ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κρας τεστ» στη Βουλή για το στίγμα διακυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση, επιχειρώντας να αξιοποιήσει στο έπακρο το ευνοϊκό για εκείνη, εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος

Kathimerini.gr

Η ώρα της πρώτης, μεγάλης δοκιμασίας για όλους, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και συνολικά τη Βουλή, σήμανε κιόλας, πολύ νωρίς συγκριτικώς με την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και την ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Ηδη οι περισσότεροι στο Περιστύλιο κάνουν λόγο για γενικό «κρας τεστ», από τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθούν πολλά όσον αφορά τους σχεδιασμούς, τη στρατηγική και τις ανά περίπτωση τακτικές κινήσεις των κομματικών επιτελείων, ενόψει των κρίσιμων «μαχών» που αναμένονται για το φθινόπωρο, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση.

Η νέα κυβέρνηση, επιχειρώντας να αξιοποιήσει στο έπακρο το ευνοϊκό για εκείνη, εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος, περιβάλλον πολιτικής ισχύος σπεύδει να δώσει δείγματα γραφής. Προωθεί τρία μεγάλα νομοθετήματα, από το περιεχόμενο των οποίων επιδιώκει να σταλεί σαφές μήνυμα όσον αφορά τις προθέσεις της επί ζητημάτων μείζονος σημασίας όπως είναι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η οργάνωση του κράτους, αλλά και για τη διαχείριση υποθέσεων που από τον καιρό που ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης τόνιζε πως αποτελούν στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Ως τέτοια ζητήματα θεωρεί, ως γνωστόν, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στους πρόσφατα ψηφισθέντες Ποινικούς Κώδικες, καθώς και τη λειτουργία των ΟΤΑ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το άσυλο, η κατάργηση θα είναι «πλήρης» για κρούσματα ανομίας και η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει δικαίωμα επέμβασης της αστυνομίας και σύλληψη και για αξιόποινη πράξη που τελέστηκε εκτός του χώρου του πανεπιστημίου, εφόσον ο παραβάτης μετά την τέλεσή της εισέλθει σε αυτόν. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν τον βηματισμό τους, προβάλλοντας από κεκτημένη εκ της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου ταχύτητα τις γνωστές διαφωνίες τους έναντι των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως θα ήταν αναμενόμενο, θα δοκιμαστεί και το πλαίσιο που εξαρχής δήλωσε πως επιδιώκει να διαμορφωθεί για τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών η νεοεκλεγείσα πολιτική διεύθυνση της Βουλής, υπό τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα: Η σπουδή της κυβέρνησης από τη μια να παρουσιάσει έργο και η διάθεση των πολιτικών της αντιπάλων από την άλλη να αναδείξουν τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως δεν θα πρέπει να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως συνέβη τις προηγούμενες περιόδους, τόσο στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας όσο και, κατ’ επέκτασιν, στην εικόνα του πολιτικού συστήματος προς την κοινωνία.

Ο κ. Τασούλας αμέσως μετά την εκλογή του ως προέδρου της Βουλής παρουσίασε τα «πρέπει» με τρόπο σαφή: «Στη Βουλή δεν πρέπει να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού. Πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών. Να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία. Να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Μένει να αποδειχθεί αν στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων αυτά θυσιαστούν ή –όπως αρκετοί σημειώνουν χαρακτηριστικά– αν οι καλές προθέσεις χαθούν υπό την αναμενόμενη πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για γενικευμένη σύγκρουση ή και τις πιθανές τάσεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για ρεβανσιστικές συμπεριφορές. Το «στοίχημα», στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζεται κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

Διάκριση εξουσιών: Η Βουλή έχει διαχρονικά αλλά και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης δεινοπαθήσει από την επιλογή της εκτελεστικής εξουσίας να τη μετατρέψει σε εργαλείο προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και κακοποιηθεί από τις κατά καιρούς πράξεις απαξίωσης του θεσμού από πρωθυπουργούς και υπουργούς. Υπό το πρίσμα αυτό, θετικό πρόσημο είχε κατ’ αρχήν η πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα του ιδιότητα, ως πρωθυπουργού: ήταν παρών σε μεγάλο μέρος της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας επί των προγραμματικών δηλώσεων, σε μια πράξη συμβολικής σημασίας ως προς τον σεβασμό προς το Κοινοβούλιο.

Αναλόγου χαρακτήρα είναι και η απόφασή του να μη συνεδριάζει πλέον το υπουργικό συμβούλιο εντός του Κοινοβουλίου. «Παραφωνίες» στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης υπήρξαν και ορισμένοι τις απέδωσαν στην «απειρία» ή και στον «ενθουσιασμό» των πρώτων ημερών: η περίπτωση της ανακοίνωσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του προγράμματος συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας επί των νομοσχεδίων είναι ενδεικτική.

Ως προς τη «διάκριση των εξουσιών», παράπλευρο θέμα είναι και η στάση του προέδρου της Βουλής κατά τη διάρκεια των εργασιών: στο παρελθόν –ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία–, υπήρξαν συμπεριφορές εκ μέρους προέδρων που είχαν έντονο άρωμα κομματικής λειτουργίας (ορισμένες φορές έγινε λόγος ακόμα και για «κυβερνητικό βραχίονα») και ως τέτοιες καταγγέλθηκαν από την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Ποιότητα νομοθετικού έργου: Εδώ ο κανόνας κάνει λόγο για σωστά προετοιμασμένα νομοσχέδια, που τίθενται για εύλογο χρονικό διάστημα σε κοινοβουλευτική διαβούλευση, για μη επιτρεπτές υπουργικές τροπολογίες που είναι είτε άσχετες με το περιεχόμενο του νομοθετήματος είτε μη κατατεθειμένες εμπροθέσμως – ώστε να καθίσταται δυνατή η μελέτη τους από τους βουλευτές, καθώς επίσης και για σεβασμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης, με έγκαιρη εισαγωγή προτάσεων νόμων προς συζήτηση. Αυτός ο κανόνας παραβιάστηκε έως τώρα αμέτρητες φορές.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος: Ενα από τα πεδία στα οποία θα κριθεί το «νέο πνεύμα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι αυτό της ανταπόκρισης των υπουργών στις διαδικασίες συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών. Η απουσία πολλών μελών προηγούμενων κυβερνήσεων από τις ημέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει τραυματίσει βαθιά τις σχέσεις εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και την εικόνα του Κοινοβουλίου.

Τήρηση κανόνων λειτουργίας και κώδικα δεοντολογίας: «Επιμέρους» ζητήματα, όπως αυτά της τήρησης του χρόνου ομιλίας στις συνεδριάσεις, η αποφυγή υβριστικών εκφράσεων κατά την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς επίσης και η εφαρμογή του Κανονισμού, ιδιαιτέρως ως προς τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για όσους τον παραβιάζουν, από αυτονόητα έχουν καταστεί ζητούμενα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες, με επίκεντρο τα τρία πρώτα νομοσχέδια που σχεδιάζεται να τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια ώς το Δεκαπενταύγουστο, αλλά και πέραν αυτών, το κλίμα στη συνεδρίαση στα μέσα της εβδομάδας με αντικείμενο την άρση βουλευτικής ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, θα κρίνουν πολλά ως προς το περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθούν οι πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού το επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X