ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα - Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Πρόεδρος της νέας Βουλής που προέκυψε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ψηφίστηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Kathimerini.gr

Πρόεδρος της νέας Βουλής που προέκυψε από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ψηφίστηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εξελέγη με 249 ψήφους σε σύνολο 300. 51 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή το ΚΚΕ, οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών».

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της» ανέφερε στην ομιλία του αμέσως μετά ο κ. Τασούλας.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Της σημερινής συνεδρίασης για την εκλογή Προέδρου της Βουλής προέδρευσε ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, πριν την ψηφοφορία, απευθύνθηκε στους βουλευτές για την 8ετή πορεία του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής, τα προηγούμενα χρόνια.

«Μπορεί η έδρα από την οποία σας μιλώ να φαντάζει ψηλά, ωστόσο στην πραγματικότητα, ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ’ ύψηλού. Όπως ακριβώς στη ζωή και στην ιατρική σταδιοδρομία μου έτσι και στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος και ακέραιος. Επέλεξα να δουλέψω, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο όμως όλα τα είναι αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε μαζί από το ίδιο κοινοβουλευτικό υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Σε ένα πολύμορφο, πολύπλοκο και πολύχρωμο σύνολο, όπως αυτό της νέας Βουλής, θέλω να σας ζητήσω να επενδύσουμε όλοι στη σύνεση και στην αλήθεια των προθέσεων μας, γιατί αυτή η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, να είστε σίγουροι πως θα βγει στο φως», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της ΝΔ γιατί τον πρότεινε τρεις φορές, ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον ειδικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγιώκο.

Ευχαρίστησε στο πρόσωπο της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής κ. Περηφάνου όλο το πολιτικό προσωπικό, το ένστολο προσωπικό, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και στο πρόσωπο των πολιτικών αρχηγών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του της προηγούμενης βουλής, για την «απίστευτη εκτίμηση και αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του».

Σημειώνεται επίσης, ότι κατά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει «παρών» εξηγώντας ότι αυτό γίνεται «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου συνέχισε, προκαλώντας σχόλια στην αίθουσα, προσθέτοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

Εκλογή προεδρείου Βουλής

Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ