ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ

Εγκαταλείπουν τον Κασσελάκη και στελέχη που πρωτοστάτησαν στην εκλογή του, όπως οι Π. Πολάκης, Ν. Παππάς, αλλά και ο Γ. Τσίπρας.

Αντώνης Αντζολέτος, Δώρα Αντωνίου

Σε δύσκολη θέση, χωρίς ερείσματα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ερωτηματολόγιο με το οποίο καλούσε τα μέλη του iSyriza να τοποθετηθούν σε θέματα που αφορούσαν το όνομα και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος. Επέλεξε, πυροδοτώντας νέα ένταση, να μη μετάσχει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και, μέσω επιστολής, κατηγόρησε τα μέλη που ζήτησαν τη σύγκλησή της πως τροφοδοτούν με σενάρια συνωμοσιολογίας το κόμμα. Tα μέλη του οργάνου «σήκωσαν το γάντι» και απάντησαν ότι «οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στον ΣΥΡΙΖΑ». Τελικά, η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα, επιδιώκοντας την παρουσία του προέδρου.

Στα άκρα Κασσελάκης – «κορυφαίοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί εγώ τον είχα στηρίξει», φέρεται να είπε ο Παύλος Πολάκης κατά την εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αποτυπώνοντας το βαρύ κλίμα που υπάρχει για τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι δεν υφίσταται πλέον στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο κάποιο «μπετοναρισμένο» υποστηρικτικό «μπλοκ» υπέρ του, αφού ούτε η Θεοδώρα Τζάκρη συνδέθηκε στη συζήτηση, η οποία ωστόσο ήταν στις Βρυξέλλες. Ο έτερος «στρατηγός» της νίκης των εσωκομματικών εκλογών, Νίκος Παππάς, άσκησε επίσης κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Γιώργος Τσίπρας. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φέρεται να είπε πως δεν υπάρχει καμία πολιτική λειτουργία από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά.

Στην Κουμουνδούρου, πλέον, βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά και είναι χαρακτηριστικό ότι η Πολιτική Γραμματεία έκανε το πρωτοφανές: έβαλε κατά του προέδρου της. Δεν ολοκλήρωσε, μάλιστα τις εργασίες της, αφού τα μέλη της επιθυμούν την παρουσία του σε αυτή ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα το απόγευμα. Το όργανο απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος, αφού δεν συνδέθηκε στη συνεδρίαση από το Λονδίνο, με επιστολή του προς την Π.Γ. τόνισε: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει. Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα». Η απάντηση του οργάνου ήταν στοχευμένη και ανέφερε: «Η Π.Γ. καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολγα Γεροβασίλη είπε μέσα στη συνεδρίαση: «Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εδώ ο πρόεδρος για να του πω ότι επιστρέφεται η επιστολή». Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ακόμη και την Τετάρτη, ενώ υπήρξε και η άποψη πως θα έπρεπε να εξεταστεί και η αναβολή του συνεδρίου, που, όμως, δεν προχώρησε. «Αν γίνει αυτό θα διαλυθούμε», ήταν η εκτίμηση στελεχών. Ο Νίκος Σκορίνης φέρεται να ρώτησε τα μέλη της Π.Γ. γιατί επιθυμούν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι θέλουν μέσω της Κ.Ε. να υπάρξει αποκατάσταση του τρόπου λειτουργίας του κόμματος και, βέβαια, να δοθούν απαντήσεις στην επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία μέσα στη συζήτηση χαρακτηρίστηκε προσβλητική. Δεν ακούστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη σχετικά με κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου. Υπενθυμίζεται πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής (απαιτούνται υπογραφές 75 μελών από τα 300). Για να υπερψηφιστεί εντολή καθαίρεσης του προέδρου πρέπει να ψηφιστεί από το 50%+1 των μελών και μετά συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. «Σύντροφοι, κουράσαμε, δεν έχουμε άλλο περιθώριο αλληλοσπαραγμού. Πρέπει να αποτρέψουμε μια μείζονα εσωκομματική κρίση», ανέφερε η Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη στάση του ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε δύο πράγματα:

• Δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω.

• Τα μέλη της Π.Γ. θεωρεί πως ευθύνονται με τη συμπεριφορά τους για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την επιστολή των 970 λέξεων, απάντησε στα στελέχη που αντιδρούν στο ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου καλούσε τα μέλη του isyriza να τοποθετηθούν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το όνομα, το λογότυπο και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος: «Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι, όμως, χρήσιμο εργαλείο και για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συγκεκριμένη επιστολή επιτέθηκε κατά των στελεχών που αντέδρασαν: «Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες, που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία;». Μάλιστα, τους πέταξε το γάντι δηλώνοντας ότι «το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Ολοι μας θα είμαστε εκεί!».

Απαντώντας από την Π.Γ. υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους: «Είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και, βεβαίως, όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι λοιπόν η ώρα των μελών, τα οποία και έχουν τον λόγο. Ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε τον διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια».

Στελέχη από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό που ενόχλησε τα κορυφαία στελέχη είναι περισσότερο το timing που το ερωτηματολόγιο δόθηκε προς τα μέλη.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες το βράδυ στο London School of Economics και ερωτηθείς για το ερωτηματολόγιο δήλωσε: Δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνθούμε στα μέλη. Αυτό είναι η Αριστερά».

Τρεις μήνες αλλεπάλληλων εσωκομματικών κρίσεων

Της Δώρας Αντωνίου

«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά!». Ηταν 11 Νοεμβρίου και ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κήρυττε το τέλος της εσωστρέφειας. Τρεις μήνες αργότερα, έπειτα από δύο διασπάσεις, διαδοχικές εσωκομματικές συγκρούσεις, αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες, ατομικές και συλλογικές αμφισβητήσεις κεντρικών επιλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ περιδινίζεται σε μια ακόμη εσωκομματική κρίση.

Αμέσως μετά την εσωκομματική εκλογική επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη κατέστη σαφές, μέσω κινήσεων, επιλογών, δηλώσεων ότι ο νέος πρόεδρος σίγουρα έφερνε αέρα αλλαγής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι δεν επρόκειτο για ευχάριστη αύρα, αλλά για έναν ανεμοστρόβιλο που δεν θα άφηνε τίποτε όρθιο από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε βρει. Η πρώτη αμφιλεγόμενη απόφαση ήταν η απομάκρυνση, δύο μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, του εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπουλου, οι οποίοι έμαθαν από τα μέσα ενημέρωσης ότι αντικαταστάθηκαν. Εγινε σαφής η διάθεση του νέου προέδρου να στελεχώσει με ανθρώπους της επιλογής του όλες τις κομβικές θέσεις. Οτι αυτές οι επιλογές δεν έχαιραν καθολικής αποδοχής φάνηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελέγη με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά. Οι δηλώσεις αμφισβήτησης των δηλώσεων, των επιλογών και των πολιτικών κινήσεων του νέου προέδρου συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση όλο τον Οκτώβριο και οδήγησαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της απόφασης διαγραφής των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα, οι οποίοι αποχώρησαν, τελικά, μόνοι τους. Στις 12 Νοεμβρίου επισημοποιήθηκε το πρώτο εσωκομματικό «διαζύγιο» με τη φυγή της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μειώθηκε από 47 σε 45 βουλευτές, καθώς έφυγαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Η δεύτερη διάσπαση ακολούθησε 21 μέρες αργότερα. Ηταν η σειρά της Εφης Αχτσιόγλου, της αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, και των στελεχών που τη στήριξαν να αποχωρήσουν. Συνολικά εννέα βουλευτές έφυγαν από το κόμμα (Ε. Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης), οι οποίοι μαζί με τους δύο που είχαν αποχωρήσει πιο πριν συγκρότησαν την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να αποτρέψει τις αποχωρήσεις δεν καρποφόρησε.

Οσοι θεώρησαν ότι μετά τις δύο διασπάσεις το εσωκομματικό τοπίο είχε ξεκαθαρίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετακινούνταν από τη σφαίρα της παραπολιτικής στο πεδίο της πολιτικής, σύντομα διαψεύσθηκαν. Μόνο η περίοδος των γιορτών λειτούργησε σαν ανάπαυλα από τις διαδοχικές συγκρούσεις. Οταν στις 4 Ιανουαρίου ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, η εσωστρέφεια επανέκαμψε. Στις 12 Ιανουαρίου αποτυπώθηκε η πρώτη διαφωνία του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη και αφορμή την επιβολή κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώθηκε την 1η Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο., όπου στον κ. Κασσελάκη αποδίδεται η φράση «Παύλο, αν δεν σου αρέσει, μπορείς να φύγεις», έπειτα από διαφωνία με τον κ. Πολάκη για το ζήτημα των εξοπλισμών.

Ακολούθησε η γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας του Διονύση Τεμπονέρα για συζήτηση με την Εφη Αχτσιόγλου εκ μέρους της Νέας Αριστεράς και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, με θέμα το ποιος είναι κατάλληλος να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που προκάλεσε νέα εσωκομματική περιδίνηση, παρά την προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να ακυρώσει τη σημασία της εκδήλωσης, εμφανιζόμενος ο ίδιος εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ