ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Νέα εποχή στον ελληνισμό της Αμερικής

Kathimerini.gr

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου σε Ελληνες και ομογενείς δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που ενθρονίζεται επισήμως σήμερα Σάββατο, επέδειξε πολύ καλή γνώση των θεμάτων, πραγματισμό, αποφασιστικότητα μπροστά στις υφιστάμενες προκλήσεις και μεγάλη ευχέρεια στην επικοινωνία. Φάνηκε να ταιριάζει απολύτως στον ρόλο που ετοιμάζεται να αναλάβει, ως θρησκευτικός ηγέτης της ορθόδοξης χριστιανοσύνης στις ΗΠΑ αλλά και ως ποιμενάρχης που απευθύνεται στους πιστούς με το πνεύμα και τους κώδικες των καιρών. Χειρίζεται με άνεση την αγγλική, δεν έχει ξύλινο λόγο και δεν διστάζει να επιστρατεύσει ακόμη και το χιούμορ. Θα έλεγε κανείς ότι δείχνει από την πρώτη στιγμή πως αποτελεί την πλέον αρμόζουσα επιλογή για να φέρει τη νέα εποχή στην Αρχιεπισκοπή και στον ελληνισμό της Αμερικής, που τόσο έχουν ανάγκη από ένα αισιόδοξο ξεκίνημα σε δύσκολους καιρούς.

Πιο συγκεκριμένα, δεχόμενος πλήθος ερωτήσεων από τον Τύπο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος έθεσε τις προτεραιότητές του. Κορυφαία είναι η τάχιστη ολοκλήρωση των εργασιών στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα χρέος όχι μόνον προς τους ορθόδοξους, αλλά και προς όλον τον αμερικανικό λαό, που θεωρεί το Ground Zero «ιερό έδαφος», καθώς συμβολίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Παράλληλα, τόνισε πως η ολοκλήρωση της ανέγερσης θα σημάνει και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Εκκλησίας στους πιστούς της, που έδωσαν πολλά χρήματα για το έργο αυτό. «Είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας για εμάς», είπε με έμφαση.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος, που έλκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη, μίλησε για το πώς ο ίδιος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα λόγω της τεταμένης κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ειρηνική επίλυση των θεμάτων και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. «Οι Ελληνες δεν φοβούνται να πολεμήσουν, είναι γενναίοι αλλά δεν είναι πολεμοχαρείς», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, πάντως, πως, ως ποιμενάρχης, χριστιανικό του χρέος είναι να προωθεί την ειρήνη και την αμοιβαία συνεννόηση. Με το ίδιο πνεύμα θα προσεγγίσει και το φλέγον ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δήλωσε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει τελικά αίσια έκβαση, αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε. Θεωρεί, βέβαια, ότι η λύση θα έρθει όταν καμία από τις δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, δεν αισθανθεί ταπείνωση. Χρησιμοποίησε μάλιστα την έκφραση «win-win».

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος φάνηκε, επίσης, αποφασισμένος να φέρει καθεστώς διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, κάτι που είναι επιβεβλημένο στις ΗΠΑ. Μίλησε με θερμότατα λόγια για το ορθόδοξο ποίμνιο στην Αμερική αλλά και για τον προκάτοχό του, τέως Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε από κοντά μόλις πάτησε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ