ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλάδα / Εξοπλιστικά: Μετά τις FDI, στο «στόχαστρο» οι ιταλικές FREMM

Για να καλύψει το κενό σε πλώρες, το Πολεμικό Ναυτικό στρέφεται στις μεταχειρισμένες ιταλικές FREMM, στοχεύοντας αρχικά σε δύο πλοία

Kathimerini.gr

Ζεστά έχουν πάρει το θέμα της απόκτησης τουλάχιστον δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM, κλάσης Bergamini, στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο χρόνος πιέζει το ΓΕΝ και την πολιτική ηγεσία των Eνόπλων Dυνάμεων για γρήγορες και αξιόπιστες λύσεις, καθώς με την παραλαβή της πρώτης FDI, της F-601 «Κίμων», η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους, θα ξεκινήσει η απόσυρση των παλαιότερων φρεγατών Kortenaer τύπου S. 

Από τις εννιά S, οι τρεις που αναμένεται να αντικατασταθούν πρώτες από τις αντίστοιχες FDI είναι οι φρεγάτες που δεν έχουν αναβαθμιστεί, και πιο συγκεκριμένα οι: «Θεμιστοκλής», «Κανάρης» και «Νικηφόρος Φωκάς».

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, όμως, αναμένεται να παροπλιστούν σταδιακά και οι υπόλοιπες S, με τελευταίες τις «Ελλη» και «Λήμνος», οι οποίες είναι καλύτερα εξοπλισμένες και διαθέτουν δύο πυροβόλα και δύο συστήματα αυτοπροστασίας Phalanx.

Σχεδιασμός

Ο «πονοκέφαλος» του Πολεμικού Ναυτικού σε ό,τι αφορά στις φρεγάτες S είναι η εξεύρεση ανταλλακτικών, ανάγκη που όσο περνούν τα χρόνια εξυπηρετείται με μεγάλη δυσκολία, αλλά και τα συστήματά τους, ηλεκτρονικά και οπλικά, τα οποία υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τα μοντέρνα ραντάρ αέρος και επιφανείας, τους αισθητήρες και τα οπλικά συστήματα των σύγχρονων πλοίων.

Για να καλύψει το κενό σε πλώρες, η ηγεσία στρέφεται στις μεταχειρισμένες ιταλικές FREMM, στοχεύοντας αρχικά σε δύο πλοία, με ορίζοντα παραλαβής το 2028-2029 και δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη δύο, μετά το 2030. 

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό και η πολιτική ηγεσία καλούνται να σχεδιάσουν την περίοδο 2030-2045, κατά την οποία τόσο οι S όσο και οι ΜΕΚΟ θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέες μονάδες επιφανείας.

Το «σενάριο» των αμερικανικών Constellation φαίνεται να χάνει προς το παρόν έδαφος, μια και η ανάπτυξη του πλοίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να στραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά ώστε να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ενωσης. 

Οι Bergamini 

Αθήνα και Ρώμη έχουν καλύψει σημαντικό έδαφος στις διαπραγματεύσεις, με τους Ιταλούς, μάλιστα, να ενημερώνουν για το κόστος παραχώρησης των δύο πολεμικών πλοίων, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 240 εκατ. για κάθε ένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος περί τα 100 εκατ. για κάθε FREMM, το οποίο περιλαμβάνει τον οπλισμό, την εκπαίδευση και την τεχνική υποστήριξη. 

Το προσεχές διάστημα, η task force του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού που συστάθηκε για να «τρέξει» το ζήτημα των Bergamini πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτοψία ώστε να διαπιστωθούν η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν ώστε να γίνουν αξιόμαχα τα δύο πλοία.

Οι δύο Bergamini που προορίζονται για τον ελληνικό στόλο είναι η πρώτη της κλάσης «CarloBergamini» (φρεγάτα γενικού σκοπού), με σημαντικό αντιαεροπορικό φόρτο 16 κελιών για πυραύλους Aster 30, ραντάρ KRONOS Grand Naval και πυροβόλο OTO Melara 127 χιλιοστών και η «Virginio Fasan» (ανθυποβρυχιακή φρεγάτα), η οποία φέρει συρόμενο σόναρ CAPTAS-4, δύο πυροβόλα και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως δύο ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo.

Με την πρόσκτηση των δύο Bergamini και την ενεργοποίηση της option για δύο ακόμη, το Πολεμικό Ναυτικό διαμορφώνει δύναμη 12 κύριων μονάδων επιφανείας, αποτελούμενη από τέσσερις FDI, τέσσερις FREMM και τέσσερις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η σημασία του συμπλέγματος της Κινάρου ως απάντηση στην ανυπόστατη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» - Δικούς της χάρτες προετοιμάζει ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ