ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενισχύεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας

Χρήση υποδομών στην Κρήτη ως ενδιάμεσου σταθμού Γάλλων στρατιωτών που έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Του Βασίλη Νέδου

Την πολύπλευρη σχέση στρατηγικής σημασίας που αναπτύσσουν Αθήνα και Παρίσι υπογράμμισαν χθες Γάλλοι αξιωματικοί που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου επί της φρεγάτας «Languedoc» του γαλλικού ναυτικού, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας πολλαπλών ρόλων (τύπου FREMM) Φρανσουά Ζελεμπάρ και ο ακόλουθος Αμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, συνταγματάρχης Σαρλ Αμπαλεά αναφέρθηκαν σε τρία βασικά σημεία τα οποία συνδέουν πολύ στενά τις δύο χώρες. Το πρώτο είναι η στρατηγική αντίληψη για την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής και της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες, είπαν, έχουν κοινές θέσεις σε αυτό τον τομέα.

Το δεύτερο σημείο αφορά την επιχειρησιακή συνεργασία. Επ’ αυτού υπογράμμισαν ότι κάθε χρόνο γαλλικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια πραγματοποιούν 40 επισκέψεις σε λιμάνια όπως ο Πειραιάς και η βάση της Σούδας. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στον εναέριο διάδρομο των γαλλικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Λεβάντε. Η γαλλική αεροπορία χρησιμοποιεί τακτικά τις ελληνικές υποδομές. Το τρίτο σημείο, το οποίο ήταν εν πολλοίς άγνωστο, αφορά τη χρήση υποδομών στην Κρήτη ως ενδιάμεσου σταθμού Γάλλων στρατιωτών που έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, για την ευκολότερη προσαρμογή τους σε ειρηνικό περιβάλλον, προτού επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σε αυτό τον «μετα-επιχειρησιακό θάλαμο» στην Κρήτη, οι Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν τρεις ημέρες πριν προωθηθούν στην πατρίδα τους. Συνολικά, έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία 10.000 στρατιωτικοί.

Η φρεγάτα «Languedoc» πλέει τρεις μήνες στη Μεσόγειο και έχει συμμετάσχει σε ασκήσεις με την ακτοφυλακή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνολικά, σε 18 μήνες, η συγκεκριμένη φρεγάτα έχει επισκεφθεί την περιοχή πέντε φορές. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας είναι ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στον καθορισμό των προδιαγραφών για τον σχεδιασμό των επόμενων πλοίων πολλαπλών ρόλων και δη των «Belh@rra», για την αγορά των οποίων από την Ελλάδα έχουν γίνει συζητήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση