ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. για την Ελλάδα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό, καθώς και για ιστορική συμφωνία

Kathimerini.gr

Σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Επισήμανε δε ότι οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε, αντιστοιχούν σε περίπου ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. «Είναι ένα ποσό παραπάνω από 19 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. σε δάνεια» εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με πιο ευέλικτους όρους.

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είπε πως παρά τη μείωσή του, η Ελλάδα θα λάβει αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, ενώ συμπλήρωσε ότι θα μείνουν σταθεροί οι πόροι για τη χώρα, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό, καθώς και για ιστορική συμφωνία, μετά από ένα εξαντλητικό τετραήμερο διαπραγματεύσεων.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το χρηματοδοτικό πακέτο με ευθύνη και σύνεση, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη ύψους 1,074 τρισ. Ευρώ.

«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών -πράγματα τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και επίσης ότι «καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του και αναφερόμενος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, χαριτολογώντας είπε ότι νομίζει πως έχει να μείνει άγρυπνος δύο ημέρες στη σειρά μάλλον από τα 20 του.

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, σε μία Σύνοδο που ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ διάρκειας εκείνης του Δεκεμβρίου του 2000 για τη Συνθήκη της Νίκαιας, οι «27» συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X