ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Ντόρα στην «Κ»: Μεγάλη τιμή να με στηρίξει η Κύπρος

Η Κύπρος προτείνει Ντόρα Μπακογιάννη στη θέση του γ.γ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πρόταση να αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη τη θέση του γ.γ του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη η Κυπριακή Δημοκρατία, βάζοντας έτσι την Ελλάδα για πρώτη φορά στη μάχη ανάληψης της εν λόγω θέσης.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Νίκου Αναστασιάδη να γίνω γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε» ανέφερε στην «Κ» η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συμμετοχή της στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τις ευχαριστίες της, τόσο στην κυπριακή κυβέρνηση για την εν λόγω κίνηση όπως και στη Στέλλα Κυριακίδου με την οποία συνεργάζονται στενά το τελευταίο διάστημα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το παρασκήνιο
Πώς όμως η Κύπρος ανέλαβε την πρωτοβουλία να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη; Αυτό είναι ένα ζήτημα που εγείρεται με τις πληροφορίες της «Κ» να αναφέρουν πως οι πρώτες σκέψεις τέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ της πρώην υπουργού εξωτερικών της Ελλάδος αλλά και της βουλευτού του ΔΗΣΥ, Στέλλας Κυριακίδου. Η κα Κυριακίδου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να στηρίξει η Κύπρος την Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση.
Ενέργειες για την στήριξη υποψηφιότητας Μπακογιάννη ανέλαβε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ. Και ο ίδιος ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να προτείνει την Ελληνίδα πολιτικό, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές εκτιμάται ιδιαίτερα το έργο της εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα διαβήματα Χριστοδουλίδη και η κυβέρνηση Τσίπρα

«Ο Πρόεδρος είδε ιδιαίτερα θετικά την εν λόγω πρόταση, τόσο εξαιτίας της σχέσης που έχει με την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και των διαχρονικών σχέσεων με τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές. Την όλη διαδικασία ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος και κατέθεσε την πρόταση της κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως ενημερώνεται η «Κ» ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με το στενό περιβάλλον του Έλληνα Πρωθυπουργού, για να τον ενημερώσει για την πρόθεση της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε στην Λευκωσία πως λόγω και των πολιτικών διαφωνιών που υπάρχουν στο προσκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει στη θέση τη Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών κύκλων θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη, έστω κι αν αυτό γίνει σιωπηρά.

Σημειώνεται πως η Ντόρα Μπακογιάννη είναι από τον Οκτώβριο του 2012 μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ κατέχει τη θέση της Αντιπροέδρου της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την υποψηφιότητα της κα. Μπακογιάννη ανακοίνωσε η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού μαζί με άλλες τρεις υποψηφιότητες:
Τον Didier REYNDERS, που είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργός Άμυνας του Βελγίου (σ.σ. Κόμμα: Mouvement Réformateur, MR – γαλλόφωνο φιλελεύθερο-συντηρητικό)
Τον Andrius KUBILIUS που είναι πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας (σ.σ. Κόμμα: Χριστιανοδημοκρατικό Λιθουανίας)
Την Marija PEJČINOVIĆ BURIĆ, που είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας. (σ.σ. Κόμμα: Δημοκρατική Ένωση Κροατίας – κεντροδεξιά, συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό)

Η διαδικασία
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνομιλήσει χωριστά, με τον καθένα από τους τέσσερις υποψήφιους τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, τον Ιούνιο του 2019 με τη συμμετοχή 750 εκλεκτόρων - βουλευτών, οι οποίοι θα εκπροσωπούν 47 κυβερνήσεις.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών κύκλων θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα Μπακογιάννη, έστω κι αν αυτό γίνει σιωπηρά....
Νομίζω υποτιμαται ο φθόνος των αριστερών, μάλιστα των καλαμαραων αριστερών

Alex
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X