ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν στην Αθήνα: Εμφαση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής και ανασκαφές

Εμφαση κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, που όμως μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα στις διμερείς σχέσεις

Kathimerini.gr

Σταύρος Παπαντωνίου, Μανώλης Κωστίδης

Προσπάθεια επανεκκίνησης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της λεγόμενης «χαμηλής διπλωματίας» θα επιχειρηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα με πλήθος υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης να τον συνοδεύουν. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, που είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί να προάγει όχι μόνο τον πολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και τη θετική ατζέντα σε μια σειρά θεμάτων. «Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για πολλούς και διαφόρους λόγους αφέθηκαν και δεν προχώρησε τίποτα», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως η συνεργασία στη λεγόμενη χαμηλή διπλωματία είναι εξόχως σημαντική, καθώς σφυρηλατεί σχέσεις.

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα συμμετάσχουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και 8 από την τουρκική, με αντίστοιχες αρμοδιότητες. Στην προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, επεκτείνοντας τους τομείς συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σκέψη που υπάρχει από την ελληνική πλευρά και μένει να επιβεβαιωθεί ως πρόθεση και από την τουρκική, περιλαμβάνει πρόταση για κοινές ανασκαφές Ελλήνων και Τούρκων αρχαιολόγων τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στην Ελλάδα. Στην ατζέντα είναι κατά κύριο λόγο η προϊστορική εποχή (5.000 π.Χ.), που είναι λιγότερο «πολιτικοποιημένη» από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο. Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εμπλοκή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη στις διμερείς επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σκέψη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην επαγγελματική εκπαίδευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ανταλλαγή προσώπων, αλλά καθαρά με ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων σε διαφόρους τομείς.

Μία ακόμη σκέψη είναι η δημιουργία κοινών summer camps, ώστε Ελληνες και Τούρκοι φοιτητές να περνάνε μέρος των διακοπών τους στην άλλη χώρα. Την ίδια ώρα, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» από τις 27 Οκτωβρίου, το μεταναστευτικό θα είναι στην πρώτη γραμμή, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει και την Τουρκία, ώστε να δείξει το καλό πρόσωπό της στην Ε.Ε. Στις συζητήσεις είναι η ανταλλαγή αξιωματικών του Λιμενικού, όπου θα βρίσκεται ένας Ελληνας στη Σμύρνη και ένας Τούρκος στη Λέσβο και η ενίσχυση του τουρισμού μέσω της κατάργησης της βίζας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο στόχος του προέδρου της Τουρκίας από την επίσκεψη στην Αθήνα είναι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δοθεί ένα θετικό μήνυμα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Υποστηρίζουν πως ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες είναι οι εξελίξεις στη Γάζα, ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα. Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν ζητήματα των μειονοτήτων των δύο χωρών, όπως και οι θέσεις τους για τα ενεργειακά ζητήματα της Αν. Μεσογείου. Στόχος της τουρκικής αποστολής είναι να υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν το προσφυγικό, τον τουρισμό, την οικονομία, την υγεία – γεγονός που αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως θα δώσει ώθηση στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Aγκυρας.

O Τούρκος πρόεδρος στο ταξίδι της επιστροφής του από το Ντουμπάι αποκάλυψε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συζητήσει και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, «προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ερντογάν δεν αποκλείεται πριν από την αναχώρησή του να μεταβεί στην τουρκική πρεσβεία και να συναντηθεί εκεί με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση