ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον «αέρα» το erga omnes για τη Βόρεια Μακεδονία

Πώς επηρεάζει τη συμφωνία των Πρεσπών η αναβολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ

Του Βασίλη Νέδου

Ορατός είναι ο κίνδυνος υπονόμευσης της ισχύος της πρόβλεψης του erga omnes που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ουσιαστική επ’ αόριστον αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Πρακτικά, η απουσία ενταξιακών διαπραγματεύσεων δίνει στην κυβέρνηση των Σκοπίων τη δυνατότητα να μην αλλάξει κανένα εσωτερικό έγγραφο στα πρότυπα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία, ωστόσο, παραμένει μια διεθνής συμφωνία με ισχύ ως προς την εξωτερική πτυχή των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Εν ολίγοις, τα Σκόπια υποχρεούνται ακόμα να αποκαλούνται «Βόρεια Μακεδονία» στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο εσωτερικό. Και τούτο, διότι οι αλλαγές στο εσωτερικό ήταν συνδεδεμένες με το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. Δεδομένου δε, ότι το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, το οποίο διεκδικεί την εξουσία έναντι του Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, θέτει ως βασικό στοιχείο της ατζέντας του την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Μακεδονία», καθίσταται σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κομβικό για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ζήτημα ανέδειξε πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Κυριακή. Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η “πολιτική” μεταβατική περίοδος για τη χρήση της σύνθετης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή, καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Η αναταραχή που προκάλεσε το γαλλο-ολλανδικό βέτο σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό, καθώς έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά - Καμμένου. Οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και για να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας, αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη».

Για «διπλωματική ανυπαρξία» κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, λέγοντας ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα «σε κομπάρσο των Βαλκανίων». Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο». Για «αδικαιολόγητη αδράνεια στην εξωτερική πολιτική» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Κίνηση «Πράττω» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση