλό. Δεν θεωρώ ότι είχε σχεδιάσει να σκοτώσει την Κυριακή εκεί. Ηταν κάτι παρορμητικό», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, ο κατηγορούμενος δεν βρισκόταν σε παραλήρημα, αλλά δεν είχε πλήρη έλεγχο των παρορμήσεών του. «Δεν μπορούσε να περιορίσει το νοσηρό μυαλό του εκείνη τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ερώτηση της υποστήριξης κατηγορίας για το αν ο κατηγορούμενος έχει μετανιώσει, ο ψυχίατρος απάντησε: «Οικτρά. Κάθε μέρα σκέφτεται πως θα πεθάνει. Βλέπει εφιάλτες, αναβιώνει σκηνές με την Κυριακή για να πονάει. Δεν είναι ένας στυγερός εγκληματίας που νιώθει υπερήφανος, τον έχει συντρίψει η πράξη του».
Οσον αφορά τη δυνατότητα του κατηγορούμενου να οδηγεί και να κινείται, ένας ένορκος αναρωτήθηκε αν τα φάρμακα που του είχαν χορηγηθεί δεν είχαν προλάβει να δράσουν. Ο μάρτυρας απάντησε πως συχνά τα φάρμακα δεν έχουν άμεση επίδραση και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να είχε αναπτύξει αντοχή σε αυτά.
Παράλληλα, η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας αμφισβήτησε τη διάγνωση διπολικής διαταραχής, τις ψυχιατρικές εισαγωγές και τις απόπειρες αυτοκτονίας του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας ότι «έφτιαχνε ιστορικό».
Η ένταση της δίκης κλιμακώθηκε, όταν ο κατηγορούμενος χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, είχε σημειωθεί «σοβαρό περιστατικό στα κρατητήρια». Από την πλευρά της, η υποστήριξη της κατηγορίας το αμφισβήτησε λέγοντας: «Δεν τα πιστεύω όλα αυτά που γίνονται. Φαινόταν από το πρωί ότι βρισκόταν υπό ενδεχόμενη χρήση».